Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο τραπεζικό "μακροβούτι" σε χαμηλά 17 ετών

Σε χαμηλά 205 μηνών ο τραπεζικός δείκτης, έχασε και το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Επικίνδυνο "φλερτ" του ΓΔ με τις 900 μονάδες. Βουτιά 10% για ΤΤ, ΜΙG, 7,5% για Πειραιώς. Πτώση 9% για ΕΤΕ στα 3,23 ευρώ!

Εικόνα διάλυσης για τον Τραπεζικό κλάδο, η οποία σε μία τόσο Τραπεζοβαρή Αγορά όπως η Σοφοκλέους δημιουργεί πολλαπλασιαζόμενες συνέπειες και παρασύρει το σύνολο του ταμπλώ σε εντυπωσιακά χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Τραπεζικός δείκτης (-6,56%) έχασε σήμερα και το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και πλέον παραπέμπει σε νέα χαμηλά 205 μηνών. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 25/7/1994 και στις 586,48 μονάδες. (!!!)

Ήταν περίπου βέβαιο ότι η διάσπαση των 900 μονάδων για τον FTSE, των 3,50 ευρώ για την Εθνική (επόμενη στήριξη τα 3,00 ευρώ) και των 2,50 ευρώ για την Alpha Bank (επόμενη στήριξη τα 2,20 ευρώ) θα έφερνε ένα ακόμα κύμα “sell off” στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ η κίνηση του τίτλου του ΟΤΕ χαμηλότερα των 4,00 ευρώ, θα οδηγήσει την μετοχή σε απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές (ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 3,94 ευρώ, για να κλείσει στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 4,00 ευρώ).

Τελευταίο σημαντικό στήριγμα για τον τίτλο της Eurobank το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ (το δοκίμασε ενδοσυνεδριακά), το οποίο αν διασπαστεί καθοδικά θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 1,80 ευρώ.

Έντονη ανησυχία δημιούργησε και η ανεπιβεβαίωτη φήμη που έκανε τον γύρο της Αγοράς, σύμφωνα με την οποία κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και στην πλευρά των πωλητών, έχουν θεαθεί και εγχώρια Ασφαλιστικά Ταμεία που προχωρούν σε αδιάκριτες ρευστοποιήσεις και με κάθε κόστος, για την απόκτηση ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσταση επιδεινώνεται αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς και το γεγονός ότι οι εισφορές λόγω της ανεργίας έχουν υποχωρήσει δραματικά, σε όλα σχεδόν τα Ταμεία και αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και θα κλείσουν τα περισσότερα τουριστικά επαγγέλματα.

Ανήμποροι να δώσουν την παραμικρή εξήγηση και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, συστήνουν απόλυτη επιφύλαξη, διατήρηση της ρευστότητας και απόλυτη αποχή από την Αγορά.

Όσο μάλιστα το τοπίο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου παραμένει θολό η απαξιωτική εικόνα της Αγοράς θα συνεχίζεται. Με αφορμή λοιπόν το θολό αυτό τοπίο και σε συνδυασμό με το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης ολοένα και αυξάνονται οι φωνές εκείνων που αμφισβητούν ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα υλοποιηθούν, θεωρώντας ότι πλέον με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί η μόνη λύση είναι η χρεωκοπία της Ελλάδος.

Εννοείται ότι σε μία τέτοια Αγορά, κάθε θεωρία τεχνικής ανάλυσης “σηκώνει τα χέρια ψηλά”.
Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να βλέπουν την Αγορά τεχνικά, επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη στις 900 και 840 – 820 μονάδες και για τον FTSE στις 379,92 μονάδες (ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο που σημειώθηκε στις 8/2/1995).

Εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης στην συντριπτική πλειονότητα των μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (“όαση” ανοδικής αντίδρασης από τον Τσουκαρίδη, που δείχνει να “εσωκλείει δυνάμεις, λάτρεις της αδρεναλίνης”).

Ακόμα μεγαλύτερη η εγκατάλειψη, στις μετοχές των εταιρειών που είχαν την “ατυχία” να αναφερθούν στο Μεσοπρόθεσμο, ως υποψήφιες για μετοχοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να υπερασπιστεί την δική του περιουσία.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι την ημέρα ψηφίσματος του Μεσοπρόθεσμου από την Ελληνική Βουλή (29/6), ο τίτλος της ΔΕΗ είχε 9,61 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 5,86 ευρώ), των Ελ. Πετρελαίων είχε 6,44 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 5,34 ευρώ), του ΟΠΑΠ είχε 10,34 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 8,50 ευρώ), του Ταχ. Ταμιευτηρίου είχε 2,86 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 1,34 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ είχε 4,61 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 3,27 ευρώ), της ΕΥΑΘ είχε 4,70 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 3,60 ευρώ), του ΟΛΠ είχε 13,83 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 10,00 ευρώ), του ΟΛΘ είχε 13,30 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 9,89 ευρώ) και της Αγροτικής είχε 1,24 ευρώ (σήμερα έκλεισε στα 0,62 ευρώ).

Και μετά από όλα αυτά ούτε μία απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών, δεν “ακούει” η Αγορά (!)

Εν μέσω αυτού του φαύλου χρηματιστηριακού κύκλου, οι “εισαγόμενες” εκτιμήσεις απλά επιδεινώνουν έτι περισσότερο το ήδη τραγικό κλίμα στην Σοφοκλέους.

“Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτοί που υποστηρίζουν την δημιουργία του ευρωομολόγου, ουσιαστικά επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε μια ένωση χρέους”, δήλωσε ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Ρομ της Νοτιοανατολικής Γερμανίας υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί το ρίσκο των διαφορετικών επιτοκίων δανεισμού μεταξύ των Χωρών Μελών είτε αυτές έχουν ισχυρά είτε αδύναμα δημοσιονομικά στοιχεία.
 
Εν τω μεταξύ, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας θα εκδώσει στις αρχές του μήνα την ετυμηγορία του για το αν η Κυβέρνηση παρέβη το νόμο συνεισφέροντας πέρυσι για την οικονομική στήριξη Χωρών της ζώνης του ευρώ, μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια που έχει το Βερολίνο για να διαχειριστεί την κρίση του χρέους.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που έχει την έδρα του στην Καρλσρούη, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 7 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο πρώην διοικητής της Federal Reserve, κ. Alan Greenspan, δήλωσε: “Το ευρώ καταρρέει…

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν προβλήματα επειδή έχουν ομόλογα Κρατών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, όπως η Ελλάδα” πρόσθεσε. Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει σημασία για το διεθνές σύστημα, επειδή η παγκόσμια οικονομία είναι ενοποιημένη και περίπου το 20% των Αμερικανικών εξαγωγών κατευθύνονται στην Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Greenspan.

Για πιθανές νέες πιέσεις από την αδυναμία Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έρθουν να προστεθούν στις υπάρχουσες πιέσεις από την κατάσταση χρέους των Χωρών του μπλοκ οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε μια δεύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιεί αναλύτρια Κινεζικού think tank.

”Είναι η δημοσιονομική κρίση που παρασύρει τις Τράπεζες ή είναι οι Τράπεζες που επιδεινώνουν τη δημοσιονομική κρίση; Το σίγουρο είναι πως ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφευχθεί ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να εξαπλωθεί στο παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μια τέτοια κατάσταση θα θύμιζε την κρίση που αντιμετώπισε ο κόσμος το 2008”, δήλωσε η Zhang Monan του State Information Center.

Παρά το σχεδόν “κατακόκκινο” ταμπλό του Χ.Α., σε Ευρώπη και Αμερική δείχνει να επικρατεί το θετικό πρόσημο, αν και τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία δεν συνηγόρησαν για αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δραματική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία αποτυπώνεται στα πορίσματα της έρευνας του οικονομικού ινστιτούτου ZEW.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο -37,6 από -15,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές -βάσει δημοσκόπησης του Reuters- προέβλεπαν μικρότερη επιδείνωση στο -25. Επιπλέον, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών κατέγραψε ελεύθερη πτώση τον Αύγουστο στο 53,5 από 90,6 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 87.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν τον Ιούλιο επί τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε μια ακόμη απόδειξη ότι συνεχίζονται τα προβλήματα στην Αμερικανική Αγορά κατοικίας.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,7% τον Ιούλιο στις 298.000 οικίες (στο 12μηνο), που είναι το χειρότερο μέγεθος μετά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές κατά μέσο όρο προέβλεπαν αύξηση 1% στις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Καθίσταται πασιφανές ότι οι διεθνείς Αγορές περιμένουν και νέο “δώρο από την Fed που δεν θα είναι άλλο από το τρίτο επίσημο τύπωμα νέου χρήματος.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ,  λίγοι οι διασωθέντες στοπ ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Κύπρου (+1,82%), Τιτάν (+1,57% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο), ενώ με κέρδη μικρότερα του 1% έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Motor Oil.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αμυντική διάθεση που επέδειξε η Folli Follie Group, μετά και τα “πακέτα” που έγιναν σήμερα.

Αντίθετα, απώλειες για “όλα τα γούστα” στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Απώλειες μεγαλύτερες του 9% για Εθνική και MIG, του 10% για το Ταχ. Ταμιευτήριο, του 7% για την Πειραιώς, του 6% για την MPB και του 5% για Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ. Με4 μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων και έφθασε μέχρι τις 952,12 μονάδες (10.55). Όμως μετά τις 11.35 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 901,68 (16.53) και έκλεισε τελικά στις 911,07 μονάδες με απώλειες 3,15%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος ξεπέρασε τα 61 εκατ. από τα οποία τα 4,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εικόνα διάλυσης των αποτιμήσεων η τελική, με 28 ανοδικές μετοχές έναντι 118 πτωτικών και 34 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 17,65%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα απογοητευμένος από την γενικότερη εικόνα της Αγοράς, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), που για χάρη της στήλης προσπαθεί (όσο είναι δυνατόν) να διερευνήσεις τις “τεχνικές διαθέσεις” του εγχώριου Τραπεζικού δείκτη, αλλά και των DAX και S&P 500.

“Πλήρως αποκαρδιωτική είναι η διαγραμματική εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη με τη μια στήριξη να σπάει μετά την άλλη αποτελώντας απλώς «διασταυρώσεις γρήγορης προσπέρασης». Έτσι το επόμενο σημείο στήριξης, μετά και τις 750 και τις 670 μονάδες εντοπίζεται πλέον στις 575 μονάδες.

Χαρακτηριστικό διαγραμματικό στοιχείο της εντονότατης κατηφόρας είναι και ο σχηματισμός «τσουλήθρας» από τις 25 Ιουλίου στο ημερήσιο chart τιμών. Βραχυχρόνια αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα προκληθεί με την ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών του απλού κινητού μέσου των 34 ημερών, στις 829 μονάδες”.

“Η καθοδική διάσπαση της περιοχής στήριξης των 6520 μονάδων άνοιξε κυριολεκτικά τη «καταπακτή» για το Γερμανικό δείκτη DAX 30 οδηγώντας τον σε μια ξέφρενη καθοδική κίνηση προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 5600 με 5475 μονάδων.

Κίνηση η οποία στο πέρασμά της έχει «σβήσει» ότι με κοπιώδη προσπάθεια είχε πάρει ανοδικά ο δείκτης από τις αρχές του 2010 έως και το Νοέμβριο του 2010. Διαγραμματικά ο δείκτης εάν δηλώσει αδυναμία να επανέλθει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από το όριο αντίστασης των 5800 με 6110 μονάδων (κάτι που δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα) τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα εκ νέου βίαιο τεστάρισμα της περιοχής των 5475 μονάδων.

Συγκράτηση του εν λόγω επιπέδου θα προκαλέσει βραχυχρόνια «ηρεμία» βάζοντας ως στόχο τη δημιουργία ισχυρής βάσης, όπου θα απορροφήσει τους περαιτέρω κραδασμούς.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης DAX 30 διασπάσει με επιβεβαίωση καθοδικά το όριο των 5475 μονάδων τότε πλέον θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε διαγραμματικά για αλλαγή της μεσομακροπρόθεσμης τάσης από ανοδική σε καθοδική καταστρατηγώντας στη πορεία το ψυχολογικό όριο των 5000 μονάδων”.

“Έντονο καθοδικό «crescendo» έχει προκληθεί και στον Αμερικανικό δείκτη S&P 500 μετά τη καθοδική διαφυγή από το επίπεδο στήριξης, που διαμόρφωνε το σημείο των 1250 μονάδων. Διαγραμματικά το ανοδικό «γυαλί» έχει ραγίσει για τον S&P 500 και μόνο με μια σημαντική προσπάθεια επανάκτησης της περιοχής από όπου διέρχεται ο μεσοπρόθεσμος Exponential κινητός μέσος των 100 διημέρων, στις 1252 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει την παραπαίουσα κατάστασή του.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση ή όχι της ζώνης των 1125 με 1135 μονάδων. Αλλαγή στη μακροπρόθεσμη τάση θα προκληθεί με την είσοδο του δείκτη χαμηλότερα της λωρίδας των 1100 με 1085 μονάδων”.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση. Για ακόμα μία ημέρα, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά εμφανίστηκε αδύναμη να συσχετίσει την πορεία της με την ανοδική διάθεση των ξένων δεικτών εξαιτίας τόσο των αντιδράσεων για τη συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας όσο και εξαιτίας της υλοποίησης του σχεδίου διάσωσης, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Υπό το βάρος αρνητικών εκθέσεων για την οικονομία παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο παρασύροντας και τους Εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να παραμένει σε επίπεδα πτωτικής υπερβολής, χωρίς ωστόσο να επιδεικνύει δυναμική αντιστροφής της τάσης και με τους βασικούς ταλαντωτές να μην παρέχουν ακόμα σήματα αγορών.

Παρά την διάθεση αντίδρασης των διεθνών Αγορών, η αναιμική εικόνα της εγχώριας Αγοράς λειτουργεί ανασταλτικά, αυξάνοντας το βαθμό επιφυλακτικότητας και την αποστροφή από την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου σε ότι αφορά την αγορά μετοχών του ΧΑ.

Ο βασικός κλάδος ενδιαφέροντος, ο Τραπεζικός, που είθισται να δίνει την τάση στην Αγορά παραμένει υπό πίεση από πλευράς νέων και φημολογίας λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που φαίνεται να εσωκλείουν τα τεστ απομείωσης της Blackrock για τα δανειακά χαρτοφυλάκια αλλά και η μετακύλιση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

“Κάθε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά εύθραυστη και θα αναμέναμε περισσότερες τεχνικές ενδείξεις βελτίωσης της εγχώριας χρηματιστηριακής εικόνας (τζίρος, συμμετοχή περισσότερων κωδικών, νέα από επιχειρηματικές κινήσεις, αποτελέσματα) προκειμένου κινηθούμε σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων” τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

--- ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια, ενώ παρατηρήθηκε και νέα αύξηση στον όγκο συναλλαγών.
Σε μεγαλύτερη πίεση το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει σε υποτίμηση 0,75%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7379, τιμή εκκαθάρισης 381,67) κινήθηκαν μεταξύ 380,75 και 406,75 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 50% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 517 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (432 δικαιώματα αγοράς και 85 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5700 ΟΠΑΠ, 5700 Motor Oil, 12500 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8930), Alpha Bank (2942), Πειραιώς (747), Eurobank (2537), ΟΤΕ (1386), Αγροτική (345), ΔΕΗ (482), Κύπρου (722), Μυτιληναίο (422), ΟΠΑΠ (464), ΓΕΚ (130), Ταχ. Ταμιευτήριο (695), Intralot (345), MPB (723), MIG (795), Βιοχάλκο (115), ΕΧΑΕ (111), Coca-Cola (131), Motor Oil (198).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v