Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άλλη μια προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων

Υψηλότερα από τις 900 μονάδες κινείται ο Γ.Δ. λίγο μετά το άνοιγμα, με κέρδη έως 1%. Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 920 και σε δεύτερη φάση των 956 μονάδων, αλλά και η αύξηση των μετοχών που πρωταγωνιστούν.

Θετικό δείχνει το κλίμα στις διεθνείς αγορές και παρά την αργία στη Wall Street (labor day) δεν αποκλείεται το Χ.Α., μέσω του Γενικού Δείκτη, να επιχειρήσει μία ακόμα προσπάθεια υπέρβασης τω 900 μονάδων.

Ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μεγάλες ασιατικές αγορές, με τα κινεζικά macro να ενισχύουν τη ψυχολογία των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, στο 51% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα από 50,3% τον Ιούνιο και 50,1% τον Ιούνιο. Επίσης, ο PMI μεταποίησης στην Κίνα ενισχύθηκε στο 51 τον Αύγουστο, από 50,3 τον Ιούλιο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 11 μηνών.

Θετικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες φαίνονται λιγότερο επιφυλακτικές παρά την αργία στη Wall Street, ενώ η Συρία παραμένει ψηλά στην ατζέντα, με τον πρόεδρο Ομπάμα να δηλώνει το Σάββατο ότι έχει αποφασίσει πως η στρατιωτική επέμβαση είναι επιβεβλημένη, αλλά θα επιδιώξει την άδεια του Κογκρέσου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομοθέτες επιστρέφουν από τις θερινές τους διακοπές στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μένοντας στις διεθνείς αγορές, ασφαλώς και στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος είναι η συμφωνία ύψους 130 δισ. δολαρίων μεταξύ της Vodafone και της Verizon Wireless κι οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.

Μεταφερόμενοι στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έρχεται από δύο συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις και αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Όμως, αν και ενδοσυνεδριακά υπερκέρασε το ψυχολογικό επίπεδο των 900 μονάδων, τελικά έκλεισε χαμηλότερα από αυτό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής 10 από τις μετοχές του FSTE 25 έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας (αυτό σημαίνει ότι το Χ.Α. χρειάζεται περισσότερους θετικούς πρωταγωνιστές από τις τραπεζικές μετοχές), ενώ και στην αγορά παραγώγων οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα χαμηλά ημέρας και με discount 0,25%.

Η αγορά καλείται να τιμολογήσει ψυχραιμότερα τα αποτελέσματα εξαμήνου και να επιχορηγήσει τους λίγους διακριθέντες ανεξαρτήτως κλάδων. Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι οι τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των traders μέχρι την επόμενη κίνηση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Από την άλλη, απογοητεύουν η μεσαία και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι δυνάμεις που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε αυτές, και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν επιδεικτικά αδιάφορες.

Τεχνικά παραμένει ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη κατ' αρχάς το κλείσιμο πάνω από τις 920 μονάδες, ενώ η έξοδός του από το βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 956 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v