Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε μερίσματα και εξελίξεις το ενδιαφέρον

Επιχειρηματικές εξελίξεις και αποκοπές μερισμάτων αναμένεται να διαμορφώσουν το σημερινό πρόσημο του Δείκτη. Το βλέμμα και στις εξελίξεις στο Μαξίμου. Επικρατέστερο σενάριο οι τοποθετήσεις σε επιλεγμένους τίτλους.

Η χθεσινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης με συμμετοχή σημαντικού αριθμού δεικτοβαρών μετοχών αν μη τι άλλο δημιούργησε κάποιες πρώτες προϋποθέσεις αλλαγής του αρνητικού σκηνικού που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις είχε εγκατασταθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Έτσι, η σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την πιθανή συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποκοπές μερισμάτων και από τις επιχειρηματικές ειδήσεις-εξελίξεις που περιμένει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ξεκινώντας από το πρώτο, από σήμερα οι μετοχές της Motor Oil θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2012 μικτού ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή και καθαρού ποσού 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της Coca Cola HBC AG είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2012 ποσού 0,34 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, και οι μετοχές της Καρέλια είναι από σήμερα διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2012 μικτού ποσού 8,52 ευρώ ανά μετοχή και καθαρού ποσού 6,39 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα η προσοχή της αγοράς αναμένεται να είναι στραμμένη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στις 10.00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχεται την αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Shah Deniz, με την αισιοδοξία να είναι διάχυτη ότι ο TAP θα επικρατήσει του Nabucco West στη μάχη των αγωγών για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.

Θετικά μηνύματα αναμένει η αγορά και από την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία του Shah Deniz, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου θα πάει πακέτο με την επικράτηση του TAP.

Μετά την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται η ενημέρωση και των άλλων δύο εμπλεκομένων χωρών, Ιταλίας και Αλβανίας, από εκπροσώπους της κοινοπραξίας για την επιλογή του αγωγού, όμως οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή.

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη αναμένεται το απόγευμα στο Νέο Ικόνιο και στα εγκαίνια του τρίτου προβλήτα της Cosco, όπου θα παραστούν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος της Cosco Captain Wei Jaifu.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινεζική εταιρία πιθανόν να ζητήσει την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ενοικίου για τις προβλήτες που διαχειρίζεται, το οποίο για το 2012 έφτασε τα 32 εκατ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα η Cosco προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 220 εκατ. ευρώ στον προβλήτα Β.

Θεωρείται βέβαιο ότι το απόγευμα στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Άλλο ένα μείζον θέμα ασφαλώς και είναι η αυριανή συνάντηση της Emma Delta με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ για την καθοριστική παραχώρηση ή όχι του 33% του ΟΠΑΠ, με τους εκπροσώπους του τσέχικου fund να έχουν διαμηνύσει στο ΤΑΙΠΕΔ πως, εάν δεν βρεθεί λύση για τα λαχεία, θα επανεξετάσουν όλα τα δεδομένα για την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση πιθανότατα θα αποδειχθεί συνεδρίαση μεμονωμένων τίτλων, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα Σωληνουργεία Κορίνθου και στη ΣΙΔΕΝΟΡ λόγω TAP, στα λιμάνια (δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ) και βέβαια στον τίτλο της Εθνικής, η διαγραμματική εικόνα του οποίου επιβαρύνεται επί καθημερινής βάσεως.

Ασφαλώς και απέχει πολύ η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά προκειμένου να μετατρέψει τη βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική. Έτσι, το κατ' αρχήν ζητούμενο για σήμερα και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι η κίνηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τις 314 μονάδες και του Γενικού Δείκτη προς τις 920 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v