Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Διορθωτική συνεδρίαση με μειωμένο τζίρο

Πτώση στο ΧΑ μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς και Σωλ. Κορίνθου. Μόνιμα στο "κόκκινο" Εθνική, Βιοχάλκο, Μέτκα, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Alpha.

Οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ισχυρό δέλεαρ για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, που προχώρησαν σε καταγραφή κερδών, παίρνοντας σαν αφορμή την σημαντική "διανομή χαρτιών" που παρατηρήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Μπορεί ο σημερινός τζίρος να ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, ένδειξη μη ιδιαίτερα επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών, όμως η συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, κάτι που το επιβεβαιώνει όχι μόνο η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, αλλά και το γεγονός ότι επτά από τις μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Βιοχάλκο, Μέτκα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Frigoglass, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έκδηλη νευρικότητα, άλλαξε έξι φορές πρόσημο, μετά τις 14.12 κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο", στις 17.00 βρέθηκε στις 987,07 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 988,85 μονάδες με απώλειες 0,40%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 60,7 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΕΤΚ).

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Σωλ. Κορίνθου και στο υψηλό οι Μέτκα, Eurobank Properties, Jumbo.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά το πρόσφατο roadshow του Λονδίνου, σημειώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον για λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους και η Αγορά επαναπροσέγγισε το επίπεδο των 1000 μονάδων, σημειώνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Για να υπερβεί το παραπάνω ψυχολογικό όριο θα απαιτηθεί συνέχεια του αυξημένου όγκου συναλλαγών, διατήρηση του θετικού κλίματος στις ξένες Αγορές, συνέχεια της βελτίωσης των δημοσιονομικών της Χώρας και θετική έκβαση των συνομιλιών με την τρόικα.

Σε περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στα παραπάνω προαπαιτούμενα, είναι πιθανή μία υποχώρηση του Δείκτη, αρχικά, προς τις 950 μονάδες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε τίτλους εταιρειών που συνέχισαν να μην ικανοποιούν και στα αποτελέσματα εξαμήνου και βελτίωσαν τις αποτιμήσεις τους εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο θετικό κλίμα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένεται να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. και πλην της έκβασης των συζητήσεων Κυβέρνησης - τρόικας, είναι η συνεδρίαση της Fed στις 17-18/9, η κατάληξη των συνομιλιών για την υπόθεση της Συρίας, η ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock για τις Ελληνικές Τράπεζες και οι Γερμανικές εκλογές στις 22 τρέχοντος.

Σε περίπτωση νέας αποτυχίας υπέρβασης των 1000 μονάδων και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 950 και 935 μονάδες και η επόμενη σοβαρή αντίσταση στις 1050 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία, Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ μικρές μεταβολές παρουσιάζουν χρυσός και πετρέλαιο.

Η δραματική αύξηση του "μεριδίου Αγοράς" των αναδυόμενων αγορών στην παγκόσμια ανάπτυξη ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι αναλυτές της Goldman Sachs θεωρούν πως η συνεισφορά των αναδυόμενων Αγορών στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει πλέον τελειώσει. Ωστόσο, σε όρους μικροοικονομίας, ο αντίκτυπος των αναδυόμενων Αγορών στις δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα έπαψαν να προσφέρουν διαρθρωτικού τύπου ευκαιρίες. Το μήνυμα της Goldman προς τους επενδυτές είναι το εξής: "Προτού προχωρήσετε σε επενδύσεις στις αναδυόμενες Χώρες, ενημερωθείτε πλήρως για τη νέα οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν".

Και εξηγεί:

Η κινεζική οικονομία τροφοδοτείται από την πορεία της ζήτησης για Εμπορεύματα, όπως η ενέργεια και ο χαλκός. Τα πραγματικά εισοδήματα (και η ανάπτυξή τους) προκύπτουν από τους τομείς αυτούς.
Το εισόδημα στην Ινδία προκύπτει από το μερίδιο Αγοράς στα είδη διατροφής.
Ρωσία - Βραζιλία: Το εισόδημα για τις οικονομίες των Χωρών προέρχεται από τα διαρκή αγαθά.
Τσεχία: Η οικονομία αρχίζει να στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στον κλάδο των Υπηρεσιών.

Αύξηση κατέγραψαν οι εταιρικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη (κυρίως σε Γαλλία και Ολλανδία) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στην τελευταία ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Να σημειωθεί εδώ, ότι στην εν λόγω ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης λαμβάνει υπ΄ όψιν τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις που λαμβάνουν αξιολόγηση "ΒΒ+" και άνω.

Οι εταιρικές χρεοκοπίες αφορούν Επιχειρήσεις που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών για δεύτερη ή ακόμη και τρίτη φορά. Κατά τον οίκο, η αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών οφείλεται στην απουσία σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών της Ευρωζώνης. Η τάση θα διατηρηθεί, διαμηνύει ο οίκος, προαναγγέλλοντας νέες εταιρικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη το αμέσως προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, 10 Ευρωπαϊκές εταιρείες χρεοκόπησαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, με συνολικό χρέος 8,7 δισ. ευρώ. Σε διάστημα 12 μηνών, έχουν χρεοκοπήσει 52 Ευρωπαϊκές εταιρείες, με συνολικό χρέος περί τα 31 δισ. ευρώ.

"Έρχονται κραδασμοί" αναφέρει η Barcalys και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μικτές αντιδράσεις στις τιμές των assets παγκοσμίως, με την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ να είναι πιο εμφανής από ό, τι θα μπορούσε να είναι κατά τη διάρκεια μιας ομοιόμορφα ισορροπημένης ανάκαμψης.

Η ταχύτητα και η ομαλότητα της βελτίωσης των προοπτικών των αναπτυγμένων οικονομιών παραμένει αβέβαιη. Οι Χρηματοπιστωτικές Αγορές θα μπορούσαν κάλλιστα να ζήσουν έντονες διακυμάνσεις, καθώς τα στοιχεία θα είναι επίσης ευμετάβλητα, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση την ισχύ της ανάκαμψης.

"Τρίτον, η σταθερότητα των αναδυόμενων αγορών με ανοιχτούς τρεχούμενους λογαριασμούς και υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης (εξωτερικές/ξένων νομισμάτων), θα δοκιμαστούν. Προβλήματα έχουν ήδη γίνει πλέον εμφανή στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, την Ινδία και την Ινδονησία και παρόλο που πολλές αναδυόμενες Αγορές έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητά τους σε εξωτερικούς κραδασμούς, παραμένει ανοικτό το ερώτημα κατά πόσον οι εγχώριες δράσεις πολιτικής από μόνες τους μπορεί να αποτρέψουν μία νέα κρίση", καταλήγει η Barclays.

Την επιφυλακτικότητά του, που φτάνει έως και την ανησυχία, δεν κρύβει ο Nouriel Roubini, ο οποίος μίλησε στην κάμερα των F.T. Αναλυτικότερα, επισημαίνει ότι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.. Ο ίδιος εξάλλου τονίζει για τις αναδυόμενες Αγορές που οδήγησαν ψηλότερα την παγκόσμια ανάπτυξη πέρυσι, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής επιτεύχθηκε από τύχη και όχι λόγω των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Προβλέπει ότι πέντε Χώρες από αυτές θα έχουν προβλήματα που σχετίζονται με ελλείμματα και πληθωρισμό: Ινδία, Τουρκία, Βραζιλία, Ινδονησία και Ν. Αφρική.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός, το μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα λιγότερο υποστηρικτικά στοιχεία της οικονομίας και η μείωση του σορταρίσματος του ευρώ από την Αγορά είναι οι πέντε βασικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της πτώσης του Ευρωπαϊκού νομίσματος, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America. Oι αναλυτές προσδιορίζουν την ισοτιμία ευρώ/δολ. στο 1,25 μέχρι το τέλος του χρόνου. Θεωρούν ως βασικό κίνδυνο για τις προβλέψεις τους, σε βραχυπρόθεσμη βάση, την ενδεχόμενη μεταβολή του "tapering" από τη Fed.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα για την αξιολόγηση της εφαρμογής του Ελληνικού προγράμματος,  με τους επικεφαλής να αναμένονται στις 22 Σεπτεμβρίου.
 
Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και ίσως όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο, δήλωσε ο Luc Coene, ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Υπάρχει βελτίωση αλλά είναι πολύ αργή. Φυσικά, η οικονομική βάση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μικρή καιθα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθει σταδιακά σε τάξη" δήλωσε ο κ. Coene. 
 
"Καμία βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύεται από νέα μέτρα λιτότητας" δήλωσε κατηγορηματικά οΜίκαελ Μάιστερ, αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.
 
Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, αλλά το κοινωνικό κόστος είναι τεράστιο, υποστηρίζει σε άρθρο της η "Wall Street Journal". Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η οικονομία βρίσκεται γιαέκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, με την ανεργία να αυξάνεται στο 27%. Από την έναρξη της κρίσης το 2008, η Ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 20%. Η "WSJ" υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2015, το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ μπορεί να είναι μεγαλύτερο αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις.
 
Σε ρυθμούς ράλι βρίσκεται η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, σημειώνει η Exotix, στεκόμενη στις πρόσφατες συνεδριάσεις υπήρξαν "αξιοπρεπείς" όγκοι συναλλαγών, άνω των 100 εκατ. ευρώ. Τονίζει ότι το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις Τράπεζες (στις οποίες γίνονται και σημαντικά "πακέτα"), κλάδος για τον οποίο παραμένει "ταύρος", σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμου profit taking. Σύμφωνα με την Exotix, τα πολιτικά ρίσκα είναι περιορισμένα και η εκτίμηση είναι ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί κανονικά. Υποστηρίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση υιοθετεί αυστηρά "Μερκελική" οικονομική γραμμή, ενώ το Βερολίνο έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα: "μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα και η Γερμανία θα στηρίξει".
 
Απόλυτα αναμενόμενη και μάλλον "επιεική" θεωρούν την σημερινή διορθωτική κίνηση της Αγοράς οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου. Αρκετοί μάλιστα δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η καθαρά Τραπεζοκεντρική άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων, εμπεριέχει κινδύνους να στείλει λάθος μηνύματα στην επενδυτική κοινότητα. Η χαμηλή, λόγω ΤΧΣ, διασπορά των μετοχών των Τραπεζών δίνουν ένα πλεονέκτημα στους ισχυρούς οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του ''παιχνιδιού''.
 
 
Καλό θα είναι, λοιπόν, οι εισηγμένες εταιρείες που άντεξαν την πρωτόγνωρη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας να τύχουν ιδιαίτερης χρηματιστηριακής "μεταχείρισης", καθώς θα έχουν αυξημένο ρόλο στο νέο οικονομικό τοπίο.
 
Σαφώς περισσότεροι οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου ξεχώρισε το -4,49% για την μετοχή της Εθνικής.
 
Από τους λιγότερους θετικούς πρωταγωνιστές, αξίζουν προσεκτικότερης τεχνικής διερεύνησης οι ΕΥΔΑΠ και Folli Follie Group, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, ήταν οι μόνες Δεικτοβαρείς μετοχές που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.
 
Ο τίτλος της ΦΦΓΚΡΠ συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας. Η μετοχή με κλεισίματα υψηλότερα των 18,96 ευρώ εξέρχεται από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 20,00 ευρώ.
Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ υποχώρησε αξιοπρόσεκτά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6,96 ευρώ, αλλά τα κλεισίματα υψηλότερα των 6,50 ευρώ του έχουν αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο, με την επόμενη αντίσταση να προσδιορίζεται στα 7,20 ευρώ.
 
Σημαντικά πονταρίσματα από όσους εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τακτοποιήσει τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου  (υδροδοσία, επενδυτικό πρόγραμμα και εφάπαξ εργαζομένων), που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ να κινείται σε υψηλά 51 μηνών.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, αξιοπρόσεκτη πλαγιοανοδική προσπάθεια από τα 12,67 ευρώ (κλείσιμο 2/9) έχει ξεκινήσει στην Τρ. Ελλάδος, οι "marketιες" έδωσαν δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στην Cyclon, σχετική κινητικότητα στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις για την ΕΥΑΘ, με συναλλαγές 10ημέρου σήμερα η ΓΕΒΚΑ, ενώ η Forthnet, μάλλον "αθόρυβα", συμπλήρωσε έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
 

---ΧΠΑ

 
Συνεδρίαση μικρής διόρθωσης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.423 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κλείνοντας με οριακό premium 0,15%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.669, 3.610 Σεπτεμβρίου, 56 Οκτωβρίου, 0 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 339,5) κινήθηκαν μεταξύ 338,75 και 344,25 μονάδων.
 
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (13.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.202), ΔΕΗ (478), Alpha Bank (6.405), Εθνική (2.144), Πειραιώς (2.253), ΟΠΑΠ (153), ΕΥΔΑΠ (406), ΓΕΚ (1.420), Μυτιληναίο (1.944), Eurobank (130), MIG (186), Ελλάκτωρα (210), ΕΧΑΕ (133), Ελ. Πετρέλαια (169), Βιοχάλκο (115), Τέρνα Ενεργειακή (626).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE υποχώρησε ελαφρά στα επίπεδα του 43% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν χαμηλή με συνολικά 340 δικαιώματα (336 calls και μόνο 4 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.526.335 τεμ.), Εθνική (1.699.930 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v