Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ο Αύγουστος ήταν των... τραπεζών

Μήνας δύο ταχυτήτων ο Αύγουστος για το ΧΑ. Μηνιαία κέρδη 1,73% για τον ΓΔ και 14,24% για τον Τραπεζικό. Πρώτη μετοχή σε κέρδη στο οκτάμηνο, αυτή του Περσέα με απόδοση 575%. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν 10 μετοχές του 25άρη.

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του οκταμήνου και ο Αύγουστος αποδείχθηκε μήνας δύο ταχυτήτων για το Χ.Α., με τις Τραπεζικές μετοχές να αποσπούν το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος από τους ενεργούς traders.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά και για όσους ενδιαφέρονται, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη που σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,66%. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 2,45%.

Μένοντας στην εβδομάδα που έληξε, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών υποχώρησε κατά 11% και διαμορφώθηκε στα 34,4 εκατ. ευρώ.

Όμως σήμερα ήταν και η τελευταία συνεδρίαση για τον μήνα Αύγουστο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 1,73% και τον Τραπεζικό κέρδη 14,24%. Ας σημειωθεί ότι από τις συνολικά 21 συνεδριάσεις του Αυγούστου, ο Τραπεζικός δείκτης μόνο σε 8 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Το τέλος του χρηματιστηριακού οκταμήνου, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,88% και τον Τραπεζικό δείκτη μειωμένο κατά 37,09%.

Και για το οκτάμηνο, πρώτη μετοχή σε κέρδη αυτή του Περσέα, με απόδοση 575,76% (!)

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, έγινε ακόμα μία "δοκιμαστική πτήση" του Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων (έφθασε μέχρι τις 908,8 μονάδες, +1,68%), αλλά το τελικό κλείσιμο τον βρήκε οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και πιο συγκεκριμένα στις 899,92 μονάδες με κέρδη 0,69%.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η νέα πιο ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, το 64% του οποίου αφορούσε συναλλαγές μόλις πέντε τίτλων (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ) και το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ανάμικτα, αν όχι αρνητικά, συναισθήματα δημιούργησαν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας 10 μετοχές του 25αρη και πιο συγκεκριμένα τις MIG, Eurobank Properties, Intralot, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίο και Σωλ. Κορίνθου και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Η κίνηση στις διεθνείς αγορές 

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Nikkei να κλείνει με απώλειες 0,53%, σε "κόκκινο φόντο" κινούνται Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και η Wall Street, καθώς τα μάκρο που είδαν το φως της δημοσιότητας και η αργία της Δευτέρας (Labor Day) φαίνεται να δρουν ανασταλτικά στην ψυχολογία των αγοραστών.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των αναλυτών, όσον αφορά την βραχυμεσοπρόθεσμη τάση των Αγορών.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν πως αν η επίθεση στη Συρία είναι σύντομη και έντονη, ή εάν αναβληθεί λόγω αδράνειας, τότε οι Αγορές θα επιστρέψουν την προσοχή τους στα θεμελιώδη μεγέθη, τις κινήσεις της Fed και την προσεχή Κυβερνητική χρηματοδότηση και τις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ.
Ασφαλώς υπάρχουν και πιο απαισιόδοξες σχολές σκέψης.

Μεγάλη διόρθωση του S&P 500 βλέπει η Credit Suisse μέχρι και τις 1.570 μονάδες Σύμφωνα με τον οίκο, αν ο δείκτης κινηθεί χαμηλότερα των 1.660-1.650 μονάδων και έπειτα διασπάσει τις 1.625-1.615 μονάδες τότε μπορεί να αγγίξει τα χαμηλά των 1.570-1.560 μονάδων.

Το ξεπούλημα στις αναδυόμενες Αγορές δεν είναι παρά "το τελευταίο κελάηδισμα του καναρινιού στο ορυχείο", δηλαδή μια προειδοποίηση για τα όσα θα επακολουθήσουν για τις διεθνείς Αγορές, σύμφωνα με τον Albert Edwards, το στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale.

"Διακινδυνεύοντας να με πουν πάλι τρελό, επαναλαμβάνω τις προβλέψεις μου για τον S&P 500 στις 450 μονάδες, την απόδοση του Αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1% και το χρυσό πάνω από τα 10.000 δολάρια", γράφει ο Edwards στην τελευταία έκθεσή του. "Αποκαλύπτεται ξανά ότι το 'story' των αναδυόμενων Αγορών δεν είναι παρά μια 'πυραμίδα ανοησίας'.

Το οικοδόμημα των αναδυόμενων κατέρρευσε, καθώς αποκαλύφθηκαν οι αδυναμίες των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών τους, πρώτα με τη διολίσθηση του γιεν και μετά με την απειλή της σύσφιξης της πολιτικής της Fed", εξηγεί ο αναλυτής. "Είναι ένα μυστήριο για εμένα γιατί ο οποιοσδήποτε, πέραν των 'ακτιβιστών που δείχνουν να κατοικούν στις Κεντρικές Τράπεζες της Δύσης', θα πίστευε ότι η ποσοτική χαλάρωση (QE, τύπωμα χρήματος) θα ήταν η λύση στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά ρίχνοντας χρήμα για να καλύψουν τις χαραμάδες, επέτρεψαν στις χαραμάδες αυτές να γίνουν απύθμενα ρήγματα", συνεχίζει.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια 

Η Αγορά βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εξαμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και αναμένει ένα θετικό καταλύτη για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας τους όγκους συναλλαγών, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Σακαρέλη.

Ο θετικός καταλύτης μπορεί να προέλθει από τις παρουσιάσεις των εισηγμένων (roadshow Λονδίνου), ενώ ένα άλλο σημαντικό γεγονός που περιμένει η Αγορά είναι η αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE (α΄ 15μερο Σεπτεμβρίου).

Οι τεχνικές στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 875 και 850 μονάδες, ενώ στον αντίποδα η διάσπαση των 920 μονάδων, με αυξημένες συναλλαγές, θα δώσει "καύσιμα" για κίνηση προς τις 950 μονάδες.

Ανεξάρτητα της κίνησης του Δείκτη, μπορούν να ξεχωρίσουν τίτλοι εισηγμένων τα αποτελέσματα των οποίων αποδείχθηκαν ανώτερα από τις εκτιμήσεις της Αγοράς.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αναμένει την έκβαση του ζητήματος, όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock στις Τράπεζες, επισημαίνει ο αναλυτής της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Με τον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (1632 μονάδες) φλερτάρει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 δείχνοντας προς το παρόν διάθεση διατήρησής του ως σημείο στήριξης, γεγονός, που μπορεί να τον οδηγήσει σε μια πιθανή ανοδική επιστροφή προς την περιοχή των 1665 με 1670 μονάδων, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο κινητός μέσος τμηθεί πτωτικά - σε επίπεδο κλεισίματος - θα δημιουργήσει διαγραμματική υποψία καθοδική κίνησης χαμηλότερα των 1624 μονάδων βάζοντας ως στόχο την ισχυρή ζώνη στήριξης των 1600 με 1589 μονάδων. Επίσης για τους λάτρεις των Fibonacci Retracement ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα επίπεδα του "pullback": 50%, στις 1636 μονάδες και 61,8%, στις 1618 μονάδες, της βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης από τις 1560 έως τις 1710 μονάδες, καθώς αποτελούν το ανώτατο όριο υγιούς καθοδικής διόρθωσης. Γενικότερα πάντως μετά τη δημιουργία των δύο τελευταίων κορυφών διαφαίνεται ότι η ανοδική τάση των τελευταίων μηνών αρχίζει να χάνει σταδιακά ορμή κάτι, που αναγνωρίζεται από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές με τις αποτυπωμένες καθοδικές αποκλίσεις.

Η καθοδική διάσπαση με "gap down" (8260 μονάδες) του πλαγιοανοδικού σχηματισμού στα υψηλά (διάρκειας έξι εβδομάδων) για τον DAX 30 έχει επιφέρει βίαιη αντιπαράθεση με τη στήριξη, που προσφέρει ο απλός κινητός μέσος των 100 ημερών, στις 8123 μονάδες. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επιτυχής επανείσοδος, η μη, του δείκτη μέσα στο σχηματισμό συσσώρευσης, διότι η οποιαδήποτε αδυναμία ανοδικού γεμίσματος του προκληθέντως χάσματος, στην περιοχή των 8250 με 8280 μονάδων, θα μας προϊδεάσει πτωτικά θέτοντας ως στόχο τη κάτω πλευρά του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού στις 7915 με 7850 μονάδες, αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών "ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε." και "ΒΑΛΚΑΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.", από σήμερα 30 Αυγούστου 2013, λόγω μη έγκαιρης δημοσιοποίησης λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου.
 
"Οι κινήσεις του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κατά τον Αύγουστο. ήταν λίγο - πολύ τυχαίες, όπως αναμενόταν, σημειώνει η Exotix, με την εικόνα να επιδεινώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις λόγω των ανησυχιών γύρω από τη Συρία και με κάποιες Ελληνικές Τράπεζες να ανακάμπτουν, με χαμηλό όγκο. Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στην περιοχή των 895 μονάδων και χρειάζεται καταλύτες ανόδου για να κινηθεί  υψηλότερα, σημειώνει η Exotix. Σε κάθε περίπτωση, το μακροοικονομικό ρίσκο επιμένει και τα θεμελιώδη του Δημοσίου χρέους χαρακτηρίζονται σημείο – κλειδί.
 
"Μετά από δύο πακέτα διάσωσης, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη περισσότερα χρήματα. Αν και αυτό κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί, η συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να λάβει αυτά τα χρήματα μπορεί να πυροδοτήσει αναταραχή στην φαινομενικά ήρεμη Ευρωζώνη" αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συγχρηματοδοτεί τη διάσωση της Ελλάδας, θα μπορέσει να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα μόνο αν το πρόγραμμα διάσωσής της είναι 'πλήρως χρηματοδοτούμενο' για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Και από αυτό το μήνα, αυτή η προϋπόθεση δεν πληρείται".
 
"Η πρώτη έκπληξη θα μπορούσε να προκύψει στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι η άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας τον Οκτώβριο. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει δοκιμασία για την οριακή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της δικομματικής πλέον Κυβέρνησης συνασπισμού".  "Αξιωματούχοι των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει 'δωρεάν γεύμα' για την Ελλάδα. Ο ίδιος αξιωματούχος σχολιάζει ότι 'δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα, άνευ όρων".
 
Παράταση στην παράταση δίνει η Japonica στην προσφορά της για αγορά Ελληνικών ομολόγων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, η λήξη της προσφοράς μετατίθεται για τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει αλλαγή στη μίνιμουμ τιμή αγοράς που θα προσφερθεί στους ενδιαφερόμενους μέσω της δημοπρασίας (Dutch Auction), αλλά μειώνει τον αριθμό των ομολόγων που θα αποδεχθεί στο πλαίσιο της προσφοράς στους τίτλους που λήγουν από το 2028 ως το 2033.
 
Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων.
 
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι και σήμερα οι Τραπεζικοί τίτλοι απέσπασαν το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος.
 
Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τεχνικά η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 150 μονάδες.
 
"Μοιραία", η τεχνική ανάλυση αναγκάζεται να ασχοληθεί και με τις Τραπεζικές μετοχές, μην μπορώντας να αγνοήσει την κίνηση που επιχειρούν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, που και οι τρεις έχουν εισέλθει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.
 
Ξεκινώντας από την Alpha Bank και σε περίπτωση που υπερκεραστεί η όχι εύκολη αντίσταση στα 0,5340 ευρώ, δημιουργούνται προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 0,6000 ευρώ.
 
Τα 3,10 ευρώ (που δοκίμασε σήμερα) είναι η αμέσως επόμενη αντίσταση για τον τίτλο της Εθνικής, υπέρβαση των οποίων ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 3,23 ευρώ.
 
Τα 1,14 και 1,20 ευρώ, είναι οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις για την μετοχή της Πειραιώς, με την δεύτερη να δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή.
 
Όσον αφορά τα Τραπεζικά warrants, αυτό της Alpha Bank έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό έκλεισαν αυτά της Εθνικής και της Πειραιώς.
 
Πιο συγκεκριμένα, το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,9900 ευρώ με κέρδη 5,21% και όγκο 1324942 τεμ. Αυτό της Εθνικής στα 0,9230 ευρώ (+4,89%) και συναλλαγές 661365 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,7100 ευρώ με οριακά κέρδη 0,85%, διακινώντας 1862423 τεμ.
 
Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
 
Πολύ λίγα τα ενδιαφέροντα πράγματα χαμηλότερα του 25αρη, όπου τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν να δίνουν σχετική κινητικότητα σε Έλτον και Kleeman.
 
Το ταμπλώ δείχνει ότι περιμένει νέα βελτιωμένη δημόσια πρόταση στο Ιατρικό, στον Κανάκη και στα 1,58 ευρώ άλλαξαν χέρια 118050 τεμ. (όχι "πακέτο"), ενώ τα υψηλά 10ετίας δεν δείχνουν να δημιουργούν "υψοφοβικά σύνδρομα" στην Q&R (!)    

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.917 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με υποδεέστερη συμπεριφορά, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το premium στο 0,50%, όμως οι τελευταίες πράξεις έγιναν σημαντικά χαμηλότερα (με discount 0,25%).
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.382, 4.375 Σεπτεμβρίου, 6 Οκτωβρίου και 1 σειράς Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 309,5) κινήθηκαν μεταξύ 306,5 και 314 μονάδων.   
      
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (33.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (531), ΔΕΗ (488), Alpha Bank (2.818), Εθνική (2.465), Πειραιώς 1.389), ΟΠΑΠ (157), Eurobank (153), Μυτιληναίο (113).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 48%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 415 δικαιώματα (204 calls και 211 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.035 τεμ.), Εθνική (1.516.530 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v