Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις πέριξ των 900 μονάδων

Με μικρές... απώλειες το ΧΑ «κρατά» τις 900 μονάδες. Παραμένει, αν και ασθενέστερο, το ενδιαφέρον για τις μετοχές των Εθνικής, Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank. Κινητικότητα και για Eurobank, Attica Bank στον FT Mid.

Χάνει σε πόντους, συναλλαγές και ενδιαφέρον η συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 899 μονάδες από το τοπικό υψηλό των 908,80 (περίπου στις 11.50).

Το αρχικό ενδιαφέρον, η σχετική κινητικότητα και τα... πονταρίσματα σε τραπεζικές μετοχές έχουν κοπάσει την τελευταία ώρα, με συνέπεια τη διολίσθηση βασικών δεικτών, με ταυτόχρονη δοκιμασία των πρώτων ενδοσυνεδριακών στηρίξεων.

Για τον Γ.Δ. οι 898 μονάδες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν το ταχύτερο δυνατόν, όπως οι 305 για τον Ftse Large Cap. Σε αυτήν την περίπτωση η αγορά μπορεί να επιχειρήσει στη συνέχεια άλλη μία ανοικτή κίνηση προς τις 910 και τις 312 μονάδες. Ο τζίρος, μέτριος, δεν ξεπερνά τα 17,4 εκατ. ευρώ (στις 13.40-13.45), με 13,2 εκατ. τεμάχια. Άξιο αναφοράς πως μέχρι αυτήν την ώρα δεν είχε γίνει ούτε μία προσυμφωνημένη πράξη-πακέτο.

Στις ευρωαγορές επικρατούσε ελαφρώς πτωτική τάση, με τον DΑΧ στις 8.145 μονάδες, ενώ ασθενείς ήταν οι πιέσεις στο ευρώ, που υποχωρούσε λίγο χαμηλότερα από εχθές στο 1,3221-1,3253 δολ.

Το ενδιαφέρον για μετοχές του τραπεζικού κλάδου μπορεί να μην είναι ανάλογο του αρχικού, ωστόσο είναι αυτό που μονοπωλεί σχεδόν την όποια ρευστότητα και τις κινήσεις των παικτών. Είναι ενδεικτικό πως περίπου 9 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, με τη μετοχή της ΕΤΕ να αποδίδει κατά 5,94%, της Πειραιώς κατά 4,75% και κατά 1,60% της Alpha Bank.

Η ανοδική προσπάθεια στον τραπεζικό κλάδο δεν είχε το ανάλογο αντίκρισμα σε τίτλους άλλων τομέων, δεν δημιούργησε τη δυναμική που αναμενόταν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Απεναντίας, στα υψηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις και στις τρεις μετοχές. Χαμηλή τιμή ημέρας για τον ΟΤΕ στα 6,80 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ στα 7,30 και στα 7,26 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Περιμέναμε περισσότερα (συναλλακτικά) στις μετοχές των Μυτιληναίου, Τιτάν, ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακής, που θα υποδήλωναν ενεργότερη συμμετοχή και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σηματωρούς του 25άρη.

Στις 990 μονάδες ο Ft Mid, που πλησίασε τις 1.000 μονάδες (παρά 4), με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου να πραγματοποιείται σταθερά σε Eurobank, Attica Bank, τις δύο τραπεζικές του δείκτη που εδώ και 2-3 εβδομάδες έχουν ξεχωρίσει από πλευράς τζίρου. Μάζεμα και συσσώρρευση και συν τω χρόνω θα φανεί εάν είναι για πολύ ψηλότερα ή για σημαντικά χαμηλότερα.

Μέτριες οι συναλλαγές σε Υγεία, Χαλκόρ, Ιντρακόμ κ.ά. Συνεχής η ροή της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου (ενδιαφέρουσα η εικόνα για την ΕΥΔΑΠ κυρίως λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, σημαντική μείωση για την Ελινόιλ κ.λπ.).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v