Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υποχωρεί ο αρχικός ενθουσιασμός

Απομακρύνονται από τα αρχικά υψηλά οι τραπεζικοί τίτλοι, αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες ΟΠΑΠ και ΕΕΕ, και ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσει πρόσημα. Πιέζεται σημαντικά ο τίτλος της Attica Bank. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος.

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όχι μόνο διατηρούν τα αρχικά τους κέρδη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα διευρύνουν κιόλας, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι αγοραστές δείχνουν να χάνουν τον αρχικό τους ενθουσιασμό, που ώθησε τον Δείκτη μέχρι τις 909,68 μονάδες, με αποτέλεσμα η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών να τον βρίσκει όχι μόνο να έχει χάσει όλα τα αρχικά κέρδη, αλλά να έχει γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο.

Στην πρώτη ώρα συνεδρίασης την κούρσα οδήγησαν οι τράπεζες, με τη μετοχή της Alpha Bank να φτάνει μέχρι το 0,5240 ευρώ, της Εθνικής μέχρι τα 3,09 ευρώ και της Πειραιώς μέχρι το 1,13 ευρώ.

Όμως, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και οι τρεις τίτλοι έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, με την Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 1,8% και την Εθνική 2,29%.

Αντίθετα, πρωτοβουλίες δείχνουν να παίρνουν οι αγοραστές στον τίτλο του ΟΠΑΠ (+2,53%), ενώ σταθερά θετικά κινείται ο τίτλος της ΕΕΕ με κέρδη 1,71%,παρότι ο όγκος συναλλαγών δεν κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός, καθώς μόλις και μετά βίας φτάνει τα 8.290 τεμάχια.

Αυτό το τελευταίο τείνει να καλύψει την πρόσκαιρη τραπεζική αδυναμία και το πρόσημο του Δείκτη δείχνει ότι θα παιχτεί μέχρι τέλους.

Από τις μετοχές του FSTE 25, με κέρδη μεγαλύτερα του 4% κινείται η Eurobank Properties και με άνοδο 2,41% η μετοχή της Motor Oil. Αντίθετα, απώλειες 2,18% σημειώνει ο τίτλος του Τιτάνα, με συναλλαγές που φτάνουν μόλις τα 215 τεμάχια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με τριψήφιο όγκο συναλλαγών κινείται μέχρι στιγμής η μετοχή της Folli Follie Group και με τετραψήφιο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο ΟΛΠ, η Jumbo, η ΜΕΤΚΑ, η ΕΥΔΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το απόλυτο τίποτα στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μετοχές που να συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών.

Αντίθετα, πιέζεται σημαντικά και με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές ο τίτλος της Attica Bank, ενώ αξιοπρόσεκτες απώλειες με σημαντικά χαμηλότερο όγκο σημειώνει και ο τίτλος της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη σε θετικό έδαφος, πάνω από τις 900 μονάδες, αλλά και η πλειοψηφική τάση στους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v