Μόνο οι μεσαίοι κινήθηκαν στη Σοφοκλέους

Χαμηλός τζίρος, εναλλαγές προσήμων και κινητικότητα στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό σηματοδότησαν τη συνεδρίαση. Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές για ΟΤΕ. Στην εβδομάδα, κέρδη 1,94% για ΓΔ, πτώση 2,85% για τράπεζες.  

Νευρικότητα, απροθυμία σημαντικών τοποθετήσεων, σημαντική βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), αδυναμία κίνησης στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους και εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.

Από την άλλη, δεν έλειψε η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης οι τίτλοι με θετικό πρόσημο να είναι περισσότεροι από αυτούς με αρνητικό, όμως ακόμα και στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη και πολλά από τα κλεισίματα διαμορφώθηκαν από “ανοιχτές” εντολές αγορών.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 1,94% και στον Τραπεζικό απώλειες 2,85%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 25,96% και ο Τραπεζικός απώλειες 8,78%.


Τεχνική ανάλυση της σημερινής συνεδρίασης

Τεχνικά, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε δε πρόσθεσε κάτι καινούργιο, καθώς δεν απειλήθηκαν οι 850 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 297 μονάδες για τον FTSE25.

Έτσι για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η στήριξη των 850 – 840 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η κύρια στήριξη εντοπίζεται στις 297 μονάδες, ενώ το αυστηρό “stop loss” στους “long” οριοθετείται στις 290 μονάδες.

Μένοντας στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Intralot και μόνιμα με αρνητικό οι Coca-Cola, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group και Ελ. Πετρέλαια.

Επίσης, μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική και στο χαμηλό οι Coca-Cola και Folli Follie Group.

Από τις μετοχές του 25αρη, ασφαλώς και τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Η πρώτη έκλεισε σε υψηλό 19 μηνών και ο δεύτερος συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, αλλά θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να υπερκεράσει το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ και την ισχυρή αντίσταση στα 5,20 ευρώ.

Σε έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 1 δισ. προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις 18 Δεκεμβρίου.


Τι λέει η Morgan Stanley για Ελλάδα, Ευρωζώνη- Επενδυτικές Συμβουλές

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει, προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή της, η Μοrgan Stanley, αποτιμώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο οίκος προειδοποιεί πως η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο, αφού η ανάπτυξη των ισχυρότερων οικονομιών του ευρώ επιβραδύνεται, εξέλιξη η οποία αποτελεί με τη σειρά της ένα πρόσθετο βάρος για τον αδύναμο Ευρωπαϊκό Νότο, που πασχίζει να μειώσει χρέη και ελλείμματα.

Κατά τον οίκο, σημαντικοί είναι επίσης και οι κίνδυνοι που εντοπίζονται στην κατεύθυνση της υλοποίησης - η μη - των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της αδύναμης Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Τα διεθνή Χρηματιστήρια, προβλέπει ο οίκος, θα συνεχίσουν σε ένα κλίμα έντονης αστάθειας και μεταβλητότητας, με πολλά σκαμπανεβάσματα, στη σκιά των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Οι 7 κορυφαίες επενδυτικές συμβουλές της Morgan Stanley για το 2013: “Overweight” για τις Ασιατικές μετοχές (πλην Ιαπωνίας), μετριοπαθώς “overweight” για τις Ευρωπαϊκές μετοχές, “Underweight” για τις Αμερικανικές μετοχές, “Long” τοποθετήσεις στα Ιταλικά και Ισπανικά ομόλογα, “Long” τοποθετήσεις στα Γερμανικά ομόλογα, “short” στα Αμερικανικά, “Long” στην ισοτιμία δολαρίου/γιεν. Αγοράστε χρυσό.


Η εικόνα στο ταμπλώ του 25άρη

Σχεδόν μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Μέτκα και Alpha Bank.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή (+5,4%), Intralot (+4,05%) και ΔΕΗ (+3,55%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, MIG.

Στην αντίπερα όχθη, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Folli Follie Group (-4,11%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Motor Oil, Jumbo, Frigoglass και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος περίπου 9 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 862,77 (10.32) και χαμηλό τις 853,18 (12.12) για να κλείσει στις 857,05 μονάδες με απώλειες 0,32%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 38 εκατ. από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένη συναλλαγή 15407984 μετοχών της Γενικής Τράπεζας στα 0,0292 ευρώ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών και για 18 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Στα επιμέρους, ξαναέβγαλε αγοραστές η Cyclon, 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Alco, συμπεριφορά – ασανσέρ και συναλλαγές …μήνα για τον Παϊρη, 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Paperpack, ενώ τα Ελ. Καλώδια προσπαθούν να “κλείσουν την ψαλίδα αποδόσεων” σε σχέση με τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

Στα 0,5100 ευρώ άλλαξαν χέρια 195000 τεμ. (όχι “πακέτο”) στην Newsphone, που όμως υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, διόρθωσε μετά το ανοδικό σερί 6 συνεδριάσεων η Ελτον, ενώ συνεχίζεται η μικρή κινητικότητα στον Σπύρου.

Δεύτερη μέρα υποχώρησης για την ΕΒΖ, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου λήγει η ημερομηνία για την υποβολή των οικονομικών προσφορών για το 82,33% της εισηγμένης. Το διαγωνισμό διενεργεί ο εκκαθαριστής της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι: Cristal Union (Γαλλική), Louis Dreyfus Commodites (Ελβετική), Suedzucker (Γερμανική), Polski Cokier (Πολωνική) Litex (Βουλγαρική), Sunoko (Σερβική - σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Σερβίας είχε απαντήσει αρνητικά σε ερώτημα της Sunoko αναφορικά με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό για την ΕΒΖ, καθώς η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει δυο θυγατρικές στη Σερβία), Sfir SpA (Ιταλική), Donskoy Tabak (Ρωσική - συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη) και η Ελληνική Επίλεκτος.

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ξαναγύρισε σε θετικό πρόσημο η Ιντρακόμ. Σύμφωνα με ανακοίνωση η εταιρεία ενεργοποίησε την διαδικασία για την πώληση του 49% των μετοχών της Intracom Telecom προς στην JSC Sitronics. Η εταιρεία θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό μόλις υπάρξουν εξελίξεις επί της ως άνω διαδικασίας, εντός των πλαισίων της κείμενης νομοθεσίας.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η έγκριση και η εκταμίευση της δόσης δίνει πλέον πολύ χρόνο σε μια σειρά από ενέργειες που θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της οικονομίας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε αντίθεση με άλλες φορές η δόση των 50 δισ ευρώ δεν αγοράζει απλά χρόνο αλλά αποτελεί το έναυσμα για μια σειρά από βασικές ενέργειες που έχουν αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

Οι Τράπεζες πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις διαδικασίες των αυξήσεων κεφαλαίων με μοναδικές εκκρεμότητες από το μέτωπο των πιθανών συνενώσεων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Millenium Bank.

Από την άλλη πλευρά σημαντικό προβάδισμα αναμένεται να δοθεί στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Μεγάλο μέρος από την δόση θα κατευθυνθεί προς την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν κλάδους με σημαντική χρηματοοικονομική επιβάρυνση (Πληροφορική, Κατασκευές, Φάρμακα, κλπ) βελτιώνοντας την ρευστότητα της οικονομίας μειώνοντας ενδεχομένως και το ρυθμό επισφαλειών που παρατηρείται μεταξύ των Επιχειρήσεων.

Όλη αυτή η κινητικότητα δεν θα αφήσει ασυγκίνητη την Αγορά η οποία αφενός έχει αρχίσει να αναπροσαρμόζει τις αποτιμήσεις με βάση λιγότερο απαισιόδοξα σενάρια, ενώ σταδιακά οι ξένοι οίκοι αναγνωρίζουν το βαθμό υπερβολής που είχαν υιοθετήσει σε προεξοφλητικά επιτόκια επανυπολογίζοντας τα μοντέλα αποτιμήσεων με πιο “γήινους” συντελεστές.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα ανοδικό κρετσέντο, διόρθωσε υπό την φυσιολογική πίεση της συσσώρευσης πολλών βραχυπρόθεσμων κερδών αλλά και της παραδοσιακής τακτικής της “προεξοφλημένης είδησης”.

Οι βασικοί τεχνικοί δείκτες παραμένουν “αγορασμένοι” με απόσταση ασφαλείας από τις ζώνες αντιστροφής (810 - 800 μονάδες) ενώ η αδυναμία των τζίρων να υπερβούν τα 60 εκατ. ευρώ είναι καθοριστική για την συνέχεια, καθώς η Αγορά θα χρειαστεί την συνδρομή μεγαλύτερων συναλλακτικών όγκων για να προσεγγίσει τα φετινά υψηλά έτους.

Επιμέρους η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς οι περισσότεροι Εμποροβιομηχανικοί τίτλοι βρίσκονται σε καθαρά ανοδική τάση, ενώ οι Τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται σε πλαγιοκαθοδική πορεία ψαλιδίζοντας ίσως το ανοδικό περιθώριο του Γενικού Δείκτη.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει περισσότερο σταθεροποιητικό προφίλ επηρεασμένη από τις παραδοσιακές εποχικές προ-εορταστικές επιδράσεις της μείωσης των συναλλαγών.
Η μεσοπρόθεσμη εικόνα πάντως δίνει προβάδισμα σε νέα τοπικά υψηλά τα οποία ίσως επιτευχθούν με το νέο έτος.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή κλείνουν οι τριμηνιαίες σειρές Παραγώγων Δεκεμβρίου επί μετοχών και δεικτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ την ίδια ημέρα εκπνέει η τρίτη παράταση δημοσίευσης των Τραπεζικών αποτελεσμάτων εξαμήνου 2012, αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Τίποτα το ιδιαίτερο και σήμερα, από τις διεθνείς Αγορές, που συνεχίζουν να κινούνται με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, τόσο τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όσο και η Wall Street, στο ξεκίνημά της.

Ισχυρή ανάκαμψη του Κινεζικού κλάδου μεταποίησης δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της HSBC τα οποία επιβεβαιώνουν και τα σενάρια δυναμικής ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον Κινεζικό κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε το Δεκέμβριο στο 50,9 που είναι και το υψηλότερο επίπεδο 14 μηνών, από 50,5 το Νοέμβριο.

Απροσδόκητη ενίσχυση του σύνθετου ΡΜΙ στην Ευρωζώνη. Διαμορφώθηκε στο 47,3 το Δεκέμβριο από 46,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν 46,8.


Υποβάθμιση του "outlook" της Μ. Βρετανίας

Στην υποβάθμιση του outlook της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Μ. Βρετανίας σε “αρνητικό”, από “σταθερό” προηγουμένως, προχώρησε η Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση “ΑΑΑ” και “A-1+” αντίστοιχα.
 
Ο οίκος εξηγεί πως η κίνησή του αντανακλά το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Χώρας στο διάστημα των επόμενων δύο ετών εάν η δημοσιονομική απόδοση εξασθενίσει περισσότερο από τις εκτιμήσεις του.

Την αξιολόγηση “ΑΑΑ” της Γαλλίας επιβεβαίωσε η Fitch, με αρνητικό outlook. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η επιβεβαίωση του “ΑΑΑ” στηρίζεται στην εύπορη και διαφοροποιημένη οικονομία της Χώρας, τους σταθερούς πολιτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς θεσμούς και την αξιοσημείωτη χρηματοδοτική ευελιξία της.
 
Σε ότι αφορά το αρνητικό outlook, η Fitch σημειώνει ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση κατά τη διάρκεια του 2013 και ότι δείχνει ότι η πιθανότητα υποβάθμισης είναι λίγο μεγαλύτερη από το 50%.

Το συνολικό Δημόσιο χρέος της Ιταλίας ξεπέρασε τα 2 τρισ. ευρώ τον Οκτώβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της Χώρας. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 2,015 τρισ. ευρώ, από 1,95 τρισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ενώ πριν από 12 μήνες περιοριζόταν στα 97 δισ. ευρώ. Βασική αιτία για την απότομη αύξηση του χρέους είναι οι συνεισφορές της Χώρας στο EFSF, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, η κα Μέρκελ χαιρέτισε τις συμφωνίες για την Τραπεζική εποπτεία και την εκταμίευση της δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά ήταν επιφυλακτική όταν ρωτήθηκε αν “μας περιμένουν καλύτερες μέρες”, δηλώνοντας ότι η νομισματική Κοινότητα αντιμετωπίζει πολλά χρόνια επίπονων μεταρρυθμίσεων, αργής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.

H ύφεση στην Ευρώπη επεκτείνει και ήδη επηρεάζει και τον Πυρήνα, την Γαλλία αλλά και την Γερμανία, με τον ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας να περιορίζεται, εκτίμησε ο Ν. Ρουμπινί, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Παράλληλα, επηρεάζει και τον υπόλοιπο Κόσμο, συμπλήρωσε. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της λιτότητας, του ισχυρού ευρώ και της πιστωτικής ασφυξίας στις Χώρες του Νότου.

Η πρόβλεψή του είναι ότι η Ευρωζώνη θα είναι σε ύφεση και το 2013. Εκτίμησε ότι μετά τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας και την ανακοίνωση που προγράμματος ΟΜΤ από την ΕΚΤ μειώθηκε ο φόβος ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα χάσουν την πρόσβαση στις Αγορές, ενώ και ο κίνδυνος του “Grexit” έχει περιοριστεί.

Από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι τα μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ είναι καλύτερα από άλλες μεγάλες οικονομίες αλλά βραχυπρόθεσμα, για την επόμενη χρονιά η οικονομία δεν θα είναι ισχυρή. Αναφορικά με την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ εκτίμησε ότι οι αισιόδοξοι θα διαψευστούν το 2013.

Εν τω μεταξύ, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για την αποφυγή του “δημοσιονομικού γκρεμού” έχουν περιέλθει σε τέλμα. Μόλις 17 ημέρες απομένουν μέχρι την αυτόματη εφαρμογή μέτρων ύψους 600 δισ. δολ. που θα φρενάρουν τις ΗΠΑ και – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – θα οδηγήσουν σε ύφεση την Παγκόσμια οικονομία και το διχασμένο Κογκρέσο αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, στις ΗΠΑ, υποχώρησε 0,3% τον Νοέμβριο, εξαιτίας κυρίως της πτώσης στο κόστος της βενζίνης. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,1%. Ο ενεργειακός επιμέρους δείκτης βούλιαξε 4,1%. Οι αναλυτές περίμεναν 0,2% πτώση του πληθωρισμού. Στο 12μηνο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,8% σε σύγκριση με 2,2% τον Οκτώβριο.

Βελτιώθηκε, τον Δεκέμβριο, η δραστηριότητα του Αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία δεδομένων Markit. Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI της Markit σκαρφάλωσε στις 54,2 μονάδες τον Δεκέμβριο που αποτελεί υψηλό οκτώ μηνών, από 52,8 μονάδες το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της δραστηριότητας.

Με τον ταχύτερο ρυθμό 2 ετών αυξήθηκε η Βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης αυξήθηκε 1,1% μετά την πτώση 0,7% του μηνός Οκτωβρίου. Οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη αύξηση, της τάξης του 0,3%.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και σημαντικής μείωσης του όγκου συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του FTSE, όσο και σε αυτά επί μετοχών, που υποχώρησαν στα 45.914.

Επιλεκτικές μετακυλίσεις “long” θέσεων.

Το συμβόλαιο του 20αρη, με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υπερτίμηση 0,45%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.642, τιμή εκκαθάρισης 300), κινήθηκαν μεταξύ 297 και 302,5μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (30.000 ΟΤΕ. 5.800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7.243), Alpha Bank (4.372), Κύπρου (925), ΔΕΗ (1.811), ΟΤΕ (5.873), ΟΠΑΠ (2.315), Πειραιώς (4.009), Μυτιληναίο (1.854), Eurobank (1.266), ΓΕΚ (1.161), Intralot (8.452), CPB (934), MIG (1.732), Ελλάκτωρα (1.424), ΕΧΑΕ (922), Ελ. Πετρέλαια (1.174), Σιδενόρ (176), Μέτκα (101).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 50% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 360 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (358 δικαιώματα αγοράς και 2 δικαιώματα πώλησης).Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.951.249 τεμ.), Εθνική (5.029.906 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 21.042 συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v