Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στη συγκυβέρνηση

Κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες με στόχο την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Διερευνητικού χαρακτήρα οι απόπειρες για υπέρβαση των 900 μονάδων στο ΧΑ. Άντεξαν οι στηρίξεις, ζητούνται "καύσιμα" για υψηλότερα.

Ακολουθώντας μάλλον συντηρητική τακτική οι παίκτες στην πλειονότητα τους φρόντισαν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα. Λιγότερη έκθεση και ανάληψη κινδύνου εν αναμονή των κοινοβουλευτικών διεργασιών της επόμενης εβδομάδας εν μέσω αντικρουόμενων εξελίξεων στις ευρωπαϊκές αγορές. Και ακόμη μία εβδομάδα εγγύτερα στις εκλογές στις ΗΠΑ με ότι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τις αμέσως ερχόμενες συνεδριάσεις.

Βασικοί δείκτες και μετοχές συντηρήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των 900 και των 350 μονάδων αντίστοιχα (για τον ΓΔ και τον Ftse20) με τις συναλλαγές των τελευταίων ημερών να παραπέμπουν σε σημαντικό μοίρασμα θέσεων και αναδιανομή πολύ κοντά στα υψηλά 12-14 μηνών.

Και αναφερόμαστε σε μ.ο ημερήσιων συναλλαγών σταθερά πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ που θεωρούνται ως ελάχιστα απαιτούμενα για την συντήρηση της τάσης. Σε χθεσινό σχόλιο μας σημειώναμε, πως «...οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και η προώθηση του σχετικού πακέτου μέτρων στη Βουλή είναι λογικό να αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά, με τους βασικούς δείκτες σε κλίση και μικτές τάσεις για μετοχές εταιριών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το θετικό για τις αγορές σενάριο θέλει ο Γ. Στουρνάρας να πηγαίνει στο επόμενο eurogroup με ψηφισμένο το πακέτο των μέτρων αλλά και με τον προϋπολογισμό κλεισμένο. Το μέτριο σενάριο είναι αυτό που προβλέπει τη με αστερίσκους παρουσία του υπουργού Οικονομικών, ενώ για το χειρότερο δεν το συζητάμε καν. Ωστόσο, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον στη Βουλή, το θέμα των νέων μέτρων, το Χ.Α. θα κινείται συγκρατημένα».

Στην διαμόρφωση του κλίματος συνέτειναν και τα νεότερα από τις ευρωπαϊκές αγορές και συγκεκριμένα

- η S&P υποβαθμίζει γαλλικές τράπεζες και επιβαρύνει τη «βαθμολογία κινδύνου» για τη Γαλλία.
- επίσης, σύμφωνα με το ΔΝΤ, κρίσιμη για την Ιρλανδία είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM. Ακόμα, «χτυπά καμπανάκι» και στη Λισαβόνα, με το ταμείο να θεωρεί εμπόδια την ύφεση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια,
- την ίδια στιγμή, ο Bini Smaghi τονίζει ότι η Ισπανία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα διάσωσης στην Ε.Ε., τη στιγμή όπου ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς μένει άνεργος και η ανεργία εκτινάσσεται στο 25% το τρίτο τρίμηνο.

Η εικόνα των διεθνών αγορών παρέπεμπε επίσης σε ανάλογη αναμονή και μέτρια διάθεση ανάληψης περαιτέρω ρίσκου με τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ελαφρά κλίση χωρίς ωστόσο να δίνεται ξεκάθαρο σήμα για ευρύτερη κατοχύρωση θέσεων.

Σε αυτό τον ρυθμό κινήθηκε και το ΧΑ, με τον Γιώργο Παπανικολάου να αποτυπώνει εύγλωττα την πολιτική ( και όχι μόνο ) κατάσταση με «Το παιχνίδι του δειλού» με προθεσμία Δευτέρας.

Κοντός ψαλμός, που λένε...με τους πωλητές προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης να προτιμούν να διασφαλίσουν τα όποια οφέλη των τελευταίων ημερών παρά να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο.

Από τεχνικής πλευράς στην εβδομάδα μπορεί να επιχειρήθηκε δύο-τρεις φορές η κίνηση προς τις 900 και 350 (360) μονάδες αλλά έδωσε την εντύπωση περισσότερο μίας διερευνητικής προσπάθειας παρά ουσιαστικής διάθεσης εντονότερης προεξόφλησης.

Άλλωστε σε πολλές αναφορές του euro2day και των χρηματιστηριακών στηλών σημειώθηκε, πως το ΧΑ έχει ενσωματώσει ΚΑΙ την έγκριση των δανειστών στο περίφημο πλέον «πακέτο...βοήθειας και τα 31,5 και πλέον δισ. ευρώ με όποιο τίμημα» .

Για αυτό ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση των πρώτων ή το πολύ των δεύτερων στηρίξεων (κάτι που επιτεύχθηκε σε όλες τις δοκιμασίες της αγοράς και με ποικίλες αφορμές για υποχώρηση) και όχι η υπέρβαση των ισχυρών αντιστάσεων. Για κάτι τέτοιο σημειωνόταν, πως θα χρειαστούν περισσότερα «καύσιμα» και νέες ανοδικές αφορμές. Δεδομένης της κατάστασης στον τραπεζικό κλάδο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαινόταν να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες κάτι, που αποτυπώθηκε και στο διάγραμμα του κλαδικού δείκτη.

Από τον Εκηβόλο επιχειρήσαμε με σειρά διαγραμμάτων να δείξουμε τα πραγματικά περιθώρια διόρθωσης- αντίδρασης του Ftse20, των τραπεζών και συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών που θεωρούμε απαραίτητους συμ-παίκτες σε αυτή την φάση. Τεχνικά στοιχεία, με την συνδρομή φίλων και αναγνωστών του euro2day και της στήλης ( τους οποίους ευχαριστούμε θερμότατα) που σε κάποιο βαθμό συνέβαλαν στην διαμόρφωση της εικόνας της αγοράς.

Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομερή τεχνικά στοιχεία και αναλυτικά στατιστικά της αγοράς, που χρήσιμο θα είναι να συνεκτιμηθούν.

Εμείς θα σταθούμε σε δύο άσχετες μεταξύ τους ειδήσεις, εξελίξεις που φαίνεται να χρήζουν δεύτερης ματιάς.

Η μία αφορά στην τροπολογία για τις αποδοχές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ (κατατέθηκε από 60 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Μαν. Κεφαλογιάννη) ΚΑΙ των αντίστοιχων των διοικητών στις τράπεζες που ΔΕΝ θα ξεπερνούν τις μηνιαίες αποδοχές του πρωθυπουργού (δλδ 70.000 ευρώ ετησίως). Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΝΔ στις περιπτώσεις που το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία προτείνεται η συγκεκριμένη τροπολογία ενώ εκεί όπου δεν θα έχει την πλειοψηφία το θέμα των αποδοχών των διοικητών των τραπεζών θα τίθεται στη γ.σ που θα λαμβάνει την σχετική απόφαση.

H άλλη αφορά σε θέμα του Platts ( έγκυρου για τα ενεργειακά...) σύμφωνα με το οποίο Μόσχα και Τελ Αβίβ υπέγραψαν για την ίδρυση θυγατρικής της Gazprom που θα αναλάβει μεγάλο μέρος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου του Ισραήλ. Κάτι, που προφανώς και αφορά τους έλληνες παίκτες & συνεργάτες τόσο των ρωσικών όσο και των ισραηλινών συμφερόντων.

Εξέλιξη, που στο βαθμό που ισχύει ανατρέπει τη κρατούσα άποψη πως Μόσχα και Τελ Αβίβ θα είναι ανταγωνιστές σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανόμενων των ΕΛ.ΠΕ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 824,86 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,45%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 1,76%, ο Mid 30 με πτώση 1,76% και ο Small Cap 80 υψηλότερα 1,09%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι του ΧΑ: Υπηρεσίες Κοινή Ωφέλειας (10,33%), Ταξίδια- Αναψυχή (8,33%) και Τράπεζες (4,66%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: της Τεχνολογίας (-3,63%), Τρόφιμα- Ποτά (-3%) και Τεχνολογία (-2,74%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Attica Group (108,03%), Βαρβαρέσος (65,56%), Elbisco (62,50%), Olympic Catering (42,67%), CP Βank (42,22%), Ελφίκο (37,50%), Newsphone (36,95%), Χαιδεμένος (36,84%), Παρνασσός (31,91%), ΑΝΕΚ (27,97%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (-38,30%), Παπουτσάνης (- 23,31%), Γενική Τράπεζα (- 21,82%), Τηλέτυπος (-21,43%), Πήγασος Εκδοτική (-21,09%), Yalco (-18,35%), Καθημερινή (-18,28%), Μοχλός (-18,09%) Compucon (-16,67%) και Αιολική ΑΕΕΧ (-15,79%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v