Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε νέος κύκλος στο Χρηματιστήριο

Υποθήκες για κίνηση προς τις 1080 μονάδες έβαλε η αγορά. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζικών τίτλων. Τι δείχνει η στρατηγική των «ισχυρών χεριών». Προβληματισμός για τα πολλά ανοικτά μέτωπα, εντός και εκτός συνόρων. Απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά.

Με δύο πτωτικές, τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και κέρδη περίπου 50 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη έκλεισε χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με επαναπροσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 1.000 μονάδων, κατοχύρωση θέσεων και... υποθήκες για έναν επόμενο κύκλο προς τις 1.050 και 1.080 μονάδες.

Το γεγονός και μόνο της επανάκτησης των επιπέδων του Μαΐου αναμφίβολα αποτελεί ένδειξη ενθαρρυντική- τουλάχιστον- για μία ομάδα δεικτών και μετοχών. Ο ΓΔ έκλεισε στις 991,46 έναντι 939,34 της προηγούμενης Παρασκευής (6/9), ο Ftse Large Cap στις 340,68 έναντι 322,31 της 6 ης Σεπτεμβρίου.

Επαναφορά της αγοράς σε τιμές Μαΐου (απ΄ όπου ξεκινούσε η σημαντική διόρθωση προς τα χαμηλά της 15-16/7 εν συνεχεία της αντίδρασης μέχρι τις κορυφές της 12/8) σημαίνει πρακτικά ενεργοποίηση ακόμη ενός σημαντικού κύκλου.

Σε αυτή την περίοδο ολοκληρώθηκε η ουσιαστικότερη φάση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια. Το, ότι σε αυτό το διάστημα συντελέστηκε αυτή η διαδικασία δημιουργεί μία κατ΄ αρχήν βάση για τον κλάδο, που σε κλαδικό δείκτη μετράται με την στήριξη των 145 μονάδων.

Σημειωτέον, πως στην συνεδρίαση της Παρασκευής ο κλαδικός δείκτης με απώλειες σχεδόν 3% διόρθωσε προς τις 155 μονάδες. Όμως ο κλάδος παραμένει στο προσκήνιο και την επόμενη εβδομάδα, με την έλευση του κλιμακίου της DGCom, εν συνεχεία την παράδοση της έκθεσης αξιολόγησης από την Black Rock στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο μέτριος μέσος όρος συναλλαγών του 3ημέρου 11-13/9 παραπέμπει σε διάθεση των «ισχυρών χεριών» να κατοχυρώσουν μέρος κερδοφόρων θέσεων τους, σε έλεγχο της προσφοράς, σε λελογισμένες αγορές- επανατοποθετήσεις και βεβαίως στάση αναμονής. Άλλωστε τα όσα περιμένουν τις αγορές διεθνώς και όσα έχει μπροστά του το ΧΑ και η χώρα μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθούν: Fed, τρόικα, γερμανικές εκλογές, Συρία...

Η έλευση του κλιμακίου της Τρόικας, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει βελτίωση του κλίματος, αναστροφή της τάσης, η κινητικότητα σε επί μέρους μέτωπα χαρακτηρίζουν τη συνέχεια. Πρώτα έλεγχος μετά συζήτηση για τα «κενά» αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, με τον κοινοτικό επίτροπο, Ολι Ρεν να παραδέχεται πως επίκειται η λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Βεβαίως μετά τις γερμανικές εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα αν και η στρατηγική του Βερολίνου δεν θα αλλάξει σημαντικά ακόμη και με τον σχηματισμό μίας «μεγάλης συμμαχίας». Θα μιλήσουμε για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem δίνοντας το στίγμα των λίγο ως πολύ αναμενόμενων ενεργειών από την πλευρά των δανειστών

Τι μεσολαβεί με επίκεντρο τις τράπεζες; Ο έλεγχος της Black Rock, η ακριβής καταγραφή των απαιτούμενων νέων ενισχύσεων, το πλαίσιο διαχείρισης της...βόμβας των «κόκκινων δανείων» που θα είναι ενιαίο για τις συστημικές τράπεζες. Είθε τα...κενά να είναι αυτά, που τραπεζικοί κύκλοι διαρρέουν και να μην προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις

Γιατί πέρα από τις τράπεζες υπάρχει και η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει προ πολλού περιθώρια και αντοχές. Κατατοπιστικότατο το άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη για τα παράπονα που εντείνονται και αφορούν στο «στέγνωμα» της ρευστότητας.

Εμείς απλά θα θυμίσουμε, συνυπογράφοντας όσα αναφέρει ο Στέφανος, πως στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες (στα μέσα Ιουλίου) ο Αντ. Σαμαράς είχε απευθύνει κάλεσμα για...επαναρροή ρευστότητας. Δυστυχώς πριν το τρίμηνο του 2014 δεν φαίνεται...φως και βλέπουμε.

Ομοίως η εκτίναξη της ανεργίας στο εφιαλτικό 27,9% δεν δικαιολογεί ούτε την «διαφήμιση»της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ούτε τις νέες νουθεσίες της Alpha Bank απευθυνόμενη σε αθεράπευτα απαισιόδοξους.

Με αυτά όμως το ΧΑ φτάνει στις παρυφές των 1.000 μονάδων τη στιγμή που ορισμένοι νουνεχείς παράγοντες διακρίνουν ενδείξεις αναστροφής αλλά σε επί μέρους ζητήματα, σε δευτερεύοντα μέτωπα.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου αποδείχτηκε ικανή αφορμή για να διαφοροποιηθούν συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες. Μετοχές εταιρειών του Ftse Large Cap του FtMid αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών έκαναν την διαφορά, υπεραπέδωσαν. Ετσι ξεπέρασε το ΧΑ και πάλι τις 900 μονάδες για να ακολουθήσει το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα που οδήγησε την αγορά μέχρι τα όρια των 1.000 με διψήφιες αποδόσεις για αρκετούς τίτλους.

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα στις 1.000 μονάδες κάνει λόγο ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος ορθά- και κατά την γνώμη μας- εστιάζει στην παράμετρο των αυξημένων συναλλαγών και την τεχνικότητα του Ft Mid.

Η διανομή χαρτιών, που έγινε στα τοπικά υψηλά της Δευτέρας-Τρίτης (με...τριψήφιο τζίρο) δεν είχε στο τριήμερο που ακολούθησε την ανάλογη προσφορά- απορρόφηση. Πρακτικά σε ανάλογες περιπτώσεις η αγορά έχει και άλλο κάτω- λίγο όμως- που ορισμένοι αναλυτές τοποθετούν προς τις 950 μονάδες. Πιθανόν ωστόσο η επόμενη εβδομάδα έχει τις ιδιαιτερότητες της και για αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Από τεχνική πλευρά οι 325 μονάδες παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς για τον 25άρη και μόνον πιεστική καθοδική διάσπαση της στήριξης θα δικαιολογούσε μεγαλύτερη μείωση θέσης. Το ότι η μετοχή της Εθνικής, παρά την αντίδραση της έως τα 3,28 ευρώ (ενδοσυνεδριακά στις 13/9) υποχώρησε τελικά στα 3,16 ευρώ (χαμηλό ημέρας στα 3,14 ευρώ) με συναλλαγές 1,190 εκατ. τεμαχίων (αξιας 3,8 εκατ. ευρώ) δεν μας ευχαριστεί.

Σε αντίθεση με την θεαματική-συναλλακτικά- υπεραπόδοση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ στα 7,20 ευρώ. «Συντρίβοντας» το προηγούμενο «υψηλό» των 6,96 ευρώ ( από τις 11/9) με 429.920 κομμάτια από τα οποία με δύο 50άρια στα 7 ευρώ. Κινητικότητα, που προοιωνίζεται επίσπευση διεργασιών.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 991,46 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 5,55%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 5,70% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,91%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Εμπόριο (8,96%), Υγεία (8,89%), Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα (8,76%) και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (8,69%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μόνο οι Ασφάλειες (-3,45%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μπουτάρης (62,50%), Χαιδεμένος (27,14%), Τζιρακιάν (20,20%), MIG (20,20%), Axon Συμμετοχών (20%), Alsinco (18,75%), Forthnet (18,66%), Μαίλλης (18,64%), Μάρακ Ηλεκτρονική (17,65%) και Ευρωσύμβουλοι (17,56%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: PC Systems (-37,11%), Αττι-Κατ (-31,82%), Πήγασος Εκδοτική (-22,02%), Pasal (-21,95%), CPI (-21,51%), Αθηνα (-20%) Εριουργία Τρία Άλφα (-19,96%), ΝΕΛ (-18,18%), ΒΙΣ (-17,08%) και Σελόντα Ιχθ. (-16,77%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v