Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δώρο... Πάσχα 21% στις τράπεζες

Τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου 8μήνου εμφάνισε ο τραπεζικός δείκτης, καθώς οι πληροφορίες φέρουν τις τράπεζες να αποφεύγουν την κρατικοποίηση. Κέρδη άνω του 27% για ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, Alpha. Στα 2,05€ η ΕΤΕ.

Η αλλαγή σκηνικού που ξεκίνησε στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, ανέβασε σήμερα εντυπωσιακά στροφές, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς αυξήθηκαν θεαματικά τα πονταρίσματα που θέλουν, οι Τραπεζίτες να πετυχαίνουν την μείωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων Τραπεζών.

Με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η φόρμουλα που εξετάζεται είναι να αποφευχθεί η Κρατικοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών.

Ο βασικός στόχος θα είναι να μειωθεί η συμμετοχή των κοινών μετοχών με αναστολή ψήφου. Άρα και η ελάχιστη συμμετοχή 10% σε κεφάλαιο των παλαιών μετόχων θα είναι μικρότερη.

“Τα τελικά κεφάλαια που θα χρειασθούν οι Τράπεζες πρέπει -και μπορούν να περιοριστούν”- δήλωσε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος αποτυπώνοντας τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα ώστε να μειωθεί ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης και επιβεβαιώνοντας τις φήμες που από το πρωί κάνουν τον γύρο της Αγοράς.

Μάλιστα τόνισε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι έως 50 δισ., σημειώνοντας ότι μπορεί τελικώς να χρειασθούν αρκετά λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίηση χάρη σε ένα συνδυασμό μέτρων και αποκάλυψε ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία προτάσεις που να μειώνουν τα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι Τράπεζες, σε συνεργασία με την Τρόικα.

Καθίσταται πασιφανές ότι η εικόνα που έδωσε σήμερα το Τραπεζικό ταμπλώ, δεν ήταν απλά μία αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα που ήλθε μετά από παρατεταμένη συμπίεση των αποτιμήσεων και ότι οι επιθετικές κινήσεις των αγοραστών που σημειώθηκαν από την έναρξη της συνεδρίασης, μάλλον θα έχουν και συνέχεια (αγνώστου διαρκείας).

Μάλιστα κάποια στιγμή ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών έφθασε στο “κόκκινο”, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα Eurobank και Alpha Bank να “κλειδώσουν” στο ανώτατο όριο ανόδου και να ακολουθήσει η Πειραιώς, ενώ προς στιγμήν “κλείδωσε” και η μετοχή της Εθνικής (!)

Στα θετικά η σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών και στα αρνητικά η επιδεικτικά μονομερής και απόλυτα στοχευμένη κίνηση από πλευράς αγοραστών.

Ασφαλώς και τα δύσκολα στον Τραπεζικό κλάδο δεν έχουν τελειώσει, καθώς στο τελευταίο 10ημερο του Απριλίου αναμένονται τα αποτελέσματα των Τραπεζών (αν δεν δοθεί νέα παράταση) και βέβαια η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των Τραπεζών, μετά την διαγνωστική μελέτη της BlackRock. Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για την κάλυψη των επισφαλειών θα προστεθούν σε αυτές που προκύπτουν από την ζημία λόγω του PSI+ και θα προσδιορίσουν το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται κάθε Τράπεζα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα προκαλέσει σημαντικές αναδιατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό χάρτη.

Από εκεί και πέρα, ακόμη και αν οι στόχοι επιτευχθούν δεν αλλάζει το βασικό πρόβλημα, καθώς κανείς δεν εγγυάται ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν μετά 2-3 χρόνια τα απαιτούμενα δισ για να ανακτήσουν τον έλεγχο των Τραπεζών τους, επιστρέφοντας τα λεφτά στο ΤΧΣ, όμως αυτό λίγο ενδιαφέρει τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες που δραστηριοποιούνται στον Τραπεζικό κλάδο και οι οποίοι σήμερα έκαναν έντονη την παρουσία τους, “επιχορηγούμενοι” και από το αναγκαστικό “short covering”.

Λίγα πράγματα από τον υπόλοιπο 20αρη, όπου ο τίτλος του ΟΤΕ έδωσε κάποιες αξιοπρόσεκτες βοήθειες στον Δείκτη, ενώ αντίθετα η μετοχή της Coca-Cola κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Ελάχιστα πράγματα και από τον ΟΠΑΠ που τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν έδειξε αποφασισμένος να επαναδιεκδικήσει τιμές υψηλότερες των 7,00 ευρώ και μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, ενώ αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή του Μυτιληναίου.
Στα άξια λόγου της ημέρας και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, από τον ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,55% (η αμέσως προηγούμενη στο 4,8%).

Επίσης, σύμφωνα με την τρέχουσα ειδησεογραφία, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει το απόγευμα της Μ. Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είναι προγραμματισμένο για τις 5 το απόγευμα. Ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Πριν από τη συνάντηση Παπούλια - Παπαδήμου αναμένεται να συνεδριάσει για τελευταία φορά το Υπουργικό Συμβούλιο.

“Με τη Χώρα να κρέμεται στο χείλος μιας χρηματοοικονομικής αβύσσου και τους διεθνείς πιστωτές να περιμένουν εναγωνίως περισσότερα μέτρα λιτότητας, οι Έλληνες βουλευτές δουλεύουν εξαιρετικά σκληρά τελευταία. Αλλά όχι πάντα με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς”, γράφει η Niki Kitsantonis σε άρθρο της στους New York Times που καλύπτει εκτενώς ένα θέμα που δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο: Τα προεκλογικά ρουσφέτια στην Ελλάδα.

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει δημοσίευμα των Financial Times ως προς το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα, τονίζοντας τον κίνδυνο αστάθειας σε μία κρίσιμη περίοδο για τη Χώρα. “Η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα έχει βυθιστεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα που τα δύο μεγάλα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους υποψηφίους για τις επικείμενες εκλογές”, αναφέρει το δημοσίευμα.

“Οι Ιρλανδοί αποχώρησαν από τη ζώνη της στερλίνας. Οι Χώρες της Βαλτικής το έσκασαν από το ρούβλι. Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι εγκατέλειψαν αλλήλους. Η ιστορία είναι γεμάτη με νομισματικές ενώσεις που διασπάστηκαν. Γιατί όχι και το ευρώ;”, αναρωτιέται ο Economist. “Εάν οι πατέρες του είχαν προβλέψει την αναταραχή, ίσως να μην είχαν δημιουργήσει τη νομισματική ένωση, τουλάχιστον όχι με το σημερινό, ελαττωματικό της σχεδιασμό”.

“Για αυτό και οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να σκεφτούν το αδιανόητο. Κανένας στρατηγός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αρνούνταν να προετοιμαστεί για έναν προβλεπόμενο πόλεμο, όσο και εάν δεν του αρέσει η ιδέα του να πολεμήσει”, τονίζει το άρθρο.
Σαφώς αντίθετη η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, με το “κόκκινο” να επικρατεί στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της Wall Street, με την τελευταία να περιμένει σήμερα τα αποτελέσματα της Alcoa.

Χαμηλότερα των 1,31 δολαρίων το ευρώ, ενώ σε επίπεδα συναγερμού πλησιάζει και πάλι το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς φαίνεται ότι οι ευνοϊκές επιδράσεις των φθηνών τριετών δανείων της ΕΚΤ αρχίζουν να εξανεμίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις στο Ισπανικό 10ετές ξεπέρασαν το 5,9%, στο Ιταλικό το 5,58%, στο Πορτογαλικό το 1,75% και στο Ελληνικό το 21,22%.

Τα αποτελέσματα για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δήλωσε τη Δευτέρα ο El-Erian της Pimco. Παράλληλα, ο κ. El-Erian, υποστήριξε ότι η Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις Αγορές μετοχών.

Οι Τράπεζες χρειάζεται να έχουν “εύκαιρα” περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του Χρηματοοικονομικού Συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke, μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ, ενώ ανέφερε επίσης ότι η Αμερικανική οικονομία δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και πως οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκουν νέους τρόπους για να ενισχύσουν το Τραπεζικό Σύστημα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +21,05% του Τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 8 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/8 (+29,12%).

Επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, σχεδόν απόλυτα στοχευμένο στον Τραπεζικό κλάδο.

Από το ταμπλώ του 20αρη, μόλις πέντε οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-1,55%), ΔΕΗ (-0,31%), ΟΠΑΠ (-1,93%), Coca-Cola (-3,32%) και Jumbo (-0,26%).Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+28,65%), Alpha Bank (+27,08%), MPB (+19,82%), MIG (+14,44%), Πειραιώς (+27,31%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+24,24%) και Κύπρου (+7,72%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 703,99 μονάδες (10.32), όμως μετά τις 10.40 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 738,94 (15.58) και έκλεισε τελικά στις 730,03 μονάδες με κέρδη 3,17%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος έφθασε τα 60,7 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν “πακέτα” (Motor Oil, Cyclon).

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών, 19 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 10%, ενώ εκτός 20αρη ξεχώρισαν οι Αγροτική και Τρ. Αττικής.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εβδομάδα που πέρασε συνέχισε το πτωτικό σερί για τον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Καμία ανακοίνωση για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των εγχώριων Τραπεζών και η παράταση για τα ομόλογα ξένου δικαίου δείχνει να παίζει τον ρόλο της.

Οι επαφές μεταξύ των αρμόδιων Κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων της Τρόικας και των Τραπεζών συνεχίστηκαν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς δόθηκε από τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, μια άτυπη παράταση έως τις 20 Απριλίου και για τα αποτελέσματα τους, αλλά είναι δεδομένο ότι επείγει η διευθέτηση όλων των ζητημάτων.

H καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων είναι η 20 Σεπτέμβρη ενώ το capital plans των Τραπεζών ήδη είναι πίσω 1 μήνα.

Οι Τραπεζίτες από την μεριά τους επιθυμούν την επίσπευση των διαδικασιών για να τερματιστεί η αβεβαιότητα κάτι που αποτυπώνεται και στις χρηματιστηριακές τιμές.

Η επένδυση μπορεί να γίνει ελκυστική για τους ιδιώτες, εάν η συμμετοχή γίνεται με όρους ισότιμους με το ΤΧΣ και σταθερούς κανόνες σε όλη τη διάρκειά της, όπως επίσης και το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης, διότι όσο μεγαλύτερο είναι το τελευταίο τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα κάλυψής του από την κερδοφορία των Τραπεζών.

Έτσι λοιπόν, όλα δείχνουν πως όσοι ιδιώτες πάρουν μέρος θα έχουν δικαίωμα στο μέλλον να αποκτήσουν 4 ή 5 επιπλέον μετοχές αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι πως οι ίδιες οι Τράπεζες θα μπορούν να επαναγοράσουν μετοχές από το ΤΧΣ. Στο ΤΧΣ είναι διαθέσιμα 50 δισ όπου τα 25 θα είναι σύντομα διαθέσιμα ενώ υπολογίζεται πως τα 16 θα επανεισπραχθούν σε βάθος 5ετίας.

Ουσιαστικά και με βάση τις δηλώσεις του Ντράγκι ουσιαστική ανακεφαλαιοποίηση θα έχουν οι Εθνική, Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς ενώ οι υπόλοιπες θα ενδυναμωθούν κεφαλαιακά αλλά προβλέπονται αναγκαστικές συγχωνεύσεις στο μέλλον.

Από τις “μικρές” η πιο “συμμαζεμένη” φαίνεται να είναι η Τράπεζα Αττικής ενώ από τις “μεγάλες” η Alpha Bank και η Εθνική.

H ερώτηση είναι τι θα γίνει μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις και το τι θα κάνουν οι Τράπεζες με τις Επιχειρήσεις ή πελάτες τους που δενέχουν καμία τύχη στο να επανέρθουν σε υγιή κατάσταση.

Θα συνεχίζουν να τους βοηθάνε ή οι Τράπεζες θα αναγκαστούν να πάρουν τις ζημιές τους από προβληματικούς πελάτες μιας και η όλη κατάσταση τους δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσουν από την αρχή, σε μία διαφορετική βάση για το μέλλον τους, τραβώντας τον “αναπνευστήρα” από τους πελάτες δίχως μέλλον.

Στα τεχνικά μας τώρα ο FTSE από την στιγμή που έσπασε το 280 επίπεδο, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα δοκιμάσει το επίπεδο 271-266 όπως είχαμε σημειώσει στην προηγούμενη ημερήσια ανάλυση μας με όγκους συναλλαγών πολύ χαμηλούς.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή είχαμε δοκιμή της στήριξης που κράτησε τα προσχήματα δίνοντας μικρή αντίδραση ειδικά στον Τραπεζικό αλλά κλείνοντας πάνω στις στηρίξεις.

Περιμένουμε αντίδραση προς το 282 που είναι η κοντινή μας αντίσταση επίπεδο που αν σπάσει μπορεί να δώσει την κύρια μας αντίσταση στην περιοχή του 292 επίπεδο που θα πρέπει να κατοχυρωθεί αν θέλουμε να δούμε κάτι καλύτερο.

Όσο το επίπεδο 266 κρατάει μπορούμε να βλέπουμε ένα τέτοιο θετικό σενάριο ενώ σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί τότε δεν έχουμε άλλες στηρίξεις παρά μόνο τα χαμηλά μας. Η μεγάλη εβδομάδα πιθανότατα να μας δώσει και την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Μάιο που θα είναι σημαντικό για την συνέχεια.

Είναι λογικό ότι οι εκλογές τραβάνε πίσω το πρόγραμμα του Κράτους αλλά τουλάχιστον το να ανακοινωθούν είναι καλύτερο σε σχέση με την αβεβαιότητα που υπάρχει, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

-------ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ θετική έκπληξη ήλθε και από την άνοδο των συναλλαγών τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, γυρίζοντας σε premium 1% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9141, τιμή εκκαθάρισης 288,25), κινήθηκαν μεταξύ 267 και 290,75 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (120100 Εθνική, 6100 Τιτάν, 200000 Κύπρου, 69400 Ταχ. Ταμιευτήριο, 42200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (27442), Alpha Bank (34246), ΟΤΕ (858), Ταχ. Ταμιευτήριο (1782), ΟΠΑΠ (409), Πειραιώς (4218), Κύπρου (8972), ΔΕΗ (670), MIG (656), Τιτάνα (107), Μυτιληναίο (226), ΕΧΑΕ (157), ΓΕΚ (148), Intralot (146), MPB (623).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20376615 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9208182 τεμ.), MPB (7683376 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5970246).

Ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,40 ευρώ και τα 150 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 50 στα 3,80 ευρώ και τα 100 στα 3,10 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v