Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει ο «πυρετός» για τις τράπεζες

Για τις ΑΜΚ των τραπεζών προετοιμάζεται η «Σοφοκλέους». Πώς κινούνται στο ταμπλό οι τέσσερις συστημικές, τι δείχνει η τεχνική ανάλυση του κλάδου. Τι σηματοδοτεί η αύξηση των συναλλαγών. Η εικόνα των blue chips.

Μια χαρά τα πήγε, για το ΧΑ, ο Απρίλιος. Δεν ξεκίνησε άσχημα ο Μάιος με τις τράπεζες από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για να μην αφήνονται και πολλές αμφιβολίες για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο κλάδος αυτόν το μήνα.

“Επιασαν” το Μάη με 11% οι τράπεζες σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιο της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη στις 983,64, τον Ftse Large Cap στις 327,10. Με αυξημένες συναλλαγές (74,6 εκατ. ευρώ) δηλαδή σχεδόν όσα και στην συνεδρίαση της 30/4 (εξαιρούμενων των πακέτων στη μετοχή του ΟΤΕ).

Το ενθαρρυντικό είναι πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει σημειωθεί αισθητή αύξηση των συναλλαγών (σε αξία) και θεαματική ενίσχυση σε κομμάτια. Αυτό συνέβη από τη συνεδρίαση, που μπήκαν στο παιχνίδι και οι μετοχές των συστημικών τραπεζών με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Με γεγονός λοιπόν την αλλαγή αυτή, που έχει φέρει τζίρο και μόχλευση εκτιμάται, πως θα συνεχίσει η αγορά. Το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί και στην αγορά Παραγώγων με αφορμή την αποκοπή (και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνικής.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται αναλυτικά όλα τα νεότερα από το μέτωπο της Alpha Bank με νέο στοιχείο τον ορισμό της ημέρας αποκοπής στις 13/5. Το γύρισμα της μετοχής και το 19,67% στα 1,150 ευρώ με 8,009 εκατ. τμχ δείχνει πως οι εμπλεκόμενοι με τον όμιλο και την αύξηση είναι παρόντες και ενεργοί.

Η αποκοπή γίνεται τη μεθεπόμενη Δευτέρα που πρακτικά σημαίνει, πως υπάρχει χρόνος και διάθεση να δημιουργηθεί «μαξιλάρι» στην τιμή. Μέχρι που... θα φανεί από την συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης.

Εάν όντως ακολουθηθεί αυτή η τακτική (κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν) θα δημιουργηθεί προηγούμενο και για την Πειραιώς που ακολουθεί, ενδεχομένως δε και για την Εθνική που κλείνει την σχετική διαδικασία μέσα στο πρώτο 10-15νθήμερο (το πολύ) του Ιουνίου.

Συνεκτιμήστε δε, πως ο κλαδικός δείκτης κυμάνθηκε μεταξύ 126,32-157,62 για να κλείσει τελικά στις 155,39 μονάδες. Ο δείκτης/κλάδος έρχονταν από ένα 2ήμερο «άδειασμα», που κατά γενική εκτίμηση «έβγαζε μάτια» καθώς παρέπεμπε σε ισχυρά χέρια και «μάζεμα» από τα χαμηλά της Τρίτης.

Αλλωστε από την προσυνεδρίαση της 2/5 θεωρούσαμε ζητούμενη την επιβεβαίωση των 120 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Υψηλή συναλλακτικότητα και για Πειραιώς (στα 0,234 ευρώ με 10,38% και 17,178 εκατ. τμχ) και Εθνική στα 0,673 με 5,98% και 11,418 εκατ. τμχ.


Οι κινήσεις σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οι εμπλεκόμενοι με τη μη τραπεζική 3άδα ειδικότερα δε σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Εξελίξεις και στους δύο Οργανισμούς, με τον ΟΠΑΠ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αμφότερες τις μετοχές να μαζεύονται στα χαμηλά της συνεδρίασης και να κλείνουν στα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ κυμάνθηκε μεταξύ 7,010-7,490 ευρώ όπου έκλεισε με συναλλαγές 1,221 εκατ. τμχ. και γερό μάζεμα στα χαμηλά ημέρας. Ανάλογη εικόνα και στη μετοχή του ΟΤΕ. Εύρος διακύμανσης στα 6,40-6,65 ευρώ όπου και έκλεισε με 4,297 εκατ. τμχ. Σε απόσταση η ΔΕΗ, μένει λίγο πίσω σε αυτή την φάση της αγοράς.

Το περίεργο είναι, πως την συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης ελάχιστα την απασχόλησε η κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα βασικά επιτόκια για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες. Κάτι, που δείχνει, πως όταν το ΧΑ έχει ουσιαστικούς εγγενείς, εσωτερικούς λόγους για να κινηθεί, πως όταν υπάρχει κίνητρο και δέλεαρ για τους παίκτες μπορεί και να αυτονομηθεί (σε σχετικό βαθμό, βέβαια).

Η εκχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ "επικοινωνήθηκε" σωστά από την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, μιλώντας πάντα με όρους αγοράς, το σημαντικότερο όμως -κατά την εκτίμηση μας- πως το δίδυμο Σταυρίδη-Εμίρη έχει καλύτερη χημεία από το προηγούμενο και πως ο πρώτος είναι μακράν πιο… αγοραίος από τον Αθανασόπουλο. Προσωπική εκτίμηση, δεν γνωρίζω κανέναν τους, αλλά αυτή την γνώμη σχηματίζω.

Εν πάσh περιπτώσει εάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο θα μας φανεί χρήσιμο και για την αγορά και για τις επιλογές που ενδεχομένως να στραφούμε.


«Βαριά» η στάθμιση της Coca Cola

Απο τις προτεραιότητες των καθ’ υλην αρμοδίων θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αντιπροσωπευτικότητας της αγοράς, των δεικτών καθώς η ΕΕΕ παραμένει παράγοντας στρέβλωσης και χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Στάθμιση 18,2% (για τον 25άρη) όταν λ.χ. στον DJIA η πρώτη/πιο βαριά μετοχή της ΙΒΜ επηρεάζει κατά 10% τον δείκτη που μάλιστα απαρτίζεται από 30 μετοχές και όχι 25 όπως ο δικός μας. Ας πράξει τα αυτονόητα η διοίκηση του ΧΑ, όπως άλλωστε αποτελεί κοινή θέληση της πλειονότητας των ενεργών παικτών. Θα δοθεί έτσι και περισσότερος χώρος & βάρος σε μετοχές εταιρειών πολύ πιο ελκυστικών για τους επενδυτές, θα δοθεί περισσότερη σημασία σε τίτλους εταιρειών από περισσότερους κλάδους και μάλιστα πιο αντιπροσωπευτικούς. Ας αλλάξει η στάθμιση για μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών, για μεταλλουργικές, ενέργειας, ισχυρά ονόματα εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Αλλωστε για πολλοστή εβδομάδα αποδείχτηκε πως είτε με διορθώσεις είτε σε ανοδική αντίδραση μετοχές όπως της Βιοχάλκο, του Μυτιληναίου, της MIG, της Motor Oil, των ΕΧΑΕ, της Τέρνα Ενεργειακής, του Ελλάκτωρα αρέσουν περισσότερο στο κοινό απ΄ ότι μία ΕΕΕ ή ακόμη η ΕΕΕΚ (του...140άρη) Ακόμη και μετοχές, που εντάχθηκαν πρόσφατα στον Large Cap όπως των Σωληνουργείων Κορίνθου, της Intralοt κάνουν καλύτερο παιχνίδι. Και αυτό χρειάζεται από εδώ και πέρα το ΧΑ.

Από τεχνική πλευρά δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό μας, όσο ο τραπεζικός δείκτης παραμένει υψηλότερα των 120 μονάδων και ο Ftse Large Cap συντηρείται πάνω από τις 305/310 μονάδες με τον ΓΔ στη περιοχή των 950 και άνω...

Η επικείμενη φάση αποκοπής για τις τρεις τραπεζικές μετοχές και οι AMK δεν φαίνεται να προβληματίζουν τόσο όσο παλιότερα την αγορά. Και λόγω της χαμηλότερης στάθμισης των μετοχών και της παράλληλης ανάδειξης άλλων δυνάμεων-στυλοβατών και λόγω της προεξοφλημένης/αναμενόμενης διόρθωσης των τιμών πριν τις AMK

Εάν είμαστε τυχεροί στο σχόλιο ή στον Εκηβόλο, ίσως της Τρίτης ή της Τετάρτης θα «ανεβάσουμε» τη νέα-επικαιροποιημένη τεχνική ανάλυση του φίλου calculator-anlaysis, ο οποίος εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε κατά 95% για τον 25άρη.

Μέχρι τότε, ότι το καλύτερο για τον καθένα σας.

Χρόνια Πολλά σε Αναστάσηδες, Πασχάληδες, Λάμπρους και λοιπούς εορτάζοντες.

Καλή Ανάσταση συμπατριώτες και υγεία προ πάντων!


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 983,64 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,31%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 1,24% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,83%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ταξίδια- Αναψυχή (-8,48%), Ακίνητης Περιουσίας (5,30%) και Τρόφιμα – Ποτά (4,95%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-5,97%), Πρώτες Ύλες (-4,60%) και Εμπόριο (-2,88%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Sato (103,33%), Φιερατέξ (36,52%), Νάκας (32,95%), Axon Συμμετοχών (31,11%), Creta Farm (23,21%), ΣΙΔΜΑ (19,92%), Hellas Online (18,08%), Δομική Κρήτης (16,37%), Αλφα Γκρισιν (16,30%) και Lavipharm (15.49%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΠΕΡΣΕΥΣ (-35,57%), Αθηνά (-30,86%), Τεχνικές Εκδόσεις (-29,17%), Spider (-20%), Γιουρομπρόκερς (-20%), Κρέκα (-19,60%), Γ.Ε. Δημητρίου (-19,40%), ΕΛΙΧΘ (-19,19%), ΒΙΣ (-18,18%) και Alsinco (-18,18%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v