Κερδίζει πόντους το σενάριο αντίδρασης

Στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των ασφυκτικών πιέσεων ποντάρουν κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες, οι οποίοι προσβλέπουν σε άνοδο του FT 20 προς τα επίπεδα των 1.070-1.080 μονάδων. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των ασφυκτικών πιέσεων ποντάρουν κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες, οι οποίοι προσβλέπουν σε συντήρηση της τάσης και άνοδο του FT20 σε προς τα επίπεδα των 1.070-1.080 μονάδων άμεσα.

Στην περίπτωση, που η κατάσταση στην αγορά ομολόγων εξομαλυνθεί συγκριτικά με αυτήν της περασμένης εβδομάδας, τότε και το ΧΑ θα μπορούσε να πάρει… ανάσες. Αυτό εκτιμούν αναλυτές αλλά και επιχειρηματικοί, επενδυτικοί κύκλοι που τις τελευταίες συνεδριάσεις προχώρησαν σε προσεκτικές τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πως εάν ο FT 20 διασπάσει ανοδικά την ζώνη των 1.040 μονάδων τότε θα ήταν πιθανή η επαναφορά του στο βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι προς τις 1.070-1.080 μονάδες, που αποτελεί και την πρώτη ισχυρή αντίσταση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Δεδομένου, ότι στα δύσκολα της 27ης Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα των 950-970 μονάδων, το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης φαίνεται να κερδίζει πόντους. Προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν οι παρασκηνιακές κινήσεις παικτών της αγοράς Παραγώγων, που από τα μέσα και μετά της Παρασκευής άρχισαν να καλύπτουν Συμβόλαια πώλησης του FTSE20, με την απόκλιση (discount) να περιορίζεται αισθητά.

Ανάλογη κινητικότητα παρατηρήθηκε και στα Συμβόλαια μετοχών του 20άρη και κυρίως σε Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και MIG δηλαδή σε τίτλους που παραμένει υψηλός ο αριθμός δανεισμένων τίτλων. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 27/1 οι δανεισμένες μετοχές της Εθνικής έφταναν τα 10,9 εκατ. τεμάχια, τα 13,3 εκατ. τεμάχια στην Eurobank, τα 9,6 στην Alpha Bank, τα 9,1 στην Τράπεζα Πειραιώς και τα 3,6 εκατομμύρια μετοχές του Marfin Investment Group.

Κινήσεις, που συνήθως δείχνουν πως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες αρχίζουν να ποντάρουν λιγότερο στο ενδεχόμενο άμεσης περαιτέρω διόρθωσης των βασικών δεικτών, μετοχών και περισσότερο στην προοπτική μίας αντίδρασης. Αλλωστε μετά την έντονη πίεση και το…ξύλο των προηγούμενων συνεδριάσεων το ΧΑ δικαιολογεί μία…ανάσα.

Σενάριο, που θα μπορεί να επιβεβαιωθεί ευκολότερα εάν ανακοπεί η διορθωτική πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, κυρίως της Wall.

Μάλιστα ορισμένοι πιο αισιόδοξοι ήθελαν να βλέπουν πίσω από τους αγοραστές στα χαμηλά των τραπεζών (στις 2.123 μον. της 28/1) "έξυπνο χρήμα" που σχετίζεται με την παρουσία στην Αθήνα "αντιπροσωπείας" ξένων κύκλων.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως ομάδα επενδυτών (και όχι μόνο) που έφερε η Goldman Sachs αυτές τις ημέρες στην χώρα μας δεν…ήρθε για να θαυμάσει μόνο τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Εάν μάλιστα αληθεύει η πληροφορία, πως μεταξύ των… αντιπροσώπων συμπεριλαμβάνονται και δύο μέλη του Paulson&Co τότε τα…σούρτα… φέρτα των ξένων μπορεί και να έχουν ενδιαφέρον.

Οι ξένοι συναντώνται (και θα συναντηθούν ) με έλληνες τραπεζίτες, κατά πάσα βεβαιότητα θα έχουν επαφές και με παράγοντες της κυβέρνησης αλλά και συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Για να δούμε εάν αυτές οι επισκέψεις, που γίνονται την περίοδο που επί "εδάφους Ε.Ε" εξετάζονται διάφορα σενάρια συνδρομής (με το αζημίωτο πάντα) της ελληνικής οικονομίας θα λειτουργήσουν και πως στις αγορές ομολόγων, μετοχών.

Σε σειρά επίκαιρων θεμάτων του euro2day για τα΄΄σήματα στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε΄΄ αναφέρονται λεπτομερώς παρασκήνιο και πληροφορίες χρήσιμες και για το ΧΑ.

Επί της ουσίας από την Δευτέρα κιόλας θα φανεί κατά πόσον οι αγορές από τα χαμηλά της Εθνικής Τράπεζας (από τα 14,7 ευρώ), της Eurobank (5,71), Alpha Bank (6,02), Marfin Popular (1,97), Τράπεζας Πειραιώς (5,79), Τράπεζας Κύπρου (4,27 ευρώ) και άλλων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μπορεί να στηρίξουν την φορά επαναπροσέγγισης των 1.040 μονάδων για τον FΤ20.

Επίπεδα αποτίμησης, που φτάνουν στο 30% (ως ποσοστό συμμετοχής του ΑΕΠ) δηλαδή κοντά στο όριο, που μία αγορά λ.χ. το ΧΑ μπορεί να θεωρείται υποτιμημένη. Αλλωστε σε ποσοστά συμμετοχής χαμηλότερα του 29% έχει αποτιμηθεί η ελληνική αγορά σε κομβικές περιόδους, τα τελευταία χρόνια.

-----

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η έλλειψη αγοραστών σε µια οποιαδήποτε τιµή για µια αξία που διαπραγµατεύεται σε µια οργανωµένη αγορά έχει τις εξής -ακραίες- εξηγήσεις:

1. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν µπορούν να κερδίσουν από οποιαδήποτε τιµή κτήσης όσο χαµηλή και αν είναι αυτή.

2. Η αξία βρίσκεται ένα βήµα πριν την οριστική παύση διαπραγµάτευσης.

3. Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης (κουπόνι, διάρκεια, εκδότης) έχουν χαµηλό δείκτη φερεγγυότητας ή δεν προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση για το αναλαµβανόµενο ρίσκο.

Όλα αυτά συνοψίζουν την πιο µαύρη εβδοµάδα στην ιστορία διαπραγµάτευσης του Ελληνικού χρέους. Ο αυξηµένος ρόλος των ξένων επενδυτών και η εξουσία που τους έχει εκχωρηθεί -αναγκαστικά- ως διαχειριστές και διεκπεραιωτές των δανειακών αναγκών της χώρας µας, αφήνει πλέον στην διακριτική ευχέρεια των ισχυρών να αποφασίσουν για τις τύχες των εγχώριων αγορών.

Είναι απίθανο να υπάρξει κάποια χρηµατιστηριακή ουσιώδης ανάκαµψη αν δεν λειτουργήσει και αποφορτιστεί η αγορά και το κόστος του χρέους, είναι απίθανο η αγορά να ανέβει µε δηλώσεις του τύπου «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».

Για τις εισηγµένες εταιρίες η πολύµηνη παραµονή των περιθωρίων σε υψηλά επίπεδα σηµαίνει αφενός υψηλότερο κόστος δανεισµού αφετέρου µικρότερες δυνατότητες χρηµατοδότησης. Ο Φεβρουάριος ξεκινά µε πολύ βεβαρηµένη κοστολογική βάση και ακόµα και αν το κόστος δανεισµού της χώρας υποχωρήσει θα χρειαστεί ένα σηµαντικό διάστηµα για να µπορέσουν οι τράπεζες να το περάσουν στην αγορά.

Με άλλα λόγια το πρώτο φετινό τρίµηνο έχει αρχίσει να «µολύνεται» από την κατάσταση που επικρατεί µε πολύ πλέον πιθανή την συµπίεση των κερδών και των περιθωρίων ή ακόµα χειρότερα την επανάληψη του δ’ τριµήνου το οποίο αναµένεται να είναι και το χειρότερο της περυσινής χρήσης σε επίπεδο συνεισφοράς κερδών.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης αντέδρασε από νεώτερο όµως χαµηλό το οποίο σηµειώθηκε στις 1933 µονάδες. Η ανοδική διάσπαση των 2.000 µονάδων στην αντίδραση που ακολούθησε δεν ήταν τόσο ουσιώδης τεχνικά αφού τα σήµατα πώλησης παρέµειναν σε ισχύ. Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόµα σε υποτιµηµένες ζώνες µε εξαίρεση τον MACD ο οποίος µπήκε σε υποτιµηµένη περιοχή στο µηνιαίο διάγραµµα.

Η προσπάθεια σταθεροποίησης στην περιοχή των 2.000 µονάδων παραµένει ακόµα πολύ εύθραυστη και η πρώτη διόρθωση που επιχειρήθηκε ήταν µάλλον αναµενόµενη αφού οι ανοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές είχαν διευρυνθεί σηµαντικά.

Το σενάριο των 1870 µονάδων παραµένει σε ισχύ όσο η αγορά δεν βλέπει επίπεδα πάνω από τις 2.100 µονάδες όπου θα υπήρχαν κάποιες καλές τεχνικές προϋποθέσεις ανατροπής του πτωτικού σκηνικού.

Συµπερασµατικά η συσσώρευση που επιχειρείται εκτιµούµε ότι σύντοµα θα εκτονωθεί µε τις πιθανότητες αναζήτησης κατεύθυνσης να συγκεντρώνονται χαµηλότερα αφού ακόµα η δυναµική των πωλήσεων παραµένει στις κυριότερες µετοχές πολύ αυξηµένη.

Διατηρούµε την επιφυλακτική µας στάση έναντι των τοποθετήσεων και θα αντιµετωπίζαµε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση ως ευκαιρία πωλήσεων όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από τις 2000 µονάδες, αναµένοντας καλύτερα σηµεία εισόδου ή καλύτερο χρονικό ορίζοντα γεγονότων αφού η παρούσα συγκυρία συγκεντρώνει αβεβαιότητες και ρίσκο που επικαλύπτει την ευκαιρία των χαµηλών αποτιµήσεων της αγοράς.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.048,32 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 0,72% περιορίζοντας τις απώλειες Ιανουαρίου στο 6,73%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 0,69%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 0,48%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,11% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισαν οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 12,35% και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κατά 5,44%.

Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Πρώτων Υλών, χαμηλότερα 4%, και οι Τηλεπικοινωνίες κατά 2,45%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Εικόνα Ήχος (72,73%), ΑΝΕΚ (ΠΟ 90) (28,88%), Τρία Άλφα (17,76%), Μουζάκης (17,14%), ΜΙG (16.09%), Κλωνατέξ (14,29%), Vivere (13.73%), Ελφίκο (13,59%), Compucon (12.5%) και Ίλυδα (11,54%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ιnterinvest(-8,99%), Σάνυο (-8,33%), Επίλεκτος (-7,96%), Folli- Follie (-7,69%), ΕΥΔΑΠ (-7,41%), Λανακάμ (-6,82%), Υάλκο (-6,38%), Βαλκάν (-6,33%), J&P Αβαξ (-6,16%), Σιδενόρ(-5,76%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v