Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Το 1000ρικο έφερε «διανομή χαρτιών»

Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, που σηματοδοτήθηκε από την ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 1.000 μονάδων και από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 70 συνεδριάσεων. Το 35% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ σε ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς. Υπεραπόδοση για Εθνική, Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και συμπλήρωσε έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Σε πλάνο "too fast, too soon" δείχνουν να κινούνται οι αγοραστές, με ότι κινδύνους εμπεριέχει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα μετά την σημερινή συνεδρίαση που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την νέα αύξηση του τζίρου και την εκτόξευση των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 26,4 εκατ. (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ).

Ο τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 70 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 31/5 (158,04 εκατ.), ενώ το 73% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις επτά τίτλους (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ).

Αν εξαιρεθούν οι τελικές δημοπρασίες, η σημερινή συνεδρίαση στην τεχνική ανάλυση χαρακτηρίζεται σαν "θετική συνεδρίαση, με μεγάλη σκιά", καθώς στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σημαντικά χαμηλότερα από το μισό της ημερήσιας διακύμανσης και πιο συγκεκριμένα στις 985,89 μονάδες με κέρδη 0,87%.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση η αύξηση του τζίρου με κλείσιμο του Δείκτη σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, προϊδεάζει για ελεγχόμενο "pullback".

Τις εντυπώσεις, αλλά όχι την ουσία αποκατέστησαν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους ΔΕΗ, ΟΛΠ, Motor Oil και επανέφεραν σε θετικό πρόσημο τον τίτλο της ΕΕΕ (στις 17.00 βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας των 22,20 ευρώ με απώλειες 1,33% και τελικά έκλεισε στα 22,58 ευρώ με κέρδη 0,36%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά την συσσώρευση στην περιοχή των 880 και 920 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης οδηγείται σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω και της είδησης για πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
 
Σε αυτό βοηθούν κατά κύριο λόγο οι Τραπεζικές μετοχές και σημαντικά λιγότερο οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
Το επίπεδο των 1000 μονάδων θα δοκιμάσει την δυναμική της ανοδικής κίνησης και καλό θα ήταν να συνοδευτεί και από θετική ειδησεογραφία.
 
Επόμενος καταλύτης θεωρούνται οι Γερμανικές εκλογές, η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και οι αποκρατικοποιήσεις που υποτίθεται ότι ακολουθούν.
 
Προσοχή χρειάζεται ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς μετά τις "δοκιμασίες" των BlackRock και GGCom, θα πρέπει να αφομοιώσει τις συγχωνεύσεις που έχουν γίνει και που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του υπάρχοντος προσωπικού.  
 
Αν διαφανεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη αρνητική εξέλιξη, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τις 1450 μονάδες, επίπεδο που θεωρείται σαν ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, μετά τα θετικά Κινέζικα μάκρο και τις εκτιμήσεις ότι η υπόθεση της Συρίας πάει πίσω, Πιέζονται σημαντικά πετρέλαιο και χρυσός.
 
Οι "παράπλευρες επιπτώσεις" από την ανάκληση της χαλαρής πιστωτικής πολιτικής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας κινδυνεύουν να αποδειχθούν μεγαλύτερες σήμερα από όσο ήταν σε αντίστοιχη περίπτωση το 1994, σύμφωνα τον Γιόργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ. "Το 1994, όταν η Αμερικανική ανάκαμψη ενισχύθηκε, η Fed άρχισε να επιβάλλει αυστηρότερη νομισματική πολιτική και οι Αγορές ομολόγων κατέρρευσαν όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον Κόσμο", σχολίασε, προσθέτοντας: "Αν η μετάδοση των επιπτώσεων ήταν μεγάλη το 1994, θα είναι λογικά ακόμη μεγαλύτερη σήμερα, που είναι ακόμη μεγαλύτερη η διαδραστικότητα".
 
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χέρνι Πόλσον, ανέφερε πως υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους μια νέα κρίση είναι εξαιρετικά πιθανή.
 
Πρώτον, το σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα δεν έχει επιδιορθωθεί. Δεύτερον,οι Fannie Mae και Freddie Mac παραμένουν υπό Κυβερνητικό έλεγχο και επειδή σημειώνουν σημαντικά κέρδη είναι δύσκολο για την Κυβέρνηση να μειώσει το μέγεθος τους. Το 90% των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων έχουν εγγύηση της Κυβέρνησης.
 
Τρίτον, υπάρχουν ακόμαπολλές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες εμπλέκονται σε ένα δυσλειτουργικό ανταγωνισμό.
Τέταρτον, το Κογκρέσο έχει δέσει τα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών και της Fed για την αντιμετώπιση μελλοντικών οικονομικών κρίσεων.
 
Σε ριζική αλλαγή στρατηγικής προχώρησε η JP Morgan, θέτοντας πλέον στην στάση της απέναντι στα Εμπορεύματα σε "long" - ειδικά τα βασικά μέταλλα και το χαλκό- κλείνοντας παράλληλα την "sell" στάση της στα πολύτιμα μέταλλα, γυρνώντας την σε "neutral".
 
 
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς τον τελευταίο μήνα η JPM έχει προχωρήσει σε μαζικές αγορές χρυσού, εν μέρει για την αποκατάσταση των εξαντλημένων αποθεμάτων χρυσού στο χαρτοφυλάκιό της, δεδομένης της πολύ θετικής δυναμικής που έχει δημιουργηθεί, των περισσότερων καθαρών θέσεων στον κλάδο πλέον και της επικείμενης έναρξης των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.
 
 
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's θεωρεί πιθανή μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου στο μέλλον, παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του Ρωσικού δανείου. Ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει ότι το χρέος θα εκτοξευθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2016, 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα.
 
Η οικονομία θα συρρικνωθεί με διψήφιο χαμηλό ρυθμό το 2013 ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το 2015 έχοντας περιορισμένη προσδοκία ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.
 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τη θέση ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τηνεφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και οι δημοσιονομικές εξελίξεις παραμένουν "εντός τροχιάς", ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, υιοθετεί σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
 
Στρέφοντας το βλέμμα στο χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το IIF εκτιμά πως αυτό ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του τώρα και του 2015, εκτιμώντας πως αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί με ένα "συμπληρωματικό πρόγραμμα", που μπορεί να περιλαμβάνει μία αναμόρφωση "ορισμένων στοιχείων του υφιστάμενου προγράμματος", και τον "αναπρογραμματισμό" της αποπληρωμής δανείων προς τον Επίσημο Τομέα της Ευρώπης, δηλαδή Κράτη, Κεντρικές Τράπεζες και την ΕΚΤ.
 
Ανώμαλη προσγείωση για τις Ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες χωρίς τα πετρελαιοειδή υποχώρησαν και μάλιστα σημαντικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Μετά την πτώση 9,1% τον Ιούνιο, τον Ιούλιο κατέγραψαν νέα σημαντική υποχώρηση της τάξεως του 6,3%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα στοιχεία Ιουλίου επιβεβαιώνουν ότι το εξαγωγικό ράλι των τριών τελευταίων ετών έχει στηριχθεί στις "εξαγωγές ανάγκης", λόγω υποχώρησης της εσωτερικής κατανάλωσης, και όχι στις "εξαγωγές προοπτικής".
 
Στα 3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Κεντρικής Κυβέρνησης στο οκτάμηνο δήλωσε ο Χρ. Σταικούρας. Σύμφωνα με τον ίδιο αν αφαιρεθούν τα κέρδη από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ τότε το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στα 1,5 δισ.
 
"Παρά τη μικρότερη συρρίκνωση του Ελληνικού ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 2013, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το αν πράγματι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα", σχολιάζει χαρακτηριστικά η Capital Economics, που σπεύδει να προειδοποιήσει: Η Ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014.
 
Αντίθετα για το επόμενο έτος θα καταγράψει ύφεση της τάξης του 2%. Η συνέχιση της ύφεσης και το 2014 μεταφράζεται όχι μόνο σε αύξηση του χρηματοδοτικού κενού πέραν των 11 δισ. ευρώ, αλλά και διατήρηση της δυναμικής ανόδου του Δημοσίου χρέους της Ελλάδας. "Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες. Το νέο δάνειο θα έρθει εντός του τρέχοντος έτους και αμέσως μετά τη διεξαγωγή των κρίσιμων Γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου", καταλήγει η Capital Economics.
 
Το χρηματοδοτικό κενό του Ελληνικού προγράμματος θα ξεπεραστεί, αλλά θεωρεί απίθανο να δοθεί μία διατηρήσιμη λύση στο Ελληνικό πρόβλημα, όπως διαγραφή μέρους του χρέους, εκτιμά η Societe Generale. Θεωρεί ότι η όποια ελάφρυνση θα προέλθει αποκλειστικά απ' τη μείωση των τόκων των Ελληνικών δανείων και πιθανώς μέσω μεγαλύτερης χρηματοδότησης απ' τα Κοινοτικά κονδύλια.
 
Για τη Societe Generale η πρόβλεψη της τρόικας για μείωση του Ελληνικού χρέους στο 160% του ΑΕΠ ως το 2016 και αποκατάσταση της χρηματοδότησης της απ' τις αγορές είναι "ξεκάθαρα μη ρεαλιστική". Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας το χρέος θα φθάσει έως τότε στο 200% του ΑΕΠ και η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να διαγράψει μέρος του Ελληνικού χρέους.
 
Μεταφερόμενοι στα στενότερα όρια του Χ.Α., η "ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε." ανακοίνωσε ότι την 9η Σεπτεμβρίου 2013, υπέβαλε ενώπιον του αρμοδίου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης και λήψης προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 99 επομ. του Ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν και ισχύουν σήμερα. Η διοίκηση εκτιμά ότι, μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης, η εταιρεία θα πετύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της.
Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ και ΕΥΔΑΠ αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities.
 
Για τον ΟΤΕ η Eurobank Equities θέτει τιμή-στόχο τα 8,3 ευρώ και για την ΜΕΤΚΑ τα 13,4 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ η χρηματιστηριακή θέτει την τιμή στα 7,6 ευρώ. Η σύσταση για τα τρία "top picks" είναι "Buy".
H Εurobank Equities θέτει επίσης τιμή-στόχο τα 0,514 ευρώ για την Alpha Bank (σύσταση "hold") και τα 1,13 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (σύσταση "hold").
 
Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί έκθεση της National Sec για την μετοχή της Πειραιώς με σύσταση "underperform" και τιμή - στόχος 1,00 ευρώ ανά μετοχή.
 
Με τους ξένους να αποποιούνται κάθε ευθύνης και να αποφεύγουν, συστηματικά, να δώσουν τιμές - στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές και την πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών να δίνουν τιμές - στόχους χαμηλότερες από τις τρέχουσες, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή η Αγορά "έχει πιάσει τους εγχώριους αναλυτές με τα παντελόνια κάτω", η της Τραπεζικής αναρρίχησης θα ακολουθήσει σημαντική "διανομή χαρτιών" (!)
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι μετά το σημερινό κλείσιμο οι κεφαλαιοποιήσεις για τους τρεις Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική 8 δισ ευρώ (απειλεί άμεσα την "πρωτοκαθεδρία της ΕΕΕ), Πειραιώς 6,8 δισ ευρώ και Alpha Bank 6,23 δισ ευρώ. Αθροίζοντας φθάνουμε στα 21,03 δισ ευρώ που είναι περίπου το 35% της συνολικής τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. (!!!)
 
Εντυπωσιασμένοι, με την δυναμική της ανόδου δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, χωρίς να αποκλείουν τίποτα για την συνέχεια.
 
Η βραχυπρόθεσμη τάση σαφώς και έχει γυρίσει σε ανοδική, με την υπέρβαση των 964 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και την υπέρβαση των 330 μονάδων για τον FTSE25.
 
Όμως η εντυπωσιακή ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε κάθε πρόβλεψη να έχει τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας και αποτυχίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι στο Χ.Α., τυπικά, διαπραγματεύονται 224 τίτλοι, όμως η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς έχει ξεχάσει τι σημαίνουν στοιχειώδεις ημερήσιες συναλλαγές.
 
Μόλις 13 τίτλοι ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ ευρώ (ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ &ΤΙΤΠ, ΑΛΦΑ, ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ και ΑΛΦΑΤΠ) και αυτοί αθροιστικά κατέχουν το 79% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων (!)
 
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1001,97 μονάδες (+2,52%), που είναι και η ψηλότερη "κορυφή" από τις 4/6 και τελικά έκλεισε στις 992,83 μονάδες με κέρδη 1,58%.
 
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών, όμως μόλις σε 10 τίτλους (οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές) τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.
 
Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη σε Cyclon και Profile, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Αστέρα που δείχνει να "αφυπνίζεται" και απαιτεί προσοχή, ενώ κοντά στο υψηλό ημέρας και κοντά στο υψηλό τρέχοντος έτους έκλεισε ο τίτλος του Σαράντη.
 
Επισημαίνεται ότι ένα "πακέτο" 2.986.047 μετοχών ή του 8,5% της εισηγμένης πέρασε μέσω του Χ.Α. στα 4,80 ευρώ ανά μετοχή. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 13,3 εκατ. ευρώ.

-----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, που συνδυάστηκε με εκτίναξη των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.179 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με μικρότερα τελικά κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.021, 8.883 Σεπτεμβρίου, 111 Οκτωβρίου, 26 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 340,25) κινήθηκαν μεταξύ 338,25 και 346,25 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.203), ΔΕΗ (1.268), Alpha Bank (10.363), Εθνική (5.430), Πειραιώς (7.071), ΟΠΑΠ (333), ΕΥΔΑΠ (165), ΓΕΚ (343), Μυτιληναίο (503), Eurobank (2.456), MIG (650), Intralot (435), Ελλάκτωρα (309), Σιδενόρ (105), Motor Oil (125), ΕΧΑΕ (257), ΟΛΠ (142), Ελ. Πετρέλαια (214), Βιοχάλκο (213), Τέρνα Ενεργειακή (138), ΕΕΕ (123), Jumbo (201).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 45%, με αυξημένη δραστηριότητα, στα 2437 δικαιώματα (1248 calls και 1189 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.523.035 τεμ.), Εθνική (1.699.930 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v