Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» της Συρίας στο σχέδιο της Μόσχας

Στη ρωσική πρόταση επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στη συριακή κρίση. Ψήφισμα προωθεί η Γαλλία, αποδείξεις ειλικρίνειας ζητά η Βρετανία. Υπό εξέταση το θέμα στις ΗΠΑ, οι οποίες αναβάλλουν για ορισμένες ημέρες την ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

«Ναι» της Συρίας στο σχέδιο της Μόσχας

Στο παρασκήνιο της συνάντησης του G20 φαίνεται πως στήθηκε ένα σχέδιο απεμπλοκής από την κρίση στη Συρία. Οπως δηλώνει στο Reuters ρώσος διπλωμάτης, Ομπάμα και Πούτιν στη μεταξύ τους συνάντηση συζήτησαν το ενδεχόμενο να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού. 

Ετσι, μετά και την χθεσινή δήλωση του Τζ. Κέρι γύρω από το θέμα ακολούθησε η πρόταση Λαβρόφ την οποία αποδέχθηκε η Συρία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «η Συρία δέχεται την πρόταση της Ρωσίας, βασιζόμενη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ασφάλεια της χώρας» και συνέχισε λέγοντας: «Εμπιστευόμαστε τη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ επανέλαβε σήμερα ότι η Συρία αποδέχεται τη ρωσική πρόταση να θέσει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο.  

«Διεξαγάγαμε έναν πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ χθες (Δευτέρα), και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία», φέρεται να είπε ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του στη Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε ότι αυτό θα «αναιρέσει τη βάση για μια Αμερικανική επίθεση», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ανάλογου περιεχομένου οι δηλώσεις στη συριακή τηλεόραση, του Σύρου πρωθυπουργού Wael al-Halki, που τόνισε ότι η Συρία αποδέχεται την πρόταση της Ρωσίας "για να μην χυθεί συριακό αίμα".

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών τόνισε σήμερα ότι η Ρωσία εργάζεται για να ετοιμάσει ένα «αποτελεσματικό, σταθερό» σχέδιο για να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο και συζητά τις λεπτομέρειές του με την Δαμασκό.

Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις σύντομα κι ότι η πρόταση της Μόσχας, την οποία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, δεν είναι αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε κι από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προχωρήσει με το σχέδιό του να ζητήσει από το Κογκρέσο έγκριση της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, παρά την αποδοχή της ρωσικής πρότασης. 

Όπως ανέφερε ο Jay Carney, η αποδοχή της ρωσικής πρότασης είναι αποτέλεσμα των πιέσεων προς τη Συρία. Παράλληλα, τόνισε ότι "ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Καπιτώλιο την Τρίτη για να ζητήσει την έγκριση της επίθεσης και το απόγευμα της Τρίτης θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό". 

Ηδη στα σκαριά φαίνεται πως βρίσκεται προσπάθεια της Γαλλίας να προωθήσει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ γύρω από το θέμα.

Λευκός Οίκος: Η διπλωματία προτεραιότητα για Συρία

Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα ανέφερε σε βουλευτές των Δημοκρατικών πως προτεραιότητα στο ζήτημα της Συρίας έχει η διπλωματία και όχι η στρατιωτική δράση, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Τζιν Γκριν.

"Θα περιμένουμε και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η πρόταση για την διασφάλιση του χημικού οπλοστασίου" υποστήριξε στο Reuters ο Τ. Γκριν, μετά από την ενημέρωση που έλαβαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές από τον Ντ. Μακντόνα.

Ο Τ. Γκριν σημείωσε ακόμα πως έχει λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα από ψηφοφόρους που ζητούν διπλωματική λύση και πρόσθεσε πως "αυτό είναι που γίνεται τώρα".

«Ναι» σε διάλογο από Ομπάμα - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο

Μετά το πρώτο... μούδιασμα και μερικές ώρες καθυστέρηση, ήρθε η αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία το ενδεχόμενο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας, παράλληλα ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες ώστε να πειστεί το Κογκρέσο για την ανάγκη στρατιωτικής επιχείρησης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.



«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσον είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Όσον αφορά την ψηφοφορία της Τετάρτης στο Κογκρέσο -η οποία λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε-, ο Ομπάμα σχολίασε «δεν μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμά της». «Δεν έχω αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία στη Συρία αν το Κογκρέσο ψηφίσει "όχι"», πρόσθεσε.

Αναλυτές εξηγούν ότι αυτή η διαδικασία δεν θα ήταν δυνατό να διακοπεί, κυρίως για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, έστω και αν επίσημα χείλη τονίζουν ότι η έγκριση του Κογκρέσου θα ήταν ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς τον Άσαντ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μαραθώνιες συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο και το διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός στην επέμβαση στη Συρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι έξι στους δέκα πολίτες της χώρας διαφωνούν.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται διστακτικές για το εάν είναι δυνατόν να εμπιστευτούν το καθεστώς της Συρίας για την παράδοση των χημικών της όπλων, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Μπεν Ρόουντς, ο οποίος σε συνέντευξή του προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκεί στη Δαμασκό. «Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή με τη Ρωσία και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης», δήλωσε ο Ρόουντς και πρόσθεσε: «Ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μη χαλαρώσουμε τις πιέσεις», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τη ρωσική πρωτοβουλία «εφόσον πρόκειται για αξιόπιστη πρόταση και όχι για νέα απόπειρα για την καθυστέρηση στρατιωτικής επιχείρησης».

Η Ρωσία πάντως δηλώνει ότι εργάζεται στην κατεύθυνση ενός «αποτελεσματικού και συγκεκριμένου» σχεδίου για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας και συζητά τις λεπτομέρειες με τη Δαμασκό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας, Σεργκέι Λαβρόφ. Αποκάλυψε επίσης ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σύντομα και πως η πρόταση δεν είναι εξ ολοκλήρου ρωσική. Υπήρξε και αμερικανικός δάκτυλος, δηλώνει ο Λαβρόφ αποκαλύπτοντας πως η πρόταση προετοιμάστηκε και μέσω των επαφών που είχε η Μόσχα με την Ουάσιγκτον.

Ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Γαλλία

Η Γαλλία παράλληλα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε πως θα παρουσιάσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου θα τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τον διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, τονίζοντας μάλιστα πως θα πρέπει να απαιτηθεί η καταστροφή των συγκεκριμένων όπλων.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, ο Λ. Φαμπιούς δήλωσε πως ακόμη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πως το ψήφισμα θα πρέπει να απειλεί τη Δαμασκό με «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση όπου εκείνη δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις.

"Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε μία πρόταση... Αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελιγμός για να μας αποφύγουν" δήλωσε ο Λ. Φαμπιούς και συμπλήρωσε: "Γι' αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Η Γαλλία θα παρουσιάσει προσχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό αυτήν την έννοια και η διαδικασία ξεκινά από σήμερα". 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως είναι καθήκον της Δαμασκού και της Μόσχας να αποδείξουν πόσο αληθινή είναι η πρόταση για παράδοση του χημικού οπλοστασίου. Τόνισε πως υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τη ρωσική πρόταση και υποστήριξε πως η διαδικασία αντίδρασης στην συριακή επίθεση με χημικά δεν πρέπει να είναι "ατέρμονη". 

Η αντίδραση των ανταρτών στη Συρία

Έντονη ήταν και η αντίδραση από την πλευρά των ανταρτών στη Συρία, οι οποίοι μέσω του επικεφαλής τους κατηγορούν το καθεστώς ότι ψεύδεται και ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τεθούν τα χημικά του όπλα υπό διεθνή έλεγχο. «Κάνουμε έκκληση για πλήγματα και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν», τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο AlJazeera.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις, όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν. Ο Μπαν κι Μουν είπε ότι είναι πιθανόν να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Άσαντ: «Δεν είμαι σφαγέας, είμαι γιατρός»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS ο Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ήρεμος, κάτι που παραδέχθηκε και ο δημοσιογράφος που συνομίλησε μαζί του. Ο Άσαντ δήλωσε ότι «θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα, σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας». «Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε.

Ο Σύριος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι σφαγέας, αλλά γιατρός για τη χώρα του: «Όταν έχεις έναν γιατρό, ο οποίος κόβει το πόδι ενός ασθενή για να μην πάθει γάγγραινα, τον αποκαλείς γιατρό και όχι σφαγέα». Όταν υπάρχει τρομοκρατία, υπάρχει και πόλεμος και στον πόλεμο υπάρχουν και αθώα θύματα», ξεκαθάρισε ο Άσαντ.

Κίσινγκερ: Στηρίζω την πρόταση Ομπάμα για επέμβαση

"Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνομικοί της υφηλίου, αλλά μπορούμε να είμαστε το τελευταίο καταφύγιο", δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κίσινγκερ, σε συνέντευξη στο CΝΝ.

O ίδιος τάσσεται πλέον υπέρ μιας επέμβασης στη Συρία λόγω της χρήσης των χημικών. «Ήμουν ενάντια σε αμερικανική επέμβαση. Ωστόσο, η χρήση χημικών έχει επιπτώσεις πέρα από τη Συρία. Πρέπει να τιμωρείται η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και γι' αυτό στηρίζω τον πρόεδρο Ομπάμα», τόνισε.

Θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε μία ψήφος από τον ΟΗΕ, ανέφερε ο Χ. Κίσινγκερ συμπληρώνοντας ωστόσο πως αν το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό τότε οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν για το καλό όλων.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στον Ομπάμα για την απόφασή του να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

"Πιστεύω ότι δεν ήταν συνετή η απόφαση να τεθεί το ζήτημα στο Κογκρέσο. Δημιουργεί την εντύπωση ότι ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να δράσει αν δεν έχει τη στήριξη από το Κογκρέσο, ενώ προκαλεί καθυστερήσεις λόγω των διαβουλεύσεων του σώματος".

Θα ήταν επικίνδυνο για την υφήλιο αν ετίθετο βέτο στον πρόεδρο για ένα ζήτημα που θεωρεί σημαντικό, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον Πούτιν, εκτιμά ότι θέλει να αποδώσει στη Ρωσία λίγο από τον σεβασμό που έχει απολέσει.

Στο τέλος η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορεί να θέσουν κοινούς στόχους, αναφέρει ο Κίσινγκερ, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει τη «ριζοσπαστικοποίηση» του αραβικού κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v