Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απρόθυμη για άνοδο η Σοφοκλέους

Στο περιθώριο της ανοδικής αντίδρασης των ξένων αγορών έμεινε και αυτή τη φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών. Εγκλωβισμένο σε εγγενείς παθογένειες το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο χαμηλότερα των 2.200 μονάδων.

Χάθηκε το ένα…παιχνίδι για το ΧΑ, κινδυνεύει να χάσει και το δεύτερο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Καλές οι Ευχές και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις των αρμοδίων και εμπλεκόμενων με τα χρηματιστηριακά πράγματα της χώρας αλλά δεν αρκούν…κρίνοντας πάντα από το αποτέλεσμα.

Σε μία συνεδρίαση…σούπα εχθές ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,29% παραμένοντας για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χαμηλότερα του ορίου των 2.200 μονάδων όταν αργότερα στην Wall ο Dow Jones ξεπερνούσε το φράγμα των 10.500 μονάδων και διαμορφώνονταν τελικά στις 10.584 μονάδες.

Το ΧΑ έμεινε εκτός παιδιάς στο τελευταίο year's end rally των αγορών διεθνώς, μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσει ή όχι την παράδοση του "φαινομένου του Ιανουαρίου".

Βέβαια ο φετεινός Ιανουάριος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος για την εθνική οικονομία, την προοπτική υπαγωγής σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης (ααχ αυτό το άρθρο 104 παράγραφος 9 της συνθήκης του Μάαστριχτ) και κατά συνέπεια της στάσης που θα τηρήσουν οι αγορές κεφαλαίων έναντι της Ελλάδας και του ΧΑ.

Όμως αυτά λίγο ως πολύ είναι γνωστά από τις αρχές Νοεμβρίου με τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου αλλού να θεωρούνται αποτελεσματικές και αλλού ατελέσφορες.

Αρκετοί παράγοντες, κυρίως μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν και εκλογικά το κυβερνόν κόμμα, υποστηρίζουν πως αρκετά πράγματα θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει, πολλά βήματα και ενέργειες θα έπρεπε να είναι πιο θαρραλέες ενώ δεν παραβλέπουν την αρρυθμία που εκδηλώνεται πολλές φορές και μεταξύ συναρμόδιων υπουργών.

Μεταφέρουμε αυτή την περιρρέουσα εκτίμηση, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις του 2009 και η πρώτη για φέτος ήταν εντελώς απογοητευτικές.

Το ότι ο Γενικός Δείκτης μετά βίας κινήθηκε εχθές σε ένα πολύ στενό εύρος 22 μονάδων, με την Εθνική Τράπεζα να "παλεύει" τα 18 ευρώ και τη σχέση εκροών-εισροών να παραμένει σταθερά υπέρ των πρώτων αποτελούν αποθαρρυντικές ενδείξεις.

Τουλάχιστον "κινήθηκαν" ορισμένες μετοχές εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αφήνοντας ελπίδες για μία πιθανή ακολουθία του ΧΑ στον ρυθμό του "φαινομένου του Ιανουαρίου".

Ενδιαφέρουσα από αυτή την άποψη η αντίδραση της Ασπίς στα 1,03 ευρώ, των Φουρλή, του Ηρακλή αλλά και των Αγροτικής Ασφαλιστικής, Κλουκίνα-Λάππα. Για να δούμε λοιπόν εάν αντέχουν οι 2.150-2.180 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και κατά πόσον είναι εφικτή η ανταπόκριση έστω ενός μέρους του ΧΑ στην έξωθεν θετική πρόκληση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v