ΧΑ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο, ανεβαίνουν οι μετοχές

Ανοδικά αντιδρούν τράπεζες και 20άρης μετά την αποσαφήνιση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων. Σε ακόμη ένα παιχνίδι βραχυπρόθεσμης προεξόφλησης το ΧΑ, με τον FTSE 20 να αντιδρά έως τις 334 μονάδες.

Σε ανοδική τροχιά επανέρχονται βασικοί δείκτες και μετοχές καθώς κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιχειρούν ακόμη έναν γύρο προεξόφλησης. Έως τις 334,52 μονάδες αντέδρασε ο FTSE 20, έως τις 792,04 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών, οι οποίες όμως παραμένουν εστιασμένες σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Διψήφια ποσοστά μεταβολής για Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και για Εθνική, Eurobank, ενώ ακολουθούν Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου.

Ο τζίρος ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30΄ της συνεδρίασης, από τα οποία περίπου 10 εκατ. και πάλι σε δύο μόνο μετοχές, και συγκεκριμένα της Εθνικής και της Alpha. Είναι προφανές πως το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού και των πονταρισμάτων επικεντρώνεται σε αυτές τις δύο μετοχές-σηματωρούς όχι μόνο του κλάδου αλλά και του FTSE 20.

Θέμα χρόνου κι ημερών θεωρούσαν διορατικοί παίκτες την εκ νέου αναστροφή της τάσης με επίκεντρο και αφορμή τις παράλληλες εξελίξεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αυτό σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day, καθώς οι αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζουν να λειτουργούν σαν μηχανισμός προεξόφλησης. Κίνηση καθαρά αντανακλαστική στις τράπεζες, που τις προηγούμενες μέρες ταλαιπωρήθηκαν λόγω των… λεονταρισμών του Γ. Παπανδρέου.

Από τεχνικής πλευράς, μπορεί να έχουν επιβεβαιωθεί οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις των τραπεζικών μετοχών και του FTSE 20, ωστόσο μένει να επαναπροσεγγιστούν τα τοπικά υψηλά που είχαν καταγραφεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Λόγου χάρη, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας νωρίτερα αντέδρασε έως τα 2,87 ευρώ, έχοντας ως ελάχιστη τα 2,72, ενώ τα 2,70 ευρώ θεωρούνται σημείο αναφοράς γι' αυτήν τη φάση.

Θυμίζουμε πως ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Εθνικής είχε ενισχυθεί έως τα 3,09 ευρώ στα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας και μόνο αν επαναπροσεγγίσει αυτά τα επίπεδα θα κάνουμε λόγο για κάτι περισσότερο. Σημειωτέον πως για τη μετοχή της ΕΤΕ ζητούμενη είναι η ανοδική, πειστική διάσπαση των 3,20 ευρώ.

Έχουμε δρόμο ακόμα, ωστόσο προσμετράμε στα θετικά τόσο την άμεση ανταπόκριση του τραπεζικού κλάδου όσο και την επιβεβαίωση τεχνικών περιοχών και στηρίξεων για τον FTSE 20 και τις μετοχές-σηματωρούς Εθνική και Alpha Bank.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη, μεγαλύτερη απόδοση έχουν Ελλάκτωρ, MIG, Μυτιληναίος και λιγότερο ΟΤΕ, Folli Follie, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v