Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 16% για τον τραπεζικό κλάδο

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τράπεζες σε ένα ριψοκίνδυνο ποντάρισμα προεξόφλησης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, κυρίως όμως των όρων ανακεφαλαιοποίησης. Κέρδη για ΕΤΕ (18,7%), ΕFG (27%), Alpha (24%), Πειραιώς (19%).

Υψηλότερα αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών και με μοχλό τις τράπεζες ο FTSE 20 επανακάμπτει προς τις 285 μονάδες. Με διψήφια ποσοστά θετικής μεταβολής για την Εθνική Τράπεζα αλλά και για Alpha Bank, Eurobank, ο κλαδικός δείκτης υπεραποδίδει, ωθώντας και τον Γενικό Δείκτη εκ νέου προς τις 725 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 11:00, με υψηλό δε τζίρο σε τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε Motor Oil και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Σταδιακά, οι αγοραστές ανέβαζαν τον πήχη. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται έως το 1,84 ευρώ, της Alpha έως το 0,948 ευρώ και της Eurobank έως το 0,618 ευρώ. Έως το 0,287 αντιδρούσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ακολουθούσαν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular και Τράπεζα Κύπρου.

Μερίδα παικτών εκτιμά πως πρόκειται για «ουρά» εντολών αγοράς κυρίως από την πλευρά όσων επιχείρησαν το συντονισμένο μάζεμα από τα μέσα και μετά στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης. Οι ίδιοι σημείωναν πως οι αυξημένες (στη συνεδρίαση της 5ης/4) συναλλαγές, συγκεκριμένα σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, δημιούργησαν εξαρχής… υποψίες για το τι μπορεί να συμβαίνει στο παρασκήνιο.

Είχαμε μεταφέρει τότε την εκτίμηση της ομάδας ανάλυσης της eZMarket πως κάποιοι πιθανόν να γνώριζαν ήδη τα βασικά σημεία του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας μεταφέραμε την άποψη μέρους της αγοράς (πως τουλάχιστον οι τραπεζίτες και ισχυροί μέτοχοι έχουν πληρέστερη γνώση των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται).

Η αποσαφήνιση των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών είναι ο ένας, πολύ βασικός, καταλύτης της βραχυπρόθεσμης τάσης. Σημειώναμε, όμως, και επιμένουμε πως από μόνος του δεν είναι επαρκής. Ο έτερος βέβαια είναι η επισημοποίηση τυπικά της ημερομηνίας των εκλογών.

Η χθεσινή δήλωση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, ακόμα και στην περίπτωση όπου θα είναι μέσο πίεσης προς όσους επεργάζονταν σχέδια μετάθεσης, ολιγόμηνης αναβολής κτλ, αίρει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Ωστόσο, επειδή πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται, θα περιμένουμε από τον ίδιο τον Λ. Παπαδήμο (κατά πάσα πιθανότητα αύριο) να ανακοινώσει την… επίμαχη ημερομηνία.

Η συνδυασμένη άρση αυτών των εκκρεμοτήτων μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει περιθώριο «μόχλευσης» στην αγορά. Και περισσότερο στις τράπεζες.

Από τις λοιπές μετοχές του 20άρη ενισχύονται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Μυτιληναίος, MIG όπως επίσης Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ενώ υπεραποδίδει προς το 1,25 ευρώ η Ελλάκτωρ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι «συνήθεις ύποπτοι» των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου, Fourlis, Ιντρακάτ, ΕΧΑΕ και βεβαίως η Μέτκα.

Λίγο μετά τις 11:15, ο 20άρης ενισχυόταν κατά 4,37% πλησιάζοντας τις 285 μονάδες, ο δε Γενικός Δείκτης κατά 2,35% προς τις 725 μονάδες. Με την Alpha Bank στο +21,14%, τη Eurobank στο +23,85% και τις υπόλοιπες να ακολουθούν… τρέχοντας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v