Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα αναμέτρηση με τις 1.000 μονάδες

Σε ανοδική... δίνη οι διεθνείς αγορές, στα όρια του 1.000ρικου το ΧΑ. Στοίχημα εν όψει του triple witching της Παρασκευής οι 350 μονάδες για τον Ftse Large Cap. Κάλυψε την εμπλοκή της Βιοχάλκο η αγορά, έτοιμη για νέο υψηλό η 3Ε.

Είχε... χιούμορ εχθές ο Γενικός Δείκτης (εύστοχο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου) καθώς «κάθισε» ακριβώς στις 999,91 μονάδες. Προηγουμένως είχε διερευνηθεί το 1.000ρικο, έστω οριακά, στις 16.30, για να δημιουργηθεί εμφανέστατος σχηματισμός διπλής κορυφής στα τελευταία 45΄της συνεδρίασης.

Το ότι το Χ.Α. δεν επηρεάστηκε από τις εξελίξεις στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το ότι δεν υπήρξαν προϋποθέσεις ενός ντόμινο κι η στεγανοποίηση του Ftse Large Cap από φίλιες δυνάμεις, προεξάρχουσας της CC HBC, καθησύχασαν αρκετό κόσμο.

Κυρίως όμως βραχυπρόθεσμους παίκτες, όσους εδώ και εβδομάδες ποντάρουν στην πορεία προς τις γερμανικές εκλογές, στην προοπτική κατάκτησης νέων ιστορικών υψηλών !) για τον S&P 500. Και για να μην ξεχνιόμαστε, από όσους τις τελευταίες ημέρες κινούνται με γνώμονα τη μεθαυριανή συνεδρίαση και το triple witching της ερχόμενης Παρασκευής.

Εφικτός ή όχι, ο στόχος των 1.050 μονάδων θα εξαρτηθεί από τη δυναμική των ξένων αγορών, από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, από τη διάθεση συγκεκριμένων «ισχυρών χεριών». Η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ είναι ενδεικτική πώς μπορεί να παιχτεί η προεξόφληση θετικών εξελίξεων για μια εταιρεία, όταν μάλιστα υπάρχει το ανάλογο υπόβαθρο.

Η CC HBC ενισχύθηκε εχθές στα 23,74 ευρώ, έκλεισε λίγο χαμηλότερα, αλλά δείχνει έτοιμη για την ανοδική διάσπαση και των 23,75 ευρώ. Δηλαδή, του νέου υψηλού από τη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου. Θα επιχειρηθεί σήμερα-αύριο η υπέρβαση αυτής της άνω τιμής εν όψει και της συνεδρίασης της Παρασκευής. Από τις μέχρι και εχθές κινήσεις διορατικών παικτών στα παράγωγα δεν βγάζω συμπέρασμα εάν το κλείσιμο του «τρίτου τριμήνου» θα επιχειρηθεί με την 3Ε, που δείχνει και είναι έτοιμη εδώ και καιρό. Ο Ftse Large Cap κλείνει στις 343,97 μονάδες. Έξοχα! Πάνω και από τις 335, που μαζί με τις 325 θεωρούνται σημαντικά -κάτω όρια- σημεία αναφοράς.

Το παιχνίδι θα καθορισθεί μεν από δεικτοβαρείς τίτλους όπως η 3Ε -σε διόρθωση όμως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, σε άνοδο η ΔΕΗ-, αλλά θα κερδηθεί ή θα χαθεί εάν ακολουθήσουν άλλες εισηγμένες από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη γίνεται λόγος για 17... διαμάντια της μεσαίας κατηγορίας.
Εάν ακολουθήσουν και από αυτήν την ομάδα μετοχών, τότε το στοίχημα των 1.050 - 1.080 μονάδων μπορεί να κερδηθεί. Εάν μάλιστα από το αποτέλεσμα της Κυριακής προκύψει ένας «μεγάλος συνασπισμός» CDU-SPD, τότε θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Σημειώνει μεταξύ άλλων ο Στέφανος πως από το 2007 έως σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποστεί απώλειες άνω του 20%, γεγονός που προκάλεσε έντονα οικονομικά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ειδικότερα, μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών τα τελευταία χρόνια είδαμε το αθροιστικό τους αποτέλεσμα να έχει καταστεί ζημιογόνο και πολλές από αυτές να έχουν οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες (λουκέτα, προσφυγές στις διατάξεις του άρθρου 99, αγωνιώδεις προσπάθειες επιβίωσης).

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και δεκάδες επιχειρήσεις που αμύνονται με χαρακτηριστική αποτελεσματικότητα απέναντι στη γενικότερη καθίζηση της ζήτησης. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τα λεγόμενα κρατικόχαρτα (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΗ), ούτε μόνο για μερικές άλλες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης που είναι ιδιαίτερα γνωστές στο ευρύ επενδυτικό κοινό (ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Folli Follie Group, JUMBO).
Για να δούμε, από τη στιγμή που τις προηγούμενες συνεδριάσεις επιβεβαιώθηκαν οι 335/325 μονάδες για τον 25άρη και όπως φαίνεται οι 1.020 για τον Ft Mid...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v