Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Χωνεύει» το ράλι ο Γενικός Δείκτης

Μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών «κρατά» το Χ.Α. χαμηλότερα των 990 μονάδων. Διορθώνει η Εθνική (προς τα 3,25 ευρώ), κρατά τα κέρδη της η Alpha Bank. Νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά για Τιτάν, ΕΥΔΑΠ.

Αψιμαχίες στην... κορυφή των 1.000 μονάδων, με αγοραστές-πωλητές να εναλλάσσονται στο... ταμπλό. Ενδεικτική η διαμόρφωση του εύρους διακύμανσης των βασικών δεικτών, ειδικότερα του Γενικού Δείκτη στις 984-999 μονάδες, με τον Δείκτη να έχει σημειώσει τοπικό υψηλό στις 1.001 στη χθεσινή συνεδρίαση.

«Διπλή κορυφή» για ορισμένους, φυσιολογική συσσώρευση μετά το ανοδικό σερί των έξι τελευταίων ημερών και ευκαιρίες κατοχύρωσης μέρους κερδοφόρων θέσεων. Και μάλιστα βραχυπρόθεσμων.

Η αξία των συναλλαγών στα 28 εκατ. ευρώ, με τα 13,3 εκατ. ευρώ από αυτά να έχουν αλλάξει χέρια στα πρώτα 50΄- 55΄της συνεδρίασης. Τζίρος προφανώς πολύ χαμηλότερος του χθεσινού, ενδεικτικός συνάμα της διάθεσης ορισμένων «ισχυρών χεριών» για βραχυπρόθεσμη στάση, τουλάχιστον μέχρις ότου διαμορφωθούν οι συνθήκες του επόμενου κύκλου.

Θυμίζουμε τις δύο σημαντικές ημερομηνίες που έχουν μπροστά τους οι αγορές: την 20ή/9 -τη μεθεπόμενη Παρασκευή η «μεστή λήξη» στα παράγωγα- και δύο μέρες αργότερα, την 22α/9 - εκλογές στη Γερμανία.

Ο χαμηλότατος τζίρος -σε σχέση με εχθές- θεωρείται ενδεικτικός της στάσης της πλειονότητας των παικτών. Μερικές ρευστοποιήσεις σε ελεγχόμενες τιμές, προσεκτική προσφορά προκειμένου να μη διαταραχθεί η τάση, λιγοστές οι τοποθετήσεις και επαναγορές.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να παρουσιάσουν την εικόνα πως κάτι... κινείται. Αεροδρόμια, επαφές με Carlyle, με Ρώσους μεγιστάνες και εμίρηδες. Οι επιφυλακτικοί εξακολουθούν να κρατούν μικρό καλάθι, οι κυβερνητικοί καίγονται και για το ΤΑΙΠΕΔ οι μέχρι τώρα εξελίξεις δικαιώνουν τους πρώτους.

Στην επικαιρότητα βρέθηκε και η επικεφαλής του ΤΧΣ, κ. Σακελλαρίου, η οποία φέρεται να ανέφερε σε ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι το επενδυτικό περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο δυνατό και οι άμεσες επενδύσεις μοιάζουν ακόμη μακρινές. Από το Ταμείο ωστόσο έσπευσαν να διαψεύσουν ότι έγιναν οι συγκεκριμένες αναφορές.

Η διορθωτική κλίση του Χ.Α. σταδιακά μετά τις 12.50-12.55, οπότε ο Γ.Δ. πέρασε και πάλι σε αρνητικό έδαφος δεν προβληματίζει, τουλάχιστον όσο δεν διορθώνει χαμηλότερα των 980 μονάδων.

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που κατά την εκτίμηση συντηρητικών παικτών ενδέχεται να χρήζουν προσοχής κι αναφοράς για τη συνέχεια. Κατ' αρχάς, η μετοχή της Τιτάν αντέδρασε -πάντα μέχρι τώρα- έως τα 16,94 ευρώ, δηλαδή πάνω από την κορυφή των 16,48 ευρώ από τις 22/10/2012. Η μετοχή του Τιτάνα παρακολουθείται περισσότερο από βραχυμεσοπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές.

Όμως «νέο υψηλό» σημειώθηκε νωρίτερα και για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 6,79 ευρώ, δηλαδή πάνω από το προηγούμενο των 6,64 ευρώ στις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ θεωρείται σηματωρός, περισσότερο από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Έως τα 22,70 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της CCHBC, χαμηλότερα της «κορυφής» των 22,84 ευρώ (σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση).

Από τις τρεις τεχνικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σημειώνεται ότι ο Τραπεζικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 145-150 μονάδες, η μετοχή της Εθνικής διορθώνει μεν (έως 2,90%), αλλά κρατά τα 3,25 ευρώ, ενώ η Alpha Bank διατηρείται ψηλότερα του 0,55 ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί πως η απόκλιση του FT Mid από τον Large Cap διευρύνεται (μέχρι και εχθές) σε βάρος του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οσάκις έχει σημειωθεί αυτή η ψαλίδα ο ανοδικός κυματισμός βαίνει προς την κορύφωσή του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v