Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Διατηρεί την επαφή με το 1000ρικο

O ΓΔ έδειξε να ξεπερνά την "κατραπακιά" της Βιοχάλκο. Με αντεπίθεση των αγοραστών και εκφραστές τους ΟΤΕ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ, έμεινε σε επαφή με το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Eurobank Properties, Jumbo.

Σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, καθώς σε όλη την διάρκειά της οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς με θετικό, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έδειξε να ξεπερνά την "κατραπακιά" Βιοχάλκο και μετά τις 14.25 με αντεπίθεση των αγοραστών και κύριο εκφραστή τον ΟΤΕ, συνεπικουρούμενο από Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Ελ. Πετρέλαια, έμεινε σε επαφή με το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Ο τίτλος της ΕΕΕ ενώ αναρριχήθηκε μέχρι τα 23,75 ευρώ διεκδικώντας κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό, στην συνέχεια υποχώρησε και αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κίνηση του Δείκτη σε ένα αξιοπρόσεκτο εύρος περίπου 18 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 997,72 (+0,63%) και χαμηλό τις 979,74 μονάδες (-1,18%) ο τζίρος δείχνει να παγιώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα έφθασε τα 44,5 εκατ. από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ). Το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις επτά τίτλους και πιο συγκεκριμένα στους ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ.

Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 991,01 μονάδες (-0,05%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 993,23 μονάδες με κέρδη 0,18%.

Από την άλλη και η σημερινή κίνηση του Δείκτη επιβεβαίωσε την εύκολη "μόχλευση" που μπορεί να δημιουργηθεί, στην εγχώρια Αγορά, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, με ελάχιστες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους" σε Δεικτοβαρείς μετοχές. Μένοντας στις τελευταίες, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι MIG, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Σωλ. Κορίνθου και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ με την "ευγενική χορηγία" της Citigroup.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, στις 23/5 και στην παρουσίαση του ομίλου Βιοχάλκο στην ΕΘΕ, ο σύμβουλος διοίκησης του ομίλου Κων/νος Κεφάλας, προειδοποίησε πως ο όμιλος δεν θα μπορέσει να αντέξει μεσοπρόθεσμα αν δεν υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές σε πολλά μέτωπα, όπως το ύψος των επιτοκίων, η πρόσβαση των Επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια, το ενεργειακό κόστος και βέβαια ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων.

Έτσι σήμερα ήλθε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε την μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο μέσα από την απορρόφηση της εισηγμένης από την θυγατρική Viochalco S.A.. οι μετοχές της οποίας θα διαπραγματεύονται στο Euronext των Βρυξελλών. Στη συνέχεια, στο κοινό εταιρικό σχήμα θα προστεθεί και η εταιρεία Cofidin, η οποία κατέχει σήμερα και αυτή ποσοστό στην εισηγμένη Βιοχάλκο. H σχέση ανταλλαγής προσδιορίσθηκε σε 1 μετοχή της Viohalco S.A. για κάθε 1 μετοχή της Bιοχάλκο.

Η ανακοίνωση τρόμαξε την Αγορά και έφερε σημαντικές πιέσεις στην μητρική Βιοχάλκο (-7,62%) και στις περισσότερες θυγατρικές, Χαλκόρ (-2,49%), Σιδενόρ (-1,86%), Σωλ. Κορίνθου (-1,44%), Ετέμ (-4,05%), Ελ. Καλώδια (-3,80%), Ελβάλ (0,00%), ΣΙΔΜΑ (-12,99%), έστω και αν αυτές ανέκαμψαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στ. Κοτζαμάνη, δεν θα γίνει δημόσια πρόταση στους μετόχους μειοψηφίας της Βιοχάλκο, οι οποίοι θα δουν τις νέες μετοχές τους να τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Euronext των Βρυξελλών πιθανότατα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Δεν αλλάζει τίποτα με τις θυγατρικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α., καθώς δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας πρότασης. Οι εταιρείες αυτές θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η ουσία είναι πως άλλος ένας μεγάλος Ελληνικός όμιλος, ο τέταρτος στην σειρά μετά τους ΦΑΓΕ, Coca-Cola, S&B, μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό και αυτός με στόχο την ευκολότερη εύρεση χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, το Κυβερνητικό "Success story" συνεχίζει να μην πείθει αρκετούς από τους μεγάλους Επιχειρηματικούς ομίλους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Οικονομία και το Χ.Α. αν "η πόρτα των διαρροών παραμείνει ανοιχτή" (!)

Ο ΣΕΒ έχει εδώ και καιρό εκπέμψει σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελληνική Βιομηχανία, παρά την μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητα της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσε θετική έκπληξη καθώς η Αγορά ξεπέρασε την αρνητική είδηση για αλλαγή έδρας από την Βιοχάλκο, αλλά και το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από την έλευση της τρόικας, ενώ παραμένει χαμηλά ο πήχης προσδοκιών από την επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
 
Από τα τέλη Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης έχει κάνει ανοδική κίνηση 100 - 110 μονάδων και η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις διατηρεί τα κεκτημένα και την επαφή με το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.
 
Επίσης κάθε επιστροφή του Δείκτη προς την περιοχή των 980 μονάδων, που ήταν και η "κορυφή" του Αυγούστου, συνοδεύεται από απορρόφηση της προσφοράς.
 
Το Χ.Α. χρειάζεται αύξηση του τζίρου και κάποιο καλό νέο για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
 
Τεχνικά, το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 930 μονάδων, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στις 960 μονάδες.
 
Παρά τις αβεβαιότητες και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, η εικόνα της Αγοράς, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, επιβάλλει επιλεκτικές τοποθετήσεις, αλλά και ρευστότητα που θα χρησιμοποιηθεί στις διορθωτικές κινήσεις του Χρηματιστηρίου. 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ σε Ασία, Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον DAX και τον S&P 500 να απειλούν νέα ιστορικά υψηλά, στον απόηχο της είδησης ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers απέσυρε την υποψηφιότητα του για να διαδεχτεί τον Ben Bernanke στη θέση του Προέδρου της Fed.
 
Η ξαφνική αποχώρηση του Larry Summers από την διεκδίκηση της Προεδρίας της Fed θα ωφελήσει σημαντικά του βραχυπροθέσμους Αμερικανικούς τίτλους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι επικεφαλής της Pimco.
 
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η παραίτηση Summers από την διεκδίκηση της Προεδρίας της Fed θέτει τέλος στη φημολογία πως αν εκλεγόταν θα άλλαζε άμεσα τη νομισματική πολιτική που έχει στόχο την διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.
 
Από την άλλη το ξεκίνημα της εβδομάδας στις Αγορές δίνει αποχρώσες ενδείξεις πως οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Fedδε θα λάβει κάποια "καταστροφική" απόφαση.
 
Οι αναλυτές, στην πλειοψηφία τους, εκτιμούν ότι θα υπάρξει ένα μικρό "tapering" ύψους $10 δισ. αυτή την εβδομάδα και η κίνηση του χρυσού ουσιαστικά προεξοφλεί αυτό το ενδεχόμενο.
 
Ο Bernanke, στην ομιλία που θα ακολουθήσει θα αναφερθεί στις προοπτικές της Αμερικανικής οικονομίας, στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ελλάδας προχωρά η UBS, με βάση τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως. Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το 2013 σε -3,9% από -4,5%  που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Παράλληλα, προβλέπει ανάπτυξη 0,2% το 2014 από 0%.
 
Ωστόσο, οι αναλυτές της UBS εξακολουθούν να δίνουν έμφαση “στο εύθραυστο πρόγραμμα προσαρμογής και στην ανάγκη να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά για την περίοδο 2014-2015.
 
Διακρίνει τρία βασικά ζητήματα στο πρόγραμμα της τρόικας.
Η τρόικα θα ξεκινήσει την επόμενη αναθεώρηση στα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα καταστήσει  βραδύτερη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 
 
Προκειμένου το ΔΝΤ να είναι σε θέση να πληρώνει, το πρόγραμμα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες, επομένως χρειάζεται να ληφθεί μια απόφαση για το πώς θα καλυφθεί το κενό.
 
Το τρίτο πρόβλημα, σύμφωνα με την UBS, είναι ότι υπάρχει ανάγκη για (τουλάχιστον) 4% του ΑΕΠ επιπλέον μείωση του χρέους το 2014-2015 για να διατηρηθεί το δημόσιο χρέος εντός στόχων.
 
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τονίζοντας, όμως, ότι χρειάζεται άμεση επιστροφή του τζίρου σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αύξηση του αριθμού των ημερήσιων πρωταγωνιστών και επιτέλους μία σημαντικά θετική είδηση. Εκείνο που δείχνει "σχετικά σίγουρο" είναι πως αν ο Γενικός Δείκτης δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1000 μονάδων, η διάσπαση των 1050 μονάδων θα είναι θέμα χρόνου και θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 1160 και 1250 μονάδες, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις που δεν έχει προϋπολογίσει η Αγορά, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.
 
Τεχνικά και για να συνεχιστεί η συγκρατημένη αισιοδοξία ο Γενικός Δείκτης δεν θα πρέπει να δώσει "πτωτικό ροκάνισμα" με αυξημένο τζίρο συναλλαγών του μεγάλου ανοδικού candlestick (940 ▲ 978 μονάδες) της προηγούμενης Δευτέρας  με κλεισίματα κάτω από την περιοχή  των 960 με 950 μονάδων.
 
Ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη, δύο ήταν οι τίτλοι που "έκλεψαν την παράσταση" και πιο συγκεκριμένα οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.
 
Ο πρώτος τίτλος κινούμενος με "μαθηματική ακρίβεια" έκλεισε ακριβώς επάνω στην βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 7,50 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για τα 8,70 ευρώ, ενώ ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να δώσει την "μάχη του" με την αποφασιστική αντίσταση στα 7,87 ευρώ.  
 
 
Στα 10,4 ευρώ από 7,6 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ η Eurobank Equities, διατηρώντας τη σύσταση "Buy". H χρηματιστηριακή αναφέρεται στην μνημονιακή υποχρέωση να επιστραφούν στην εταιρεία τα χρήματα που της οφείλονται. Τονίζει επίσης ότι υιοθετεί σύσταση "Buy" για λόγους αποτίμησης αλλά και ανοδικά ρίσκα (upside risks). Για το 2013 η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ θα ανέλθουν στα 47,3 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 347,4 εκατ.
 
"Buy" τον ΟΤΕ βγάζει η Citi, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι ανάγκες αναχρηματοδότησης. Αναμένει ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα θα βελτιωθούν εξαιτίας του αδύναμου ανταγωνισμού, αλλά και του γεγονότος ότι οι υπόλοιπες εταιρείες είναι πιεσμένες  από χρηματοοικονομικής πλευράς. Ο κλάδος της κινητής θα ωφεληθεί από την αδυναμία του ανταγωνισμού, το marketing, καθώς και τη βελτίωση των μάκρο δεδομένων στην οικονομία. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης του ανταγωνισμού το 2014 στην κινητή, θα επιδράσει θετικά. Εκτιμά την αξία της μετοχής στα 9,00 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Fourli, με ελάχιστες συναλλαγές ο Κανάκης πέτυχε την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ανοδική αντίδραση για την Unibios μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ιντρακόμ (από τα 0,4068 ευρώ ) και Paperpack (από τα 0,6600 ευρώ). 

---ΧΠΑ

Οριακά θετική συνεδρίαση, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται σημαντικά, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.949 συμβόλαια), καθώς άρχισαν να εντείνονται οι μετακυλίσεις θέσεων.
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου, με σχετικά καλύτερη απόδοση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισε με premium 0,25%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.441, 7.745 Σεπτεμβρίου, 6.484 Οκτωβρίου, 40 Νοεμβρίου και 172 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 341,75) κινήθηκαν μεταξύ 338,5 και 345,25 μονάδων.
 
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων  (6.000 Μυτιληναίος, 9.600 ΟΤΕ, 20.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.100), ΔΕΗ (1.549), Alpha Bank (5.037), Εθνική (2.953), Πειραιώς (2.853), ΟΠΑΠ (1.052), ΓΕΚ (4.491), Μυτιληναίο (1.367), Eurobank (149), MIG (5.239), Ελλάκτωρα (318), ΕΥΔΑΠ (1.310), Σιδενόρ (440), Ελ. Πετρέλαια (107), Βιοχάλκο (303), ΕΧΑΕ (340), Intralot (703).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ελαφρά βελτίωση στο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE Large Cap όπου άλλαξαν χέρια συνολικά 525 δικαιώματα (218 calls και 307 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 37%.
 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.526.335 τεμ.), Εθνική (1.699.930 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 50.249 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v