Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Απώλειες στις ευρωαγορές και κάθετη πτώση στο ιταλικό χρηματιστήριο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε εκλογές, αλλά η LCH.Clearnet αυξάνει τα margin για τα ιταλικά ομόλογα.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές, ενώ βουτιά 4% σημειώνεται στο χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύεται να προχωρήσει σε εκλογές, ενώ η LCH.Clearnet προχωρά σε αύξηση των margins για τα ιταλικά ομόλογα.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,03% στις 5.840 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,27% στις 3.071 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 2,09% στις 5.451 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 2,59% στις 8.296 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 1,13% στις 5.680 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει βουτιά 4,17% στις 15.011 μονάδες.

Νωρίτερα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε εκλογές τον Φεβρουάριο, όπου δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, και τόνισε πως μέχρι τότε η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Επίσης, μετά την απόφαση της LCH.Clearnet να προχωρήσει σε αύξηση των margins για τα ιταλικά ομόλογα, η κατάσταση άλλαξε πλήρως. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου άγγιξε το 7%, ενώ πάνω από τις 520 μονάδες βρίσκεται το spread του 10ετούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει ξανά σε αγορές ομολόγων της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ράλι των επιτοκίων, που έφτασαν και πάνω από το 7%. Η Ιταλία προχωρά σε δημοπρασία ομολόγων στις 14 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την Daiwa Securities καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ.ευρώ κατά τον Νοέμβριο και περαιτέρω 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά, κυρίως λόγω της ενθαρρυντικής σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού στην Κίνα, που ανοίγει τον δρόμο για -μικρή έστω- χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η προσοχή των επενδυτών, πάντως, στρέφεται και στην Ελλάδα και στην επικείμενη ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, που φαίνεται πως είναι θέμα ωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v