Η ευκαιρία της Σοφοκλέους και τα ρίσκα

Η σταδιακή απομάκρυνση του ρίσκου χώρας δείχνει ότι το ΧΑ θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να είναι «η αγορά του 2013». Πού θα κριθεί το στοίχημα. Οι "δύο ταχύτητες" και οι παγίδες. Τι δείχνουν τα στατιστικά.

Ένας μαραθώνιος τελείωσε, ξεκινά ο επόμενος, υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι πρώτος στόχος είναι πλέον η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας.

Αυτά αναφέρονταν σε σχετικό θέμα του euro2day με το ζητούμενο να είναι πλέον η ανάσχεση της ύφεσης, η δημιουργία προϋποθέσεων για άμβλυνση των δραματικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία, την πραγματική οικονομία. Η απομάκρυνση ενός Grexit, η πίστωση χρόνου που δίνεται και η παράταση «ζωής» καθιστούν εκ των ων ουκ άνευ την προσπάθεια για ανάκαμψη.

Το ΧΑ λειτουργώντας σαν ένας στυγνός προεξοφλητικός μηχανισμός αφομοίωσε στην διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης όλες τις εξελίξεις μέχρι και το «πράσινο φως» των δανειστών. Με τον Γενικό Δείκτη έως την περιοχή των 880, με τον Ftse Large Cap έως τις...παρυφές των 310 μονάδων, με τις τράπεζες πέριξ των 250 και τη «μεσαία κεφαλαιοποίηση» στην ζώνη των 1.050-1.060 μονάδων.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος «μέτρησε» στο σχόλιο του (της 12/12) το ανοδικό σερί των έξι συνεδριάσεων, που εκτάθηκε χωρίς την συνδρομή των τραπεζών. Για year end rally χωρίς τράπεζες στη...Σοφοκλέους έκαναν λόγο οι Γ. Σαββάκης- Χρ. Κίτσιος με το Euro2day να έχει εντοπίσει-καταγράψει την διαφοροποίηση μη τραπεζικών/τραπεζικών μετοχών.

Αποκλίνουσα χρηματιστηριακή συμπεριφορά που αφομοιώνει και προεξοφλεί τις θεαματικές (για κάποιους και συστημικές) μεταβολές, που συντελούνται στην χώρα μας, σε επιχειρηματικό, οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό επίπεδο.

Εκ βάθρων αναδιάταξη δυνάμεων και ανατροπές ισορροπιών (που χρωμάτισαν τη σύγχρονη μεταπολίτευση) που ΔΕΝ θα μπορούσαν να μην αποτυπωθούν στο ...ταμπλό, να μην ενσωματωθούν και προεξοφληθούν κυρίως χρηματιστηριακά.

Η ανοδική απόδοση των βασικών δεικτών (για το 2012) ενισχύει την εκτίμησή μας, πως οι ενθαρρυντικές εκθέσεις, αναλύσεις ξένων και ελληνικών σπιτιών για ενδείξεις ανάκαμψης στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2013 είναι βάσιμες, μετρούν σωστά τις καμπύλες και τους αριθμοδείκτες.

Όμως πρωτίστως θα πρέπει ο Αντ. Σαμαράς να εννοεί τα όσα λέει (και πιστεύουμε πως έχει γνώση βλέποντας τα τερατώδη ποσοστά ανεργίας και δη στις νεαρότερες ηλικίες) και να προχωρήσει στα αυτονόητα. Και ευνοημένος βγαίνει μετά το eurogroup, και λίγη ανοχή από την πλευρά της κοινωνίας φαίνεται πως ξανακερδίζει, δίνεται λιγοστός χρόνος στην κυβέρνηση να πράξει. Για να δούμε...

Κατά 26,10% έχει ενισχυθεί ο ΓΔ από την αρχή του έτους και κατά 12,85% ο ...25άρης και το ΧΑ δείχνει, πως υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι «η αγορά του 2013» και το «στοίχημα μίας θετικής έκπληξης για το επόμενο έτος».

Η εικόνα της αγοράς από τα ελάχιστα του Ιουνίου, η διακύμανση των δεικτών, μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και η αντίδραση συγκεκριμένων χαρτιών στην συνεδρίαση της Παρασκευής ενισχύουν την εκτίμηση, πως «οι δύο ταχύτητες» έχουν σε μεγάλο βαθμό σχηματοποιηθεί.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως οι τράπεζες αν και υπό πίεση σε γενικές γραμμές δεν επηρέασαν ανεπανόρθωτα την αγορά θα λέγαμε πως μάλλον διευκόλυναν την συσσώρευση της κοντά στα τελευταία υψηλά.

Στον Εκηβόλο (της 14/12) «ανεβάσαμε» ένα ενδιαφέρον διάγραμμα του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπου αποτυπώνονται δύο βασικά ενδεχόμενα. Αμφότερα απολήγουν υψηλότερα με κρίσιμη αντίσταση τις 310 μονάδες (για τον Ftse). Το, ότι μετά από μία ικανοποιητική αντίδραση η αγορά δεν «αδειάζεται» αποδίδεται στον έλεγχο των «ισχυρών χεριών» και την ελεγχόμενη ρευστοποίηση θέσεων στις τράπεζες.

Ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής, η μετοχή της οποίας υποχώρησε σχεδόν 2,8% σε εβδομαδιαία βάση αλλά με τον...25άρη να ενισχύεται κατά 2,20% στο ίδιο διάστημα.

Η πίεση στις τράπεζες αντισταθμίστηκε από την διψήφια απόδοση λ.χ. της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, την ανοδική κίνηση των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακή, Ιντραλότ, Marfin Investment Group, Jumbo κ.α. από την ίδια κατηγορία.

Διατηρώντας τη μέτρηση, που ακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες θα λέγαμε, πως οι 270 μονάδες θεωρούνται μία ανθεκτική και καθοριστική στήριξη για τον Ftse Large Cap και οι 310 το άνω όριο, η διάσπαση του οποίου θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 360,74 μονάδες (που παραμένουν το «υψηλό» για το 2012).

Κατά την εκτίμηση μας δεν έχει και τόση σημασία εάν η αγορά κινηθεί άμεσα ή μετά τις εορτές προς τον στόχο ή εάν θα μεσολαβήσουν ένα ή δύο καθοδικά βήματα, όσο το ότι στο ΧΑ εδραιώνεται η εκτίμηση πως είναι στις αρχές ενός επόμενου μακροχρόνιου πολυετούς ανοδικού κύκλου. Και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία ούτε Grexit φαίνεται στον ορίζοντα (τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013), ούτε κατάρρευση του ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, είναι να καταφέρει η χώρα να περιορίσει την ύφεση και να περάσει τους πρώτους δύσκολους μήνες του 2013. Χρονιά κατά την οποία τα μέτρα λιτότητας φτάνουν τα 9,2 δισ. ευρώ, όπως υπενθύμισε και ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι θα πέσει περισσότερο χρήμα στην οικονομία μέσα από τις δόσεις από αυτό που θα "φύγει" εξαιτίας της λιτότητας.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840,73 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,94%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 1,99%, ο Mid 30 με άνοδο 10,45% ενώ ο Small Cap 80 κινήθηκε υψηλότερα 0,77%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (14,36%), Πρώτες Ύλες (12,62%), Τηλεπικοινωνίες (12,56%) και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (11,11%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε μεταξύ άλλων ο κλάδος των Τραπεζών (-2,85%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αλκο (110,66%), Γιουρομπρόκερς (83,56%), Μαθιός Πυρίμαχα (65,40%), Δρομέας (51,61%), Dionic (46,62%), Cyclon (45,41%), Paperpack (45,33%), Newsphone (43,32%), Compucon (39,39%), Παίρης Πλαστικά (33,60%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alscinco (-35,36%), Λεβεντέρης (- 30%), Spider (- 28,57%), Yalco (-27,54%), Sato (-25%), Attica Συμμετοχών (-24,76%), Σφακιανάκης (-23,41%), ΝΕΛ (ΚΟ) (-20%) Altec (-10,26%) και Λανακάμ (-10%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v