Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων και κεκτημένων

Συντήρηση δυνάμεων και διάθεση αναμονής χαρακτηρίζουν την τακτική βραχυπρόθεσμων παικτών. Στις 1.430 μονάδες ο 20άρης με Εθνική, Eurobank να αντιδρούν έως 2%. Υπεραπόδοση με 3% για τη ΔΕΗ.

Τακτική συντήρησης δυνάμεων ακολουθούν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Μετά την αρχική αντίδραση των Γενικού Δείκτη, FΤ20 και Τραπεζικού προς υψηλότερες "κορυφές" κόπασαν τόσο οι συναλλαγές όσο και η κατοχύρωση θέσεων με συνέπεια η αγορά να ισορροπεί περίπου 0,6-0,8% υψηλότερα, στο εύρος των 2.680-2.690 μονάδες.

Σε αυτή την ζώνη παραμένει εδώ και καιρό, καθώς ο DAΧ στην Φραγκφούρτη ενισχύεται οριακά (0,2%) και τα συμβόλαια για Dow Jones και S&P 500 παραπέμπουν σε αρχική αντίδραση 0,36 και 0,44% αντίστοιχα.

Θεωρώντας απόλυτα δικαιολογημένες και επενδυτικά λογικές τις πωλήσεις κερδοφόρων θέσεων κυρίως στις τράπεζες, θα λέγαμε πως η παραμονή του κλάδου πέριξ των 3.585 μονάδων (0,9%) δεν θα πρέπει να…εμπνέει ανησυχία για τη συνέχεια.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις συγκεκριμένων κύκλων παραπέμπουν περισσότερο σε παιχνίδι τακτικής και αναμονής, στις 15.30 ανακοινώνονται τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, με την Εθνική Τράπεζα να παραμένει σε φορά κοντά στα 25 ευρώ, η Eurobank στα 10,90 ευρώ με αυξημένες (και σήμερα) συναλλαγές. Ο τζίρος των 120 εκατ. ευρώ παραπέμπει ακριβώς σε αυτή την στάση αναμονής, λογικής κατά την εκτίμηση μας, μετά το συνεχόμενο…τρέξιμο των τελευταίων ημερών.

Ανάλογη η εικόνα και στο…υπόλοιπο του ταμπλώ με μοιρασμένη τη σχέση ανοδικών-καθοδικών και συγκεκριμένες μετοχές του "μικρομεσαίου" χώρου να συνεχίζουν την βραχυπρόθεσμα ανοδική πορεία τους.

Ενδεικτικά η μετοχή της Ασπίδος διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ (αποτίμηση 76,8 εκατ. ευρώ) της Lamda Development στα 7,25, του ομίλου Μηχανικής στα 1,80, του Σαράντη στα 5,32, της ΕΥΔΑΠ στα 5,90, της Forthnet στα 1,82 ή του Ομίλου Υγεία στα 2,27 ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος, που κυριαρχεί την τελευταία ώρα είναι το ότι στο διάστημα 13.50-14.05 ο τζίρος περιορίζονταν σε λιγότερο από έξη εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα σε Εθνική, ΟΠΑΠ και Eurobank και με πολύ χαμηλή δραστηριότητα σε μετοχές εταιρειών από τον FTSEM και FTSES.

Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως η συνεδρίαση ενδέχεται να αρχίσει να έχει ενδιαφέρον σταδιακά, μετά τις 15.15-15.30 και με την προυπόθεση πως θα ενεργοποιηθούν κάποια προγράμματα εντολών για λογαριασμό ξένων παικτών. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι εφικτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ένα "κλείσιμο" του FT20 πάνω από τις 1.420 μονάδες. Μέχρι τώρα, χαμηλό ημέρας για τον συγκεκριμένο δείκτη παραμένουν οι 1.427,07 μονάδες. Το υψηλό ημέρας είναι 1.438,78 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v