Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγοραστές πόνταραν στο πέντε “πράσινο”

"Ρεκόρ" οκταμήνου για το ΓΔ που συμπλήρωσε σήμερα 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ανω του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ η Εθνική. Ισχυρά κέρδη για Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Εurobank, OΠΑΠ, Μυτιληναίο.

Έτσι όπως τελείωσε η αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, άρχισε και η τρέχουσα, με τους αγοραστές να κάνουν το 5x5 για τον Γενικό Δείκτη, που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, δημιουργώντας ένα “άτυπο” ρεκόρ 8μηνου, καθώς είχε να “δει” πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις από το διάστημα 6-12/10/2009.

Ο FTSE (+4,27%, απέσπασε το 84% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και Τραπεζικός δείκτης (+4,69%) υπεραπέδωσαν αισθητά των FTSEM (+3%) και FTSES (+3,89%), ενώ υποστηρικτική για την ψυχολογία των αγοραστών ήταν και η εικόνα που επέδειξαν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που πήραν “καύσιμο” ανόδου και από την νέα άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μετά από επτά συνεδριάσεις ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, ενώ τεχνικά ζητούμενο παραμένει το επιβεβαιωμένο κλείσιμο (με φίλτρο τριών ημερών) υψηλότερα των 10,34 ευρώ, κάτι που τεχνικά ανοίγει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 11,10 ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση του τίτλου παραμένει πτωτική.

Σύσσωμος ο 20αρης στο “πράσινο”, όπου ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ με κέρδη 7,14%.

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για ΟΤΕ, Eurobank, του 5% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και του 4% για MPB, MIG.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Κύπρου, Πειραιώς, Coca-Cola, Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1553,72 μονάδες (16.07) και έκλεισε τελικά στις 1540,69 με κέρδη 3,81%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 116 εκατ. από τα οποία τα 3,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 162 ανοδικές μετοχές έναντι 28 πτωτικών και για 34 τίτλους τα ημερήσια κέρδη έφθασαν από 8 έως 20%.

Παράγοντες της Αγοράς ομιλούν για βελτίωση του κλίματος στις “αραιές” τάξεις των αγοραστών, έστω και αν η Αγορά παραμένει ακόμα επιφυλακτική και αναζητά περιεχόμενο νέων που θα της έδιναν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να πιάσει κάποιους πρώτους στόχους και ο έλεγχος της τρόικας να είναι σχετικά ελαστικός και αυτό βγαίνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση το εν εξελίξει ράλι “ανακούφισης” που διορθώνει κάποιες υπερβολικές στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις θεωρείται ευπρόσδεκτο από τα εν ενεργεία χαρτοφυλάκια και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι αν δεν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα δεν μπορεί να αποκλειστεί μία περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων της τάξης του 15 με 20% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ ενδιαφέρουσα θα είναι η πρώτη συνεδρίαση που θα κάνουν εκ νέου δυναμική την επανεμφάνισή τους οι εν δυνάμει πωλητές.

Οι όγκοι παραμένουν στα ίδια πιεσμένα επίπεδα και οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 9,74% για τον Γενικό Δείκτη, ίσως βάλουν σε πειρασμούς καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών αυτούς που πρόλαβαν να τοποθετηθούν στα πρόσφατα χαμηλά, υποστηρίζουν οι συντηρητικοί που δεν αποφασίζουν να μετατρέψουν μέρος της ρευστότητας που διαθέτουν σε επιλεγμένες μετοχές.

Ωστόσο οι επόμενες συνεδριάσεις θα κρίνουν εν πολλοίς αν θα αλλάξει η τάση στην Ελληνική αλλά και τις Διεθνείς Αγορές ή εάν πρόκειται απλά για ένα μικρό ευχάριστο διάλειμμα στο νέο πτωτικό κύμα των χρηματιστηρίων υπό το φόβο νέας οικονομικής κρίσης.

“Καθυστερημένα” είδε το φως της δημοσιότητας και η σημερινή έκθεση της Credit Suisse που υποβάθμισε τα κέρδη ανά μετοχή των Ελληνικών Τραπεζών το 2011, σε ποσοστό 16% σε μέσα επίπεδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, ενώ κάνει λόγο για επιδεινούμενες μακροοικονομικές τάσεις, ακόμη κι αν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ήταν σε γενικές γραμμές ανάλογες των εκτιμήσεων.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί πιθανή μία επιταχυνόμενη τάση μείωσης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αρνητική πιστωτική και καταθετική επέκταση.

Παράλληλα, υποβαθμίζει σε 10,9 ευρώ την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από 11,5 ευρώ προηγούμενως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “neutral”.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος που επισημαίνει ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται μια προσπάθεια αντιστροφής της συνεχούς πτωτικής πορείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γεγονός το οποίο αποδίδεται αφενός μεν στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που διαπραγματεύονται οι περισσότερες μετοχές, αφετέρου στην ανοδική αντίδραση των διεθνών Κεφαλαιαγορών.

Πάντως η τάση για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της Αγοράς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Στις προσεχείς συνεδριάσεις θα φανεί κατά πόσο η πρόσφατη άνοδος θα έχει και συνέχεια ή εάν επρόκειτο απλά για ένα “διάλειμμα” και η Αγορά επιστρέψει στο πτωτικό κανάλι των τελευταίων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σίγουρο είναι πως οι έντονες διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό και στους επόμενους μήνες, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην πορεία χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας αλλά και την εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών της Χώρας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ και αν διατηρηθούν οι ανοδικές ισορροπίες στις διεθνείς Αγορές, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία περαιτέρω αναρρίχηση του Δείκτη της τάξεως των 100 – 150 μονάδων.

Απόλυτα επιφυλακτικός δηλώνει ο Στρατής Πολυχρονέας για την ανακλαστική τύπου αντίδραση της Αγοράς, μετά την πρόσφατη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά 12ετίας, λόγω της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Με τις τιμές κρατικών χρεογράφων στην Ευρώπη ουσιαστικά να υποχωρούν και τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις επιπτώσεις κρίσης χρέους της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία να συνεχίζουν να υφίστανται, δύσκολα θα αρθεί η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στις Αγορές.

Άλλωστε και οι προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα έχουν να κάνουν με τους επαχθέστερους όρους δανεισμού σε αρκετά κράτη, ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον λοιπόν δεν παρατηρείται βελτίωση των συνθηκών στη Αγορά κρατικών χρεογράφων στην Ευρώπη δύσκολα θα υπάρξει βελτίωση στην Αγορά των Ελληνικών κρατικών χρεογράφων. Άλλωστε και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών χρειάζεται χρόνο και στοιχεία για να αποκατασταθεί.

Την τρέχουσα εβδομάδα ξεχωρίζουν η δημοπρασία των 10ετών Ισπανικών Ομολόγων και το triple witching του Ιουνίου, ενώ όσον αφορά και το εσωτερικό το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιασθεί στις όποιες εξελίξεις και κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο.

Κατά την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη οριοθετούνται στις 1570 και 1630 μονάδες, με την δεύτερη να συνεχίζει να δείχνει δυσκολοκατάβλητη.

Στην ολική επαναφορά του 20αρη υψηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 700 μονάδων εστιάζει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ δηλώνει θετικά αιφνιδιασμένος από την σημερινή εικόνα της Αγοράς, όμως παραμένει μάλλον δύσπιστος για την περαιτέρω πορεία της και σχολιάζει: “ Η θετική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την “ποιότητά” της, καθώς το αναμενόμενο triple witching των Παραγώγων στο τέλος της εβδομάδος είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη επηρεάσει “καλλωπιστικά” τη διαγραμματική εικόνα του FTSE.

Για να μπορέσουμε όμως να πούμε ότι η βραχυχρόνια τάση θα αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο θα πρέπει ο εν λόγω δείκτης να διασπάσει ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών την άνω πλευρά του έντονα καθοδικού καναλιού, στις 735 με 740 μονάδες περίπου, με φίλτρο τουλάχιστον δύο συνεδριάσεων. Πιθανή όμως “νωχελική” επαφή με την εν λόγω πλευρά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εικόνα του δείκτη ωθώντας τον βίαια κάτω από το όριο των 700 μονάδων.

Από την ανάλυση τώρα των τεχνικών δεικτών διαπιστώνουμε ότι ναι μεν οι αλγοριθμικές ενδείξεις στηρίζουν τη τελευταία ανοδική προσπάθεια του δείκτη αλλά μέχρι στιγμής δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ικανές για να τον οδηγήσουν με ασφάλεια έξω από την υπάρχουσα έντονη καθοδική τάση.

Δικαιωμένος για τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις τους δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης που επισημαίνει ότι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν βελτιώσει μερικώς την ψυχολογία χωρίς ωστόσο να παρατηρείται κάποιας ευρείας κλίμακας διάχυση της ανόδου σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών.

Η Αγορά είναι διστακτική καθώς αναμένει και κάποιο ειδικό περιεχόμενο νέων από το εσωτερικό το οποίο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις αυτονόμησης. Ενδεχομένως η έλλειψη των ειδικών νέων να μην συντηρήσει την δυνατή ανοδική έξαρση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Η ανοδική διάσπαση των 1500 μονάδων εκτιμάται ότι θα δώσει κάποια καύσιμα τεχνικής φύσεως στην ανοδική διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι προοδευτικά το κλίμα σε επίπεδο νέων παρουσιάζει σταθερή βελτίωση εντός και εκτός των τειχών.

Παραμένουμε τοποθετημένοι σε ικανοποιητικό βαθμό και αναμένουμε ένα ράλι εξορθολογισμού των αποτιμήσεων οι οποίες παραμένουν υποτιμημένες σε υπερβολικό βαθμό, λέει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ σημειώθηκε σημαντική αύξηση και στον όγκο συναλλαγών καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,48%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 23331, τιμή εκκαθάρισης 737,9) κινήθηκαν μεταξύ 710 και 741,5 μονάδων.

Μειώθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (78600 Κύπρου, 10000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 15200 Αγροτική, 5000 Coca-Cola, 6300 Jumbo, 35400 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7578), Alpha Bank (5694), Πειραιώς (1363), Eurobank (1690), ΟΤΕ (4317), Κύπρου (726), MIG (3131), ΔΕΗ (143), Μυτιληναίος (777), ΟΠΑΠ (407), Ταχ. Ταμιευτήριο (952), Ελλάκτωρ (565), Ιντρακόμ (1740), Αγροτική (667), Intralot (899), Motor Oil (176), Ελ. Πετρέλαια (271), Μέτκα (234), Coca-Cola (128), MPB (865), Σιδενόρ (107), ΓΕΚ (393).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Εποίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13676148 τεμ.), Eurobank (7308318 τεμ.), Alpha Bank (4565624 τεμ.), Πειραιώς (6793644 τεμ.), Κύπρου (5146178 τεμ.), MIG (6933008 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 24506 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις, εν όψει triple witching, στις 18/6.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v