Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρεί ανασύνταξη το Χρηματιστήριο

Μετριάζονται οι απώλειες στη Σοφοκλέους μετά την αρχική μεγάλη πτώση. Τα βλέμματα στην κυβέρνηση και στις διεθνείς αγορές. Μικρά κέρδη για Εθνική και Alpha. Απώλειες για ΟΠΑΠ, Coca Cola. Σχεδόν μηδενίζουν τα ΠΕΙΡΔ και ΑΤΤΔ.

Διατηρούνται η ρευστότητα, η επιφυλακτικότητα και οι πιέσεις στο Χ.Α. λόγω και των αρνητικών προσήμων που καταγράφονται στις ξένες αγορές. Με μέτριο τζίρο που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για στάση αναμονής από την πλευρά (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών, με συνέχεια στις διακριτικές ρευστοποιήσεις 2-3 ξένων χαρτοφυλακίων, με συνέπεια την ταλαιπωρία των δεικτών χαμηλότερα.

Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν νωρίτερα στην περιοχή των 860-865 μονάδων, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει έως τις 844 (-2,35%) αλλά και έχοντας αντιδράσει αρχικά έως τις 868 μονάδες. Ο FTSE Large Cap σε ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη καθοδική φορά του, διόρθωσε προς τις 285 μονάδες, δηλαδή όλο και πιο κοντά στις κρίσιμες 280 μονάδες(*).

Ο μέτριος τζίρος δείχνει μεν τη στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, ωστόσο δεν έχει χαρακτηριστικά «μαζικών πωλήσεων», όπως παρατηρήθηκε προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Βέβαια, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, είναι άξιο αναφοράς πως το Χ.Α., παρά τη συνεχιζόμενη διόρθωση, παρά τις διασπάσεις σημαντικών βραχυπρόθεσμων τεχνικών περιοχών, ΔΕΝ μπορεί να «βγάλει» ανοδική αντίδραση. Τουλάχιστον μέχρι τώρα και με βάση την τεχνικότητα που δικαιολογεί - μετρά η υποχώρηση του Χ.Α. από την τελευταία «τοπική κορυφή» των 1.150-1.155 μονάδων στις 17 Μαΐου.

Έκτοτε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, σαν να γνώριζαν κάτι περισσότερο -που τότε διέφευγε της δικής μας προσοχής- ξεκίνησαν να κατοχυρώνουν θέσεις. Συνέχισαν όμως και την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια του Roadshow στη Νέα Υόρκη, γεγονός που μας παραξένεψε ιδιαίτερα.

Εξέλιξη που δεν μπορούσαμε μεν να εξηγήσουμε απόλυτα, αλλά που το euro2day.gr κατέγραψε, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να θεωρηθεί ότι θέλουμε να χαλάσουμε τον... πανηγυρικό τόνο και τη διάθεση των αρμοδίων.

Εν πάση περιπτώσει το Χ.Α. και τα χρηματιστήρια λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν σαν μηχανισμοί προεξόφλησης, ευαίσθητοι αισθητήρες των επερχόμενων από τη στιγμή που οι insiders αγοράζουν ή πωλούν πολύ πριν από εμάς.

Νωρίτερα, στις 13.05-13.10 μόλις 3 από τις 25 μετοχές του δείκτη αντιδρούσαν κόντρα στο πτωτικό κύμα: ΕΧΑΕ, Frigoglass και Eurobank Properties. Μετά τις 14.00 το κλίμα βελτιώθηκε με μόλις 5 μετοχές του FTSE 25 να βρίσκονται στο κόκκινο.

Αντιθέτως, περίπου 20΄-30΄ νωρίτερα είχε γυρίσει στο μείον η μετοχή της Alpha Bank. Ενδεικτικά από το υψηλό ημέρας του 0,480 ευρώ στο 0,404, με χαμηλό στο 0,390 ευρώ (λίγο πριν από τις 11.40). Χαμηλότερα προς τα 4,06 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που σημειωτέον χαμηλότερα και των 4 ευρώ θα αρχίσει να αντιστοιχεί σε ιστορικά ελάχιστες τιμές (πριν από το reverse split).

Νέες σημαντικές απώλειες έως 50% για τα δικαιώματα της Πειραιώς και της Attica Bank που έχουν σχεδόν μηδενίσει. Τα warrants της Alpha ενισχύονται 0,81%, στα 0,621 ευρώ.

Διατηρούνται οι πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ και σε μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Σωληνουργεία Κορίνθου έχουν πωλητές. Λιγότερους μεν απ' ό,τι εχθές, όμως οι αγοραστές και λιγότεροι είναι και σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές παραμένουν.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Fourlis και άλλοι σηματωροί της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινούνται προς τα χαμηλά 2-3 μηνών, αλλά με μικρό τζίρο.

Οι σχηματισμοί των περισσότερων εμφανώς καθοδικοί, πλην όμως δείχνουν πως θα μπορούσαν να αντιδράσουν εάν δινόταν ανάλογη ενθαρρυντική αφορμή. Και αυτό προσώρας αναμένεται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v