Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ιδιωτική και πλήρως θωρακισμένη

Εξασφαλισμένη η παραμονή της Alpha στον ιδιωτικό τομέα. Εγγυημένο με hard underwriting το 10%, «σίγουρη» θεωρείται η κάλυψη του 12%. Δεν εκδίδονται CoCos. Οι όροι της ΑΜΚ. Στο 13,7% ο δείκτης βασικών κεφαλαίων.

Alpha Bank: Ιδιωτική και πλήρως θωρακισμένη
Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η προσπάθεια του ομίλου της Alpha Bank όσον αφορά τον στρατηγικό στόχο της κάλυψης τουλάχιστον του 10%, ήτοι 457 εκατ. ευρώ, της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια. Θεωρείται μάλιστα βέβαιη, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του εν λόγω ποσοστού στο 12%, δηλαδή στα 550 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιτρέπει στην τράπεζα να βγει από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πλήρως θωρακισμένη.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου ενέκρινε την εισαγωγή των δικαιωμάτων και όρισε ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος την 13η Μαϊου ενώ η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων ορίστηκε από την 17η Μαϊου έως και την 31η Μαϊου.

Ισχυρό ατού αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι δεν θα προχωρήσει σε έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) εξέλιξη που της επιτρέπει να αποφύγει το δυσθεώρητο για τα δεδομένα της οικονομίας κόστος τους, το οποίο ανέρχεται σε 7% σε ετήσια βάση.

Ενδεικτική της δυναμικής των μεγεθών του ομίλου είναι η δέσμευση των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, που αποτελούν τους αναδόχους της επικείμενης αύξησης, JP Morgan, Citigroup, HSBC και Credit Agricole, να εγγυηθούν τη συγκέντρωση του 10% που απαιτείται (hard underwritting), προκειμένου η Alpha Bank να διατηρήσει και να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί ιδιωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία κλειδώματος της... σκληρής αναδοχής υπήρξε ισχυρή ζήτηση από τελικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων Έλληνες και ξένοι. Όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, σε αυτούς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, περιλαμβάνονται hedge funds, θεσμικοί μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα και κρατικά επενδυτικά ταμεία (sovereing funds).

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι τα 93 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για να φθάσει η κάλυψη με ιδιωτικά κεφάλαια από το 10% σε 12%, αναμένεται να προέλθουν "από επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές" άνευ δικαιωμάτων προτίμησης.

Οι πληροφορίες λένε ότι η διοίκηση της Alpha Bank έχει λάβει δεσμεύσεις από σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες, κυρίως από τον τομέα της βιομηχανίας και με μακροχρόνιους δεσμούς με την τράπεζα και τη διοίκησή της, ότι θα μπουν στην αύξηση στηρίζοντας τον όμιλο.


Θωρακισμένη

Με δύο κινήσεις, την εξαγορά της Εμπορικής και την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 4,57 δισ. ευρώ, ο όμιλος της Alpha Bank ανεβάζει τα κύρια βασικά εποπτικά του κεφάλαια στα 7,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε δείκτη βασικών κεφαλαίων 13,7%. Κεφάλαια που σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου παρέχουν σημαντικά εχέγγυα για την προστασία του ισολογισμού, καθιστώντας την τράπεζα την κεφαλαιακά ισχυρότερη στην Ελλάδα.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι με την επισήμανση αυτή η διοίκησή της στέλνει μήνυμα προς τους επενδυτές του ομίλου ότι ο ισολογισμός είναι πλήρως θωρακισμένος και δύναται να αντεπεξέλθει σε πιθανή επιδείνωση των συνθηκών χωρίς να χρειαστεί πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Αντίστοιχα, στο μέτωπο των χορηγήσεων, η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη κάλυψης 52% των καθυστερούμενων δανείων, αλλά και οι σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την εξαγορά της Εμπορικής, παρέχουν στην Alpha Bank την ευελιξία να αντιμετωπίσει τυχόν επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού της χαρτοφυλακίου και να στηρίξει τους πελάτες της, κυρίως τις επιχειρήσεις, στην επικείμενη οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα, ο όμιλος έχει pro forma μερίδια αγοράς 21% στις καταθέσεις και 24% στις χορηγήσεις.


Τιμή και warrants

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίσθηκε στο 0,44 ευρώ ανά μετοχή με έκδοση 1,944 νέας μετοχής για κάθε 1 παλαιά. Για κάθε νέα κοινή μετοχή, οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν έναν παραστατικό τίτλο δικαιώματος κτήσεως μετοχών (warrant), πλήρως διαπραγματεύσιμο, ο οποίος δίνει το δικαίωμα ανάκτησης των μετοχών για τις οποίες έχει εγγραφεί το ΤΧΣ εξαμηνιαίως για τα επόμενα 4,5 έτη, στην τιμή διάθεσης, πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου.

Ο αριθμός των warrants που θα δικαιούται εξαρτάται από τον βαθμό κάλυψης της ιδιωτικής τοποθέτησης (τα 93 εκατ. ευρώ) και θα είναι μεταξύ 7,3 και 9 μετοχών. Σημειώνεται, επίσης, ότι η τράπεζα ματαίωσε την απόφαση για reverse split.


Βασικοί όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

* Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως 550 εκατ. σύμφωνα με το ανακοινωθέν Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως της Τραπέζης 4.571 εκατ. ευρώ, το οποίο εν περιλήψει περιλαμβάνει:

* Έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 457,1 εκατ. ευρώ μετά δικαιώματος προτιμήσεως υπέρ των υφιστάμενων Μετόχων.

* Στους επενδυτές, οι οποίοι θα ασκήσουν το σύνολο των απορρεόντων από τις μετοχές τους δικαιωμάτων προτιμήσεως θα δοθεί το δικαίωμα να προεγγραφούν για νέες μετοχές αντιστοιχούσες σε μη ασκηθέντα δικαιώματα, έως 2 φορές τις μετοχές που έχουν αποκτήσει διά της ασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως.

* Τα δικαιώματα προτιμήσεως προσφέρονται σε αναλογία 1,944456 νέες κοινές μετοχές για κάθε 1 παλαιά σε τιμή διαθέσεως 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

* Έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 92,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν μέσω Ιδιωτικής Τοποθετήσεως (υπό την αίρεση της λήψεως αποφάσεως εκ του Διοικητικού Συμβουλίου και κατόπιν συνεννοήσεως με την κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων) σε επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές σε τιμή διαθέσεως 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

* Το εναπομείναν μέρος του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, με εισφορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 4.021 εκατ. ευρώ (οι οποίες δύνανται να αυξηθούν κατά 92,9 εκατ. ευρώ σε περίπτωση μερικής καλύψεως της ιδιωτικής τοποθετήσεως).

* Η Τράπεζα θα εκδώσει 10.388.636.364 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές (εκ των οποίων 1.038.863.636 σε συνδυασμό με την Έκδοση Δικαιωμάτων) ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της Εκδόσεως Δικαιωμάτων, το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank θα ανέρχεται στο ποσό των 4.216.871.803,60 ευρώ διαιρούμενο σε 10.922.906.012 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, και σε 200.000.000 προνομιούχες, ονομαστικής αξίας 4,70 ευρώ.


Γιάννης Σ. Κωστόπουλος: Ορόσημο στην Ιστορία μας

"Το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως που έχει ανακοινωθεί καθώς και η εξαγορά της Εμπορικής αποτελούν ορόσημα στην Ιστορία μας. Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου υποστηρίζεται από τους Μετόχους μας και από έναν σημαντικό αριθμό υψηλής ποιότητας επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Alpha Bank με την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, τη θέση της στην αγορά καθώς και το αφοσιωμένο προσωπικό της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πελάτες της και να συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας".


Δ. Μαντζούνης: Επιδιώκουμε υπεραξία για τους μετόχους

Alpha Bank σήμερα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία έχει λάβει δεσμεύσεις καλύψεως από τον ιδιωτικό τομέα για την ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή του (10%) στην πλήρως εγγυημένη Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου κατά 457 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα προσφέρει διαχρονικά ποιοτικές υπηρεσίες στην πελατεία της και επιδιώκει τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους της, που θα επωφεληθούν από την κεφαλαιακή της θέση, το υψηλό επίπεδο προβλέψεων, καθώς και από τις συνέργειες που απορρέουν από τη συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα".


Ενέκρινε το ενημερωτικό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το ενημερωτικό της Alpha Bank για την αύξηση κεφαλαίου ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία άναψε και το "πράσινο φως" για την έκδοση warrants.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: "το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 646η/2.5.2013 συνεδρίασή του:

• Ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας «ALPHA ΒΑΝΚ Α.Ε.» α) για τη δημόσια προσφορά μετοχών της με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και για την εισαγωγή των νέων μετοχών στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και β) για την εισαγωγή των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (warrants) της ως άνω εταιρείας στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


* Η ανακοίνωση της Alpha Bank για την ΑΜΚ επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v