Χρηματιστήριο:Στις δημοπρασίες «χάθηκαν» οι 900 μονάδες

Πέντε φορές άλλαξε πρόσημο η Σοφοκλέους που λόγω των δημοπρασιών έκλεισε κάτω των 900 μονάδων.Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τιτάν και Folli Follie. Κέρδη για Coca Cola, ΔΕΗ, Alpha Bank.

Τα 33,8 εκατ. του τζίρου, από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ), δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη στην μεταβλητότητα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά, με "ουρά" αγορών στο Τραπεζικό ταμπλώ και έφθασε μέχρι τις 909,68 μονάδες (+1,08%).

Όμως σχετικά γρήγορα οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι "έμειναν από καύσιμα" και άρχισαν οι αλλαγές προσήμου με τον Δείκτη να κινείται με πλαγιολισθητικές διαθέσεις και να υποχωρεί μέχρι τις 892,75 μονάδες (-0,80%).

Από εκεί και πέρα άρχισε η αντεπίθεση των αγοραστών με κύριους εκφραστές τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ενώ βοήθειες έδωσαν οι Μέτκα και προς το τέλος, η επιστροφή αγοραστών στην Alpha Bank.

Ο Δείκτης άλλαξε πέντε φορές πρόσημο, με την τελευταία να είναι καθοριστική. Πιο συγκεκριμένα, μετά τις 14.52 ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", στις 17.00 βρέθηκε στις 906,09 μονάδες με κέρδη 0,69%, ενώ μετά τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε να κλείνει στις 899,19 μονάδες με απώλειες 0,08%, χάνοντας ακόμα μία μάχη με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν και Folli Follie Group. Επίσης από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" καθόλου το "κόκκινο χρώμα" οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα,χάνοντας ακόμα μία μάχη με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων Motor Oil, Frigoglass.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου αύξησε τις ρευστοποιήσεις στις Αγορές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με το πετρέλαιο και τον χρυσό να ενισχύονται, όπως και το Αμερικανικό δολάριο (για το τελευταίο, ανοδικό καταλύτη αποτέλεσε και η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το β΄3μηνο κατά +2,5%), επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον μετατοπίσθηκε προς στιγμήν από την ανάγκη μιας νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα (δυστυχώς έχει αναδειχθεί σε βασικό θέμα στη Γερμανία λίγο πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου) και στα εταιρικά αποτελέσματα 6μήνου, τα οποία αν και μέχρι στιγμής εμφανίζουν συμπίεση του λειτουργικού κόστους δεν καταδεικνύουν ουσιαστική άμβλυνση της ύφεσης. Ωστόσο άξια αναφοράς είναι η σημαντική ενίσχυση των τουριστικών εσόδων, η οποία ενίσχυσε την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
 
Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως πρόωρες τις όποιες συζητήσεις και εκτιμήσεις για ανάγκη νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η Χώρα θα μπορέσει να αντλήσει νέο δανεισμό από τις διεθνείς Αγορές μέσα στο 2014 για πρώτη φορά από το 2010.
 
Άξια αναφοράς είναι επίσης και η εικόνα των εγχώριων εταιρικών ομολόγων, καθώς παρά την αύξηση των spreads 10ετίας των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων στην περιοχή των 810 μονάδων (η απόδοσή τους κινήθηκε γύρω από το 10%), παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, καθώς οι προθεσμιακές έχουν υποχωρήσει κάτω από το 4%.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν και οι δημοπρασίες ΕΓΕΔ 26 και 13 Εβδομάδων, οι οποίες προσέφεραν αποδόσεις 4,20% και 4,02% αντίστοιχα τον Αύγουστο.
 
Την τρέχουσα εβδομάδα, το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιασθεί στην αξιολόγηση των εταιρικών αποτελεσμάτων στο εσωτερικό και στην γεωπολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό. Από τεχνικής απόψεως το ζητούμενο για τον FTSE Large Cap είναι να παραμείνει πάνω από τη ζώνη 290-297 μονάδες προκειμένου να μην μεταβληθεί η  προσπάθεια ανόδου από τα χαμηλά Ιουνίου-Ιουλίου 2013.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., τα αποτελέσματα εξαμήνου στην συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων, επιβεβαίωσαν την παρατεταμένα κακή εικόνα της πραγματικής, εγχώριας, οικονομίας και δεν φαίνεται να προσελκύουν, τουλάχιστον άμεσα, νέα επενδυτικά κεφάλαια στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ σε Ασία και Ευρώπη, με την Wall Street να παραμένει κλειστή (Labor day).
 
Την ψυχολογία των αγοραστών φαίνεται να ενθαρρύνουν η σχετική καθυστέρηση της επέμβασης στην Συρία (ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένει την έγκριση του Κογκρέσου στις 9 τρέχοντος), τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την βιομηχανική δραστηριότητα και τον PMI στην Κίνα, η συμφωνία ύψους 130 δισ. δολ. που κατέληξαν Vodafone και Verizon Wireless και ο PMI της Ευρωζώνης που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011.
 
Παρότι την Άνοιξη τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές έδειχναν να μετριάζονται, σήμερα εισερχόμαστε σε  μία περίοδο αυξημένων κινδύνων, με τρία πιθανά σοκ στον ορίζοντα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.
 
Ένα επιτοκιακό σοκ:Τα περί μείωσης του προγράμματος τυπώματος χρήματος της Fed έχουν προκαλέσει άνοδο 100 μονάδων βάσης στα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Και ήδη, οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή στην Αγορά κατοικιών και τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά.
 
Μια δημοσιονομική μάχη: Με το Κογκρέσο να βρίσκεται ακόμα σε διακοπές, τα πράγματα είναι ήσυχα στην Ουάσιγκτον. Όμως, αυτό θα τελειώσει στις 9 Σεπτεμβρίου. Εάν τα μέλη του Κογκρέσου δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα ψήφισμα έως τα τέλη του μήνα ή να αυξήσουν το όριο χρέους κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο, τότε, αναγκαστικά θα υπάρξει “λουκέτο” σε μέρος του Αμερικανικού Δημοσίου. Και εάν αυτό συμβεί, έστω και για μερικές ημέρες, τότε η διάθεση για ρίσκο στις Αγορές θα μειωθεί κατακόρυφα.
 
Το γεωπολιτικό σοκ: Κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 20 δολάρια ανά βαρέλι. Κάτι τέτοιο λειτουργεί σαν “φόρος” για τους προϋπολογισμούς των Νοικοκυριών και είναι ικανό να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
 
Ελπίζουμε για το καλύτερο, ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο”, είναι το σύνθημα της Bank of America Merrill Lynch.
 
Σημαντική πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής της Ευρωζώνης διαπιστώνει η Credit Suisse, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι το 70% της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει ήδη περάσει. Μάλιστα, μετά τις Γερμανικές εκλογές, ο οίκος αναμένει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Περιφέρειας, με μία “soft” αναδιάρθρωση του Πορτογαλικού χρέους αλλά και την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.
 
Σε πρωτοφανή ύψη ή καλύτερα σε ρεκόρ 25 ετών έχει φτάσει, σύμφωνα με την UBS, το χάσμα που χωρίζει την εταιρική κερδοφορία στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις είναι 25% χαμηλότερα από το 2007, οπότε έφτασαν στο ανώτερο επίπεδό τους, ενώ τα αντίστοιχα των Αμερικανικών εταιρειών είναι 20% υψηλότερα.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι Ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να περιμένουν το 2016 για να φτάσουν εκ νέου την κερδοφορία τους σε επίπεδα, αν και οι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι αυτό δεν θα γίνει, καθώς η Ευρωζώνη θα γνωρίσει στασιμότητα Ιαπωνικού τύπου.
 
Η UBS προβλέπει 3% αύξηση κερδών φέτος για τις εταιρείες του Europe Stoxx 600 και μετά μέση ετήσια άνοδο 8% για το 2014 ως το 2016.
 

Επιστροφή στο ΧΑ

Αφήνοντας τις διεθνείς Αγορές και επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, τουλάχιστον 20 χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) για την Εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
 
 
Η Ελλάδα ξεμένει πάλι από χρήματα, σημειώνει η Citigroup, έναν χρόνο μετά τη σημαντική ανακούφιση χρέους από το PSI. Ο οίκος σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με τους στόχους, αλλά προβλέπει αστοχίες στο δεύτερο εξάμηνο, που θα αναγκάσουν για διορθωτικές κινήσεις. 
 
Σύμφωνα με τη Citi, το χρηματοδοτικό κενό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένων των αστοχιών στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και του χαμηλότερου από το προσδοκώμενο ονομαστικού ΑΕΠ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ πως το χρηματοδοτικό κενό είναι 11 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015 ίσως αποδειχθούν αισιόδοξες.
 
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να λάβει στήριξη για περισσότερο χρόνο, προσφέροντας μόνο όσα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και ενδεχόμενο "Grexit", όμως πολύ λίγες ελπίδες υπάρχουν να επιστρέψει η Χώρα στη χρηματοδότηση από τις Αγορές το επόμενο διάστημα.
 
Είναι πιθανό η Ελλάδα να χρειαστεί νέα βοήθεια υποστήριξε σε επιστολή του προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο Υπουργός οικονομικών της Χώρας και επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem. Όπως σημείωσε αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην πορεία του 2014, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί υπό όρους.
 
Μπορεί το γεγονός ότι οι Ελληνικές Τράπεζες είναι κερδοφόρες να αποτελεί επίτευγμα, έπειτα από την κρίση, όμως, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν το story της ανάκαμψης, γράφει η στήλη Lex των Financial Times. Και αυτό γιατί μένει να απαντηθούν δύο κρίσιμα ερωτήματα: Πρώτον εάν οι Τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση και δεύτερον εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση χρέους.
 
Πάντως, ο Lex εκτιμά ότι ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στις Τράπεζες και το Κράτος στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμα διασπαστεί.
 
Με ουδέτερη σύσταση αλλά χωρίς "τιμές στόχους" επανέρχεται η Citigroup στις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές. Πιο συγκεκριμένα, για τις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας διατηρεί την ουδέτερη της πρόταση, ενώ προβλέπει ότι η πρώτη εκ των δύο θα εμφανίσει κέρδη 0,34 ευρώ ανά μετοχή φέτος.
 
Η Citigroup εξηγεί ότι το Ελληνικό Τραπεζικό περιβάλλον παραμένει επικίνδυνο, αφού τα macro, η ποιότητα του ενεργητικού, τα περιθώρια κερδοφορίας και ο όγκος εργασιών δημιουργούν ανησυχίες, ωστόσο την ίδια χρονική στιγμή υπάρχουν σημάδια ελπίδας αφού οι ανακεφαλαιοποιήσεις, η Ευρωανάκαμψη, η εξυγίανση Τραπεζών και η βελτίωση τη τάσης σε μια σειρά μεγεθών είναι στα υπερ. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι ο δρόμος θα είναι "ανώμαλος", αφού η "θεραπεία" των ισολογισμών είναι μια πολυετής διαδικασία και η οποία εξαρτάται άμεσα από τις εισροές καταθέσεων και την εμπιστοσύνη της Αγοράς στην ίδια την Χώρα.
 
Συγκρατημένοι δηλώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι η Αγορά, ουσιαστικά, περιμένει την διαφορά εκείνη στην οικονομία που θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για να μπορέσει να αλλάξει επίπεδο και ο Γενικός Δείκτης και να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα των 1000 μονάδων. Σε κάθε άλλη περίπτωση αναμένουν "κωλυσιεργία" του Δείκτη και κινήσεις τακτικής στο ταμπλώ.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, συνεχίζονται οι διεργασίες για πώληση θυγατρικών Τραπεζών, εκτός Ελλαδικού χώρου, όμως το εγχείρημα δεν φαίνεται καθόλου εύκολο. Έτσι, δεν αποκλείεται να επικρατήσουν εναλλακτικά σχέδια που θέλουν να σημειώνονται ανταλλαγές δικτύων που διατηρούν οι Ελληνικές Τράπεζες στις Χώρες των Βαλκανίων, με στόχο το κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα να ενισχύσει τις θέσεις του σε όσες Χώρες διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και να αποχωρήσει από Χώρες με αδύναμη παρουσία.
 
Εισερχόμενοι στα στενότερα πλαίσια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Παρνασσός για σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2013 αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει άμεσα να καταθέσει αίτηση αναστολής για τα οριζόμενα στην απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία υποχρεώνεται η θυγατρική εταιρεία ΣΕΙΡΙΟΣ ΑΕΒΕ να καταβάλει το ποσό των 62,7 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α. αποφάσισε, την μεταφορά των μετοχών της εταιρείαςστην Κατηγορία Επιτήρησης από αύριο 3 Σεπτεμβρίου 2013.
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι απογοήτευσε ο τίτλος της Εθνικής, καθώς παρά το ανοδικό ξεκίνημα, μετά τις 10.46 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.
 
Σημαντικότατες πιέσεις από την αρχή της συνεδρίασης για τον τίτλο της Τρ. Αττικής, που συνοδεύτηκαν με τις υψηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.
 
Μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα εποπτικά κεφάλαια υποχώρησαν σημαντικά, με αποτέλεσμα την αυτόματη μετατροπή του ΜΟΔ σε μετοχές, προκειμένου η Τράπεζα να εξυπηρετήσει τους δείκτες φερεγγυότητας. Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank κατά τη συνεδρίασή του στις 30.8.2013, απεφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας λόγω μετατροπής τμήματος ομολογιών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εκδόθηκε στα πλαίσια της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, έπειτα από τις αποφάσεις της Α΄ Επαναληπτικής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 18-02-2013 των μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών.
 
Ειδικότερα, η μετατροπή λαμβάνει χώρα καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 26.12 του Προγράμματος έκδοσης του εν λόγω ομολογιακού δανείου (υποχρεωτική μετατροπή λόγω έκτακτης ανάγκης κεφαλαίου). Συνεπεία της μετατροπής τμήματος ομολογιών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, επέρχεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζαςκατά 99.999.999,90 ευρώ ενώ ο αριθμός των κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας αυξάνεται κατά 333.333.333 ανερχόμενος συνολικά σε 1.033.006.393 κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 έκαστη.
 
 
Μεταφερόμενοι στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους και όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ, δίνοντας σημαντικές στηρίξεις στον Δείκτη, ακόμα και στα δύσκολα ημέρας. Τεχνικά, αξίζει επισήμανσης η "διπλή κορυφή" που έχει σημειωθεί στην περιοχή των 22,50 ευρώ, με την αμέσως επόμενη ισχυρότατη αντίσταση να εντοπίζεται στα 24,00 ευρώ.
 
Με "ανοιχτές" εντολές αγορών ξεκίνησε την συνεδρίαση η Eurobank Properties που ώθησαν τον τίτλο μέχρι τα 7,15 ευρώ (+9,66%), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και η μετοχή έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας (!)
 
Κινητικότητα στον τίτλο της Motor Oil. Η μετοχή παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, έχοντας σαν επόμενη αντίσταση τα 7,64 ευρώ, ενώ επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 7,89 ευρώ.
 
Σημαντικότατο αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά τις 14.09, για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ που έκλεισε με σημαντικά κέρδη (+7,64%) και σε υψηλό 49 μηνών. Αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 6,32 - 6,50 ευρώ (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 6,55 ευρώ), αποκτά "τεχνική επιχορήγηση" για minimum κίνηση στα 7,02 ευρώ.
 
"Καύσιμο" για την σημερινή ανοδική κίνηση που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, η δήλωση Σταϊκούρα. Πιο συγκεκριμένα, για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ (υδροδοσία, επενδυτικό πρόγραμμα και εφάπαξ εργαζομένων), που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης 1 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
 
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών και 11 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7% (ελάχιστοι από αυτούς με πειστικές συναλλαγές).
Λίγα τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη.
 
 
Έτσι, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Αεροπορία Αιγαίου που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 41 μηνών. Καλύτερα των αναμενόμενων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Aegean Airlines η Citigroup, που αναφέρει πως τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη οφείλονται στα ισχυρά έσοδα. Ο διεθνής οίκος διατηρείτην τιμή-στόχο των 3,4 ευρώ και τη σύσταση "neutral". Για το τρέχον έτος η Citi εκτιμά ότι τα κέρδη της Aegean θα ανέλθουν στα 37,2 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 692,1 εκατ.
 
Νέα ιστορικά υψηλά για τον Καρέλια, με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ οι αγοραστές δείχνουν να υποστηρίζουν τα πρόσφατα κεκτημένα στην Q&R.
 
Στην Alco και στα 0,4170 ευρώ άλλαξαν χέρια 100000 τεμ. (όχι "πακέτο"), ενώ με χαμηλές συναλλαγές, "μετρά" τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ.
 
 
Η εισηγμένη, στα αποτελέσματα εξαμήνου διατήρησε μηδενικές τις δανειακές υποχρεώσεις, ενώ ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 6,655 εκατ. από 1,232 εκατ. πέρυσι. Η τελική γραμμή δείχνει κέρδη 418000 ευρώ από ζημιές 404000 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κάτι που οφείλεται στην αναβαλλόμενη φορολογία. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές υπερέβησαν τα 3 εκατ. ευρώ. Βάσει των υπογραφεισών κατά το τρέχον εξάμηνο συμβάσεων έργων, ο όμιλος εμφανίζει ανεκτέλεστο έργο κατά την 30ή/6/2013 ύψους €38.685.190,34 έναντι €10.017.083,27 στις 31/12/2012.

Το ποσό θα αυξηθεί περαιτέρω κατά €10.823.048,78 βάσει προϋπολογισμών έργων όπου η εταιρεία έχει ανακηρυχθεί μειοδότρια. Τα ανωτέρω κατασκευαστικά συμβόλαια αναμένεται να ολοκληρωθούν, βάσει των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων τους, εντός της επόμενης τριετίας.
 
Τα ίδια κεφάλαια στα 21,9 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 9,4 εκατ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 5,4 εκατ. (!)Υφίσταται εμπράγματο βάρος υπέρ Τραπεζικού Ιδρύματος ύψους €1.400.000,00 επί ακινήτου κυριότητας της εταιρείας, προς μερική εξασφάλιση των πάσης φύσεως υποχρεώσεων.
 
ΧΠΑ
 
Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά στα συμβόλαια του δείκτη και οριακά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.567 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με σημαντικά μεγαλύτερα κέρδη, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε τοpremium στο 1,45%, όμως οι τελευταίες πράξεις έγιναν σημαντικά χαμηλότερα (με υπερτίμηση 0,50%).
Ανάξιες λόγου οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.619, 2.615 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 313,5) κινήθηκαν μεταξύ 306,25 και 314,75 μονάδων.         
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (489), ΔΕΗ (848), Alpha Bank (2.451), Εθνική (1.409), Πειραιώς (1.298), ΟΠΑΠ (194), Eurobank (221), MIG (115), Βιοχάλκο (107), ΕΥΔΑΠ (337), ΓΕΚ (399).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASEσκαρφάλωσε στο 52%, με ασθενικό όγκο, στα 316 δικαιώματα (151 calls και 165 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων. Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.035 τεμ.), Εθνική (1.549.530 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v