Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έχει... χιούμορ ο Γενικός Δείκτης

Κυριολεκτικά παρά... τρίχα δεν επιτεύχθηκε κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Πονταρίσματα σε τράπεζες, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Ισχυρά Κέρδη για ΕΥΔΑΠ. Πτώση για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ενισχυμένος ο τζίρος.

Σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, οι αγοραστές των 16.00 έκαναν αισθητή την παρουσία τους μετά τις 15.50, με κύριο εκφραστή τις Τραπεζικές μετοχές και τους ΕΕΕ και Ελλάκτωρα και παρά τις μικρές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, δεν επετεύχθη τελικά το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.

Ο τελευταίος κινήθηκε μεταξύ 984,5 (-0,88%) και 1000,11 (+0,69%), μετά τις 11.12 "φόρεσε τα κόκκινα" για να επιστρέψουν οι αγοραστές μετά τις 15.50, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, μετά τις 16.04, ο Δείκτης να κινηθεί μόνιμα σε θετικό έδαφος. Στις 17.00 βρέθηκε στις 998,1 μονάδες (+0,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 999,91 μονάδες με κέρδη 0,67%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο, "πήραν κεφάλι" ελάχιστα πριν τις 16.30.

Ο τζίρος αξιοσημείωτα ενισχυμένος έφθασε τα 51,8 εκατ. από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ). Το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις επτά τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ.

Ξεκινώντας την αναφορά από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και Jumbo. Αντίθετα, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, MIG.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της ΕΕΕ, ενώ μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν 11 τίτλοι του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος του Παρνασσού, επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τριμήνου η Ιντρακόμ, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Σαράντη, με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 59 μηνών, συνεχίζεται η πλαγιοανοδική προσπάθεια για την Τεχν. Ολυμπιακή, που έχει ξεκινήσει από τα 1,31 ευρώ, χωρίς να ενθουσιάζει το "bid" από πλευράς αγοραστών, ενώ οι "ανοιχτές" εντολές αγορών έδωσαν την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στον Μοχλό.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας την έκβαση των Γερμανικών εκλογών και των γενικότερων εξελίξεων, που αναμένονται πολλές και αβέβαιες για το επόμενο δίμηνο, με έμφαση στα φορολογικά έσοδα, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Βιοχάλκο για αλλαγή έδρας αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα τόσο για την εγχώρια οικονομία, όσο και για την ψυχολογία των εμπλεκομένων με τα δρώμενα στο Χ.Α., μειώνοντας σημαντικά την περιρρέουσα συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ιδιαίτερα σημαντική δείχνει η αντίσταση στη ζώνη 1050 - 1080, ενώ η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 950 - 940 μονάδες.

Αν για το επόμενο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης παραμείνει υψηλότερα της ζώνης 940 - 950, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν ότι θα επαναλάβει, μάλλον επιτυχώς, την προσπάθεια υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.

Σε αυτή τη φάση, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ δεν συνιστά αγορές, εκτός και αν η υποχώρηση του Δείκτη προς τις 900 μονάδες "απαιτήσει" απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία και Ευρώπη, επιφυλακτικά θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street και όλοι ανεξαιρέτως περιμένουν την επόμενη κίνηση της Fed.
 
Πιο συγκεκριμένα, το επόμενο 48ωρο η αρμόδια επιτροπή της Fed, θα πάρει αποφάσεις που θα καθορίσουν αν το πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" θα αρχίσει να μειώνεται τώρα ή τον Δεκέμβριο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΚΤ  θεώρησε απολύτως απαραίτητο να δηλώσει δια στόματος Μάριο Ντράγκι ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια τόσο χαμηλά όσο σήμερα ή και ακόμα χαμηλότερα, για ολόκληρο τον ορατό χρονικό ορίζοντα. Και όχι μόνο αυτό.
 
Με την προσοχή στραμμένη στην Fed, μάλλον σε δεύτερη μοίρα πέρασε το δημοσίευμα της "Le Figaro" σύμφωνα με το οποίο, το Δημόσιο χρέος της Γαλλίας αναμένεται να ανέλθει στα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2014 ή το 95,1% του ΑΕΠ. Η Γαλλική Κυβέρνηση προέβλεπε προηγουμένως πως το συνολικό Δημόσιο χρέος θα φτάσει ως το 94,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2014.
 
Όμως δεν είναι μόνο η Fed που αναγκάζει την επενδυτική κοινότητα να έχει στραμμένη την προσοχή της προς τις ΗΠΑ. Νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους που ενέχει για την οικονομία των ΗΠΑ η αδράνεια του Κογκρέσου στο ζήτημα του ορίου χρέους απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών, Jack Lew.
 
Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον τόνισε πως ο Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει την αύξηση του ορίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.  Ο Lew τόνισε πως το Υπουργείο δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρο για το πόσα χρήματα θα μπουν ή θα φύγουν από το Ταμείο του Δημοσίου, οποιαδήποτε ημέρα και επανέλαβε την προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ θα έχουν ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα στα μέσα Οκτωβρίου. "Εάν οι κάτοχοι ομολόγων των ΗΠΑ αποφασίσουν πως θέλουν να πληρωθούν αντί να συνεχίσουν να μετακυλύουν τις επενδύσεις τους, ολόκληρο το ταμειακό ισοζύγιο μπορεί να εξανεμιστεί", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
 
Με αυτά τα δεδομένα, οι προγνώσεις - εκτιμήσεις από τους διεθνείς οίκους, δίνουν και παίρνουν.
 
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια μείωση των αγορών Αμερικανικών ομολόγων κατά $10 δισ. το μήνα αλλά θα αφήσει αμετάβλητες τις αγορές ενυπόθηκων δανείων. Επομένως το σύνολο της στήριξης θα διαμορφωθεί σε $75 δισ. το μήνα, από $85 δισ. που είναι τώρα. Η GS εκτιμά ότι η Fed θα επιμείνει στην πτώση της ανεργίας στο 6,5% ή στην αύξηση του πληθωρισμού στο 2,0% προκειμένου να τερματίσει τη στήριξη προς την Αμερικανική οικονομία.
 
Εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις για την πορεία των διεθνών Αγορών - σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα - εκφράζουν η Goldman Sachs και η Citigroup.
 
H Goldman Sachs προβλέπει διατήρηση και κορύφωση του ράλι των Αγορών το προσεχές διάστημα, προαναγγέλλοντας μάλιστα την απαρχή της επόμενης "bull market". Σύμφωνα με την Τράπεζα,
"Οι μετοχές συνεχίζουν να προσφέρουν στους επενδυτές τις καλύτερες προοπτικές για σημαντικές αποδόσεις, καθώς βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, εξερχόμενες από τη φάση της ελπίδας και εισερχόμενες στη φάση της 'ανάπτυξης". "Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η τόνωση της εταιρικής κερδοφορίας και η αύξηση των μερισμάτων θα δώσουν νέα ώθηση στα διεθνή Χρηματιστήρια. Για τα επόμενα 3-4 χρόνια, η προοπτική περαιτέρω αύξησης των εταιρικών κερδών παραμένει ισχυρή". "Οι Ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζονται πιο ελκυστικές από τις Αμερικανικές", προσθέτει.
 
Στον αντίποδα, η Citigroupπροειδοποιεί για νέο κύμα αστάθειας στις Αγορές, βραχυπρόθεσμα, τοποθετώντας χρονικά το ράλι των Χρηματιστηρίων αργότερα και συγκεκριμένα το 2014. Σύμφωνα με τον οίκο, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, θα σκαρφαλώσει στις 1.900 μονάδες, μέχρι τα τέλη του 2014 και ο Dow Jones στις 17.100 μονάδες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για τις εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις του, ο οίκος επικαλείται τη δυναμική των εταιρικών κερδών, την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τις κινήσεις στην Αγορά συναλλάγματος. Για το τρέχον έτος η τιμή - στόχος για τον S&P 500, από την Citigroup, είναι οι 1.650 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Αφήνοντας τις διεθνείς Αγορές και επιστρέφοντας στα δικά μας, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,02% (το ίδιο με την δημοπρασία της 13/8).
 
Το Γερμανικό "όχι" σε ένα νέο "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους επανέλαβε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Hessische-Niedersächsische Allgemeine" η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. "Πέραν τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις. Η Χώρα αυτή κατάφερε κάποια πράγματα, με τα μέτρα που έλαβε", ανέφερε μεταξύ άλλων η Καγκελάριος.
 
Εν τω μεταξύ, οι Financial Times κάνουν αναφορά σε εκτιμήσεις αξιωματούχων της τρόικας οι οποίοι προειδοποιούν ότι η Ελληνικές Τράπεζες μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται και άλλα κεφάλαια. Η αρχική εκτίμηση των 50 δισ. έγινε πριν από δύο έτη, όταν δηλαδή η Ελληνική οικονομία δεν είχε βυθιστεί στην ύφεση περισσότερο από ότι αναμενόταν και πριν από τη διάσωση της Κύπρου και την "ερήμωση" που προκάλεσε στον Χρηματοοικονομικό κλάδο της Περιοχής. "Νέα 'stress tests' για τις Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να γίνουν στα μέσα του 2014, λόγω της προσπάθειας της Ευρωζώνης να δημιουργήσει μια Τραπεζική ένωση με αξιόπιστες εκτιμήσεις για τις ανάγκες των μεγάλων Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Αυτοί οι έλεγχοι μπορεί να δείξουν ότι τελικά οι Τράπεζες χρειάζονται και άλλα κεφάλαια", αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Οι επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία μπορεί να καταγράψει μια τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ το Q3, αλλά δεν επαρκούν για την έναρξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμά η Capital Economics. Για να ανακάμψει η Ελληνική οικονομία, πέρα από το Q3, πρέπει να ενισχυθούν και άλλοι τομείς, κάτι που σύμφωνα με την Capital Economics δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Όπως υπογραμμίζει, οι υπόλοιποι τομείς της Ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν αρνητική εικόνα, παρά την βουτιά στο μισθολογικό κόστος.
 
Η αδύναμη Αγορά εργασίας, οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες και η εύθραυστη πολιτική κατάσταση καταδεικνύουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, η Capital Economics προβλέπει πως ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του ΑΕΠ το Q3 θα αντισταθμιστεί από μια ανάλογη βουτιά το Q4, όπως συνέβη και το 2011. Υπογραμμίζει πως δεν βλέπει το λόγο να αναθεωρήσει την πρόβλεψη της για ύφεση 2% το 2014, έναντι ανάπτυξης 0,6% που αναμένει η τρόικα.
 
H διαβεβαίωση ότι η εισαγωγή της θυγατρικής της Βελγικής εταιρείας στο Euronext θα προηγηθεί των όποιων κινήσεων απορρόφησης αφορούν την εγχώρια εισηγμένη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ήταν το μόνο ουσιαστικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση εκπροσώπων και νομικών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με στελέχη του Χρηματιστηρίου.
 
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του Χρηματιστηρίου ετέθη θέμα περί του ενδεχομένου διπλής εισαγωγής της Βελγικής εταιρείας και στο Χ.Α. παράλληλα με τον Euronext, από την πλευρά της εισηγμένης δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα πιθανής δημόσιας πρότασης των εισηγμένων θυγατρικών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, θέμα για το οποίο αναμένεται να αποφανθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
 
Στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα η UBS με περίπου 20 πελάτες της οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τις διοικήσεις 12 εισηγμένων εταιρειών, την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και τους υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Ν. Μηταράκη.
 
Την ώρα που ο Γενικός Δείκτης επαναφλερτάρει με επίπεδα υψηλότερα των 1000 μονάδων, έστω και με "καθυστερημένες" αγορές, ή με τις "βοήθειες" των τελικών δημοπρασιών, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση και πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, η Αγορά δεν έχει λόγους να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.
 
Σχολιάζοντας την απόφαση της Βιοχάλκο, επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή "συμπλήρωσε το καρέ" (Coca-Cola, S&B, ΦΑΓΕ, Βιοχάλκο) και ότι οι αποφάσεις των μεγάλων ομίλων επιβεβαιώνουν την ρευστή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, το αυξημένο κόστος δανεισμού, της ενέργειας και την υπέρμετρη φορολόγηση. Καθώς οι επιχειρηματίες δεν εισακούγονται από την Πολιτεία, λαμβάνουν θέσεις άμυνας προκειμένου να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους και την εταιρεία τους.
 
Μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει ο όμιλος από αυτή του την κίνηση, μιας και μία αναχρηματοδότηση σε υπάρχοντα δανεισμό με 2, ή και περισσότερες, μονάδες καλύτερο επιτόκιο ή ένα καινούργιο δάνειο με λογικά επιτόκια, σε σχέση με την Ελλάδα, μπορεί να του αλλάξει κάθετα την εικόνα στις οικονομικές του καταστάσεις.
 
Αν αυτό δεν το δει άμεσα η Κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, που ήδη το έχουν υπονοήσει με παλαιότερες δηλώσεις τους.
 
Από εκεί και πέρα και συνεχίζοντας την αναφορά σε επιμέρους τίτλους, τα 8,00 ευρώ δείχνουν να είναι σημαντική ψυχολογική αντίσταση για τον τίτλο της ΔΕΗ, ενώ η τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 8,20 ευρώ.
 
Σε περίπτωση που συνεχιστεί η πίεση στις Δεικτοβαρείς μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο, επόμενη στήριξη για την μετοχή της μητρικής είναι τα 3,88 ευρώ και για τη Σωλ. Κορίνθου τα 1,96 και 1,90 ευρώ.
 
Όσον αφορά του Τραπεζικούς τίτλους που ξαναβρήκαν αγοραστές, έστω και προς το τέλος της συνεδρίασης, οι σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις είναι, για την Alpha Bank στα 0,6000 ευρώ, για την Εθνική στα 3,40 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,40 ευρώ.
 
Στα υψηλά ημέρας η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών και 11 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά όχι πειστικές συναλλαγές. 

---ΧΠΑ

Θετικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις μετακυλίσεις θέσεων να κυριαρχούν αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.909 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου, με σχετικά καλύτερη απόδοση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε οριακά το premium στο 0,30%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 23.243, 11.182 Σεπτεμβρίου, 10.711 Οκτωβρίου, 90 Νοεμβρίου και 1.260 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 345) κινήθηκαν μεταξύ 340,5 και 348 μονάδων.
 
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (15.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.632), ΔΕΗ (1.397), Alpha Bank (4.412), Εθνική (1.569), Πειραιώς (3.840), ΟΠΑΠ (982), ΓΕΚ (9.970), Μυτιληναίο (1.038), Eurobank (171), MIG (2.545), Ελλάκτωρα (981), ΕΥΔΑΠ (526), Σιδενόρ (271), Ελ. Πετρέλαια (141), Βιοχάλκο (355), ΕΧΑΕ (170), Intralot (1.972), Frigoglass (121), ΟΛΠ (111), Τέρνα Ενεργειακή (399).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 40% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 234 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (169 δικαιώματα αγοράς και 65 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.546.335 τεμ.), Εθνική (1.699.930 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 44.661 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v