Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Συνεχίζουν ανοδικά τα blue chips

Οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις συναλλαγές. Πολλών ταχυτήτων η κίνηση στον FTSE 25. Υπεραποδίδει η Alpha, κέρδη για Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Πτώση για Τιτάν, ΕΥΔΑΠ. Ιδιαίτερα υψηλός ο τζίρος συναλλαγών.

Με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενθαρρυμένες από τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αλλά και από τις ενδείξεις ότι η υπόθεση της Συρίας πάει πίσω, ενώ ακόμη μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση δείχνει να εξελίσσεται στο Χ.Α.

Το ερώτημα του εκατομμυρίου για τη σημερινή μέρα ξεκινά και τελειώνει στον ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, παρότι στο δεύτερο ημίωρο της συνεδρίασης αυτός έχει κατεβάσει σημαντικά ρυθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρας βρήκε τον τζίρο να ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο πριν συμπληρωθεί το δεύτερο ημίωρο θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ. Αν οι συναλλαγές συνεχιστούν σε αυτό το τέμπο, πάμε για ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών που πιθανότατα θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% από τον μέχρι στιγμής τζίρο αφορά συναλλαγές μόλις τριών τίτλων, και πιο συγκεκριμένα της Alpha Bank, της Εθνικής και της Πειραιώς.

Το ερώτημα που θέτει μέχρι στιγμής η συνεδρίαση είναι απλό, ο υψηλός τζίρος υποδηλώνει μπρα ντε φερ μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους πρώτους να συνεχίζουν τις μονόπλευρες τοποθετήσεις τους στον τραπεζικό κλάδο και τους δεύτερους να προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το ποιος θα βγει τελικός «νικητής» θα φανεί στο τέλος της συνεδρίασης.

Εντυπωσιακή η διαφορά συναλλακτικής ταχύτητας μεταξύ Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς και των υπόλοιπων θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών.

Την ώρα που η μετοχή της Alpha Bank ξεπερνά τα 8,15 εκατ. τεμάχια, της Πειραιώς τα 3,2 εκατ. και της Εθνικής το 1,4 εκατ. τεμάχια, από τις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη τις υψηλότερες συναλλαγές σημειώνει ο ΟΠΑΠ που είναι λίγο περισσότερες από τις 297.000 τεμάχια, ενώ με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται επίσης ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

Σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές για τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές, με τις πλέον «εντυπωσιακές» για τη Eurobank Properties (623 τεμάχια), τον ΟΛΠ (1.151 τεμάχια), την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (3.969 τεμάχια) και την Τιτάν (1.516 τεμάχια).

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, και με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει από το μέχρι στιγμής υψηλό των 989,06 μονάδων και βρίσκεται στις 983,98 μονάδες με κέρδη 0,68%, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,2 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές της Πειραιώς.

Ξεπερνά το 2 προς 1 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, ενώ δεν υπάρχουν τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που να συνδυάζουν μέχρι στιγμής σημαντικά κέρδη με αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v