Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητες η Σοφοκλέους

Τράπεζες και δύο-τρεις "ανεξάρτητοι" παίκτες ενισχύουν τον FT 20 στις 330 μονάδες. Αποδόσεις έως 17% για τραπεζικές μετοχές. Υπεραπόδοση για 3Ε, Μυτιληναίο, MIG, Τιτάν.. Πτώση για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Folli.

Μόνο με τράπεζες και δύο-τρεις «ανεξάρτητους» παίκτες διατηρείται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Με τον FTSE 20 έως 2,74% υψηλότερα στις 324 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη κατά 1,25% στις 772 μονάδες.

Μέτριος ο τζίρος καθώς δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ στις 14:20, από τα οποία 25 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική και στην Alpha Bank.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 8,24% στα 2,76 ευρώ, της Alpha Bank κατά 12,28% στο 1,49 ευρώ, της Eurobank κατά 9,61% στο 0,81 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 12,57 στο 0,56.

Εμφανής η διάθεση αναμονής μέχρις ότου επιβεβαιωθεί οριστικά η παράλληλη συμφωνία σε PSI, δανειακή σύμβαση και νέο μνημόνιο. Με τις τράπεζες να ευνοούνται μετά την αποσαφήνιση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησής τους που κατά μείζονα λόγο δεν θα είναι βλαπτική για τους υφιστάμενους μετόχους.

Λιγοστές οι μη τραπεζικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την αφορμή, με τον Μυτιληναίο στα 3,14 ευρώ, τον Τιτάνα στα 13, αλλά τη MIG και την Ελλάκτωρ να υπεραποδίδουν έναντι των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο που διορθώνουν.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX υποχωρεί κατά 0,55%, ο FTSE 100 κατά 0,32% κι ο CAC 40 κατά 1,11%.

Στις τράπεζες, πέραν της Εθνικής, το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις όποιες εξελίξεις από το μέτωπο των Alpha - Eurobank για το οποίο η Moody’s θεωρεί πως οι ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας θέτουν σε κίνδυνο την προτεινόμενη συγχώνευση.
 
Η αγορά πάντως έχει προεξοφλήσει τη μάλλον αυτόνομη πορεία της Alpha, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον όμιλο και τον κλάδο. Στη σχετική έκθεση του ξένου οίκου αναλύονται διεξοδικά και εναλλακτικά ενδεχόμενα.

Τα περισσότερα, πάντως, θα εξαρτηθούν από το πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί (και με ποιους όρους) η τελική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Με βάση το Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει πως συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν από τη συνεδρίαση του eurogroup, που πιθανότατα θα λάβει χώρα την Τετάρτη.

Όλα αυτά, βέβαια, υπό το ασφυκτικό δίλημμα που θέτει και η Fitch, «χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση για την Ελλάδα».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v