Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το τραπεζικό σύστημα απαντά...

Απόλυτος αιφνιδιασμός των "ανοιχτών πωλητών" από τα χαμηλά με επιθετικές αγορές. Στο ταμπλό η απάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών στις πιέσεις… Βρυξελλών με πολλαπλά μηνύματα. Κέρδη για MPB (8,6%), ETE (3,4%). 

Ελεγχόμενη η πτώση στο ΧΑ, καθώς στα πρώτα κρίσιμα 10-15΄ της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 2.164 και ο FΤ 20 μέχρι τις 1.121,9 μονάδες.

Ασχετα από την εικόνα, που παρουσίαζαν σχεδόν την ίδια ώρα τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια στο ΧΑ ξεκίνησε μία φιλότιμη προσπάθεια "συμμαζέματος", ενώ στη συνέχεια κινήθηκε έντονα ανοδικά.

Επιστρατεύθηκε αρχικά η Alpha Bank που από τα 8,39 γύρισε στα 8,79 ευρώ και στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα. Στη μεν Alpha Bank εύλογα καταβλήθηκε προσπάθεια να μην "κινδυνεύσει" με υποχώρηση στα 8 ευρώ, ενώ στην Εθνική επιχειρήθηκε να διαφυλαχτεί το 20άρι.

Συνολικά οι συναλλαγές σε αυτές τις δύο-μετοχές "κλειδιά" του FΤ 20 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ σε σύνολο σχεδόν 80 (!) εκατομμυρίων ευρώ. Ομολογουμένως πολύ ισχυρά χέρια φαίνεται, πως μπήκαν μπροστά πετυχαίνοντας προσώρας να κρατήσουν ΓΔ και FΤ 20 κοντά σε τιμές ΚΜΟ 200 ημερών.

Σταδιακά την κίνηση της Alpha Bank και Εθνικής ακολούθησαν η Marfin Popular στα 2,22 ευρώ, η Eurobank στα 8,40 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 9,18 ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου στα 4,36 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η προσπάθεια στον 20άρη επιχειρείται σχεδόν αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με τους ΟΤΕ και ΔΕΗ να μένουν πίσω στα 10,26 και 13,10 ευρώ αντίστοιχα.

Μάλιστα ενδοσυνεδριακά η αποτίμηση της Επιχείρησης απειλήθηκε να χάσει και τα τρία δισ. ευρώ, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε κερδοφορία σχεδόν ενός δις. ευρώ.

Σταδιακά οι βασικοί δείκτες πήραν πόντους, πέρασαν στο πράσινο με τον FΤ 20 να αντιδρά πάνω από τις 1.175 μονάδες (2,1%) ωθώντας και τον Γενικό Δείκτη και πάλι στις 2.253 μονάδες, δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από το "άνω όριο" της περιοχής στήριξης.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς υπό Κ.Σ θα μας γεννούσε προσδοκίες και θα επιβεβαίωνε την εκτίμηση μας για τεχνικότητα των βασικών δεικτών. Το πρώτο δείγμα γραφής, κυρίως από την Εθνική ήταν αρκετά πειστικό.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός, πως η Wall δεν έχει αντιδράσει ακόμη στον "ιό Ντουμπάι" περνώντας το ανάλογο μήνυμα και στις άλλες αγορές-κυρίως στο Λονδίνο που φαίνεται να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα- για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε την ροή των πρώτων Συμβολαίων σε DJIA και S&P 500 σταδιακά μετά τις 14.00.

Και εν συνεχεία μετά τις 15.30-16.00 οπότε θα έχουμε πληρέστερη εικόνα και για τα Συμβόλαια επί του δικαιώματος κυρίως της Εθνικής.

Προσώρας κρατάμε την κίνηση αιφνιδιασμού που φαίνεται να πετυχαίνει το εγχώριο Σύστημα εγκλωβίζοντας δεκάδες "ανοιχτών πωλητών" με την Εθνική οδηγό στα 20,9 ευρώ (5%).

Και τους υπόλοιπους… Ηρακλειδείς του κλάδου να ακολουθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v