Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλα τα λεφτά αυτή η εβδομάδα!

Στάση αναμονής στο ΧΑ για τρόικα, DGCom, απεργίες αλλά και για γερμανικές εκλογές, Συρία. Κλειδί οι 325 μονάδες για FΤ Large Cap, ζητούμενα τα 3,25 ευρώ για ETE. Διευρύνεται η ομάδα μετοχών με διαμορφούμενο σχηματισμό αναστροφής.

Στον ρυθμό της τρόικας και πάλι η Αθήνα, για να μην ξεχνιόμαστε, στον απόηχο των γερμανικών εκλογών από την επόμενη Δευτέρα.

Σε διπλό ταμπλό το... παζάρι για την Ελλάδα, σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σε αναμονή της έλευσης του κλιμακίου της DGCom ο τραπεζικός κλάδος.

Με τον τραπεζικό δείκτη στις 155 μονάδες να συνεχίζει να κρατά τις κρίσιμες 145, ενώ ο Ftse Large Cap στις 340,68, πάνω από τις σημαντικές 325 ή 335 μονάδες (κατ΄άλλους), στην περιοχή των 991,46 ο Γενικός Δείκτης.

Καλή εβδομάδα η προηγούμενη, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει τη βάση για έναν νέο κύκλο (όπως αναφέραμε στο σχόλιο του Σαββατοκύριακου), ενθαρρυντικό το σερί -με μικρά διαλείμματα- που έχει ξεκινήσει από τις 27-28 Αυγούστου και επί της ουσίας μετρά μόνο μία διορθωτική συνεδρίαση, της 13ης/9, με τον Γ.Δ. να χάνει 0,56% με συναλλαγές 40,5 εκατ. ευρώ.

Εβδομάδα μεγάλου ενδιαφέροντος η τρέχουσα, με triple witching, τρόικα, τράπεζες, εκλογές στη Γερμανία, και ποιος ξέρει ποιοι... joker μπορεί να εμφανιστούν στη συνέχεια. Εύλογη η αναμονή, το προσεκτικό παίξιμο κυρίως από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων, με αμφίσημα μηνύματα αυτές οι συνεδριάσεις.

Για τον Ftse Large Cap η διατήρησή του πάνω από τις 325 ή 335 μονάδες αποτελεί ένδειξη παραμονής στο παιχνίδι, όπως η κίνηση του τραπεζικού άνω των 145 μονάδων. Με την Εθνική όμως στα 3,16 ευρώ (θα θέλαμε τα 3,25 σε κλείσιμο την Παρασκευή), με την Alpha Bank στο 0,572, δηλαδή πάνω από το κρίσιμο 0,55 ευρώ.

Στο Χ.Α. το προηγούμενο διάστημα ενεργοποιούνται «ισχυρά χέρια», που μαζεύουν, ποντάρουν και διακινδυνεύουν μία ανοδική κίνηση του Γ.Δ. προς τις 1.050 και 1.080 μονάδες.

Όμως το ενδιαφέρον είναι πως η κινητικότητα αυτή αποτυπώνεται πλέον σε μετοχές αρκετών εισηγμένων (κυρίως του 25άρη και του Ft Mid), που είτε ολοκληρώνουν σχηματισμούς αναστροφής (λ.χ. ΕΥΔΑΠ), είτε βρίσκονται σε ανάλογη διαδικασία (Τιτάν, CC HBC αλλά και ΕΥΑΘ από τον Ft Mid) ή το επιχειρούν.

Ενδεικτικά, στην τελευταία κατηγορία μπορεί να συμπεριληφθούν μετοχές των ΕΧΑΕ (τρέχουσα τιμή 6,12 -υψηλό στις13/9 στα 6,20- κορυφή 52 εβδομάδων στα 7,20 ευρώ από τις 13/9/2013). Σε ανάλογο κυματισμό η μετοχή της ΕΛΒΑΛ. Με τοπικό υψηλό την περίοδο του Μαΐου οι τίτλοι των ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακής, Φουρλή, Ελλάκτωρ. Με τοπικό υψηλό παλιότερα η MIG, η ΓΕΚ Τέρνα, η ΕΥΑΘ, ο Μυτιληναίος, η ΣΙΔΕΝΟΡ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος για μετοχές εταιρειών που έχουν διαμορφωμένη τάση αναστροφής (μένει βέβαια να την επιβεβαιώσουν ή όχι). Για παράδειγμα, η μετοχή της MIG στις 13/9 έκλεισε στο 0,369, με υψηλό συνεδρίασης στο 0,374 ευρώ. Τοπική κορυφή 52 εβδομάδων το 0,564 ευρώ από τις 7/1/2013. Αλλη περίπτωση ενδεικτική η ΔΕΗ με τρέχουσα τιμή 7,88 που ήταν και υψηλό ημέρας την Παρασκευή. Τοπική κορυφή τα 8,49 ευρώ από τις 16/5/2013.

Η διακύμανση αυτών (όπως και άλλων εισηγμένων) θα πρέπει να προσεχθεί βραχυπρόθεσμα ειδικά γι' αυτήν την... ιδιόμορφη εβδομάδα, κυρίως όμως από τις 23 Σεπτεμβρίου και μετά. Εάν η γενικότερη τάση παραμείνει ανοδική, θα συνεχίσουν ενδεχομένως για να... κατακτήσουν και νέα υψηλά. Εάν η αγορά διορθώσει -λόγω τρόικας, απεργιών κ.λπ.- θα είναι από τις πρώτες που θα δοκιμάσουν σημαντικές περιοχές στήριξης, οπότε και θα φανούν οι αντοχές αυτών που τις υποστηρίζουν.

Από τεχνική πλευρά, κλειδί παραμένουν οι 325 για τον Ftse Large Cap στο ενδεχόμενο διόρθωσης και οι 350 στην περίπτωση ανοδικής συνέχειας. Ζητούμενη η επαναφορά της Εθνικής πάνω από τα 3,25 ευρώ, ειδάλλως η μη υποχώρηση της τιμής χαμηλότερα των 3,10-3,08 ευρώ. Με παράλληλη διατήρηση του τραπεζικού δείκτη πάντα πάνω από τις 145 μονάδες.

Οι διεθνείς αγορές προφανώς και θα επηρεάσουν και το Χ.Α. Η συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία, η κούρσα διαδοχής της Fed κι η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Στα υπόψη η νέα αύξηση των κόκκινων δανείων στα 40 δισ. ευρώ στην Ιταλία, γεγονός που δείχνει το εύρος και το βάθος του προβλήματος που μολύνει τον Νότο από την Πορτογαλία μέχρι την Ελλάδα.

Αλλά και το ότι η Fed θα ξεκινήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς βλέπει την οικονομία να ανακάμπτει, όπως υποστηρίζει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σε άρθρο που δημοσίευσε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της PIMCO. "Κατά πάσα πιθανότητα, η Fed θα περιορίσει το QE για μια σειρά λόγους" γράφει ο Ελ-Εριάν.

Ίσως η πιο έγκυρη φωνή μέσα στις... κραυγές αναλύσεων κι εκτιμήσεων (συχνότατα αντικρουόμενων) ποικιλώνυμων ξένων οίκων. Ας την κρατήσουμε...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v