Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουντώνει η ιταλική "φωτιά" στις αγορές

Ρευστοποιήσεις σε ΧΑ και ευρωαγορές υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ιταλία. Στο 7,4% βρέθηκε το ιταλικό 10ετές, εκτίναξη σε spreads και CDS. Πωλήσεις στις ελληνικές τράπεζες μετά την αλλαγή πολιτικού σκηνικού.

Ανατροπή του σκηνικού στην Ευρώπη και στη Σοφοκλέους προκαλεί η εκτίναξη των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων. Οι αγορές στην Ευρώπη, που ξεκίνησαν θετικά, γύρισαν στο κόκκινο όταν έγινε γνωστό πως η εταιρία εκκαθάρισης LCH.Clearnet αυξάνει τα margins στο ιταλικό χρέος.

Αυτήν τη φορά, ο νέος κύκλος πωλήσεων - πιέσεων οφειλόταν στις τελευταίες εξελίξεις από το ιταλικό μέτωπο.

Νέα ιστορικά υψηλά για τα ιταλικά ομόλογα, κύμα ρευστοποιήσεων σε μετοχές του FTMIB, με τον χρηματιστηριακό δείκτη του Μιλάνου να διορθώνει πάνω από 4% κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχονταν τραπεζικοί τίτλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει ξανά σε αγορές ομολόγων της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ράλι των επιτοκίων, που ξεπερνούν πλέον και το 7%.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς εκτινάσσεται στο 7,477% (πάνω από 570 μ.β. το spread), επίπεδα στα οποία η Πορτογαλία και η Ελλάδα είχαν προσφύγει σε πακέτα στήριξης. Σημειώνεται ότι το πρωί η απόδοση του 10ετούς ήταν μικρότερη του 7%.  

Μάλιστα, η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου στο 7,489% αποτυπώνει την αντιστροφή της επιτοκιακής καμπύλης, υποδηλώνοντας τους φόβους των αγορών για χρεοκοπία της χώρας. Στις 710 μονάδες το spread στο διετές.

Στο 7,74% διαμορφώνεται η απόδοση του ιταλικού πενταετούς, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDSs, της Ιταλίας στην 5ετία ενισχύονται σήμερα κατά 23 μονάδες βάσης, στις 543 μονάδες βάσης.

Η Ιταλία προχωρά σε δημοπρασία ομολόγων στις 14 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την Daiwa Securities καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και περαιτέρω 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 11:30 πιέσεις δέχεται και ο DAX, καθώς διορθώνει από τα αρχικά υψηλά των 6.055,58 μονάδων στα προ ολίγου χαμηλά των 5.921,83, ενώ και στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί από τις 3.183,41 στις 3.120,97 μονάδες.

Η τιμή του χρυσού διορθώνει λίγο στα 1.785,10 δολ. ανά ουγκιά, ενώ οριακά υποχωρεί προς τα 96,58 δολ. ανά βαρέλι η τιμή του πετρελαίου.

Πτώση στο Χρηματιστήριο

Όσο για τη Σοφοκλέους, λίγο έως πολύ αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρηθεί η διόρθωση των βασικών δεικτών και των μετοχών την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Η αγορά ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες: για τον Γενικό Δείκτη από τις 774,73 σταδιακά στις 766,88 μονάδες, τον FTSE-20 από τις 306,42 έως τις 301,34 μονάδες, ενώ ανάλογη φορά έχει μέχρι τώρα και ο τραπεζικός δείκτης.

Οι συναλλαγές αυτό το διάστημα ξεπερνούν τα 36,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία 6,6 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην αρχή της συνεδρίασης επιχειρήθηκε η κατοχύρωση θέσεων όχι μόνο παικτών που τοποθετήθηκαν χθες, αλλά και όσων είχαν θέσεις από τη συνεδρίαση της Δευτέρας ή ακόμη και της προηγούμενης Παρασκευής.

Η αλλαγή σκηνικού όσον αφορά στην πρωθυπουργολογία ήταν λογικό να επηρεάσει κατ' αρχάς τις τράπεζες, θα πρέπει δε να θεωρηθούν ενδεικτικές οι μεγαλύτερες απώλειες για τις μετοχές των Alpha Bank - Eurobank, αλλά και της Εθνικής, της Πειραιώς και λιγότερο του του Τ.Τ.

Κι αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό τον τελευταίο καιρό πως παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι αναφορικά με την προοπτική επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ενδεχόμενης έκδοσης κοινών ή προνομιούχων μετοχών.

Όπως επίσης του βαθμού με τον οποίο επηρεάζονται στο ένα ή στο άλλο ενδεχόμενο μετοχές συγκεκριμένων ομίλων.

Πριν από λίγο, οι απώλειες για τον FTSE-20 διευρύνονταν, καθώς έφταναν το 2,25%, με τον δείκτη προς τις 300 μονάδες.

Στο Χ.Α., και πάλι, μετοχές μη τραπεζικών μετοχών (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, 3E) υποχωρούν λιγότερο από ό,τι οι τίτλοι της Εθνικής, των Alpha - Eurobank, της Πειραιώς ή του Τ.Τ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v