Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ίχνη κόπωσης υψηλότερα των 1.000 μονάδων

Οριακά πάνω από τις 1.000 μονάδες ο ΓΔ με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Απώλειες σημείωσαν Εθνική, Coca Cola, ΔΕΗ. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Βιοχάλκο. Κέρδη για ΕΥΔΑΠ, Ιntralot, Mυτιληναίο.

Η αναρρίχηση σε μεγάλα υψόμετρα, σε συνδυασμό με την αραίωση του οξυγόνου, δημιουργεί αίσθημα έντονης κόπωσης στους ορειβάτες και αυτές οι ενδείξεις εμφανίστηκαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., που έδωσε και τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος έφθασε τα 56,5 εκατ., από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν τα 8,9 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ). Το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε την συναλλακτική δραστηριότητα μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνικής, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και στις 12.28 ο Γενικός Δείκτης "έβλεπε" το υψηλό ημέρας των 1013,73 μονάδων (+1,38%) που είναι και η υψηλότερη "κορυφή" των τελευταίων 74 συνεδριάσεων, με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 4/6 (1016,08 μονάδες).

Από εκεί και πέρα οι "κουρασμένοι αγοραστές" άρχισαν να χάνουν τον έλεγχο της συνεδρίασης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Δείκτη και την υποχώρησή του μέχρι τις 995,19 μονάδες (-0,47%) που σημειώθηκε στις 16.09, ενώ μετά τις 15.53 ο Δείκτης "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα". Εν μέσω διακυμάνσεων και μετά το χαμηλό ημέρας ξεκίνησε νέα προσπάθεια, περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου να επιτευχθεί το "περίφημο" κλείσιμο υψηλότερα των 1000 μονάδων.

Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 997,41 μονάδες (-0,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1000,81 μονάδες (+0,09%), που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 75 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/6 (1009,57 μονάδες).

Μεταφερόμενοι στις μετοχές του 25αρη, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ΕΧΑΕ και ΟΛΠ, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, MIG και στο υψηλό ημέρας οι Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, με τον τελευταίο να εξασφαλίζει στον Δείκτη και το κλείσιμο υψηλότερα του 1000ρικου.

Τεχνικά, η υπέρβαση των 1000 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 1050 μονάδες, όμως η "κουρασμένη" εικόνα της Αγοράς αφήνει σημαντικές αμφιβολίες για την περαιτέρω δυναμική της.

Για τον FTSE25, τεχνικά ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 350 μονάδων, όμως για αυτό φαίνεται ότι η Αγορά θα χρειαστεί να δώσει "το κάτι παραπάνω".

Από εκεί και πέρα και παρά τις σοβαρές ενδείξεις "κόπωσης", ελάχιστοι τίτλοι έκαναν την υπέρβαση και θα αναλυθούν παρακάτω.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά από παρατεταμένη συσσώρευση χαμηλότερα των 1000 μονάδων και σήμερα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά επιχείρησε μία προσπάθεια διαφυγής σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Οι Αγορές, γενικότερα, βρίσκονται σε αναμονή πολύ σημαντικών εξελίξεων σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Εντός των τειχών, η εγχώρια Αγορά θα περιμένει τη νέα αξιολόγηση της τρόικας, η οποία ενδέχεται να κριθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ και αν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, το Χ.Α. θα κινηθεί προς τις 1050 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν ειδήσεις και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε περίπτωση διατήρησης του θετικού κλίματος, Τραπεζικές μετοχές και μετοχές εταιρειών που είναι στη λίστα προς αποκρατικοποίηση, αναμένεται να υπεραποδώσουν.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία, Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις της Fed.
 
Εν τω μεταξύ το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου ενημέρωσε χθες τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες να είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα ενός οικονομικού "μπλακ-άουτ" καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι αδυνατούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
 
Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα "κόκκινα" δάνεια στην Ισπανία που ενισχύθηκαν στο 12% των συνολικών δανείων στη Χώρα τον Ιούλιο, από 11,6% τον προηγούμενο μήνα. Υπολογίζεται ότι η αξία των "κόκκινων" δανείων άγγιξε τα 178,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση 2,02 δισ. μέσα σε ένα μήνα.
 
Σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού καταγράφηκε κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας. Η Λισαβόνα άντλησε 1,25 δισ. ευρώ με την πώληση 18μηνων τίτλων. Η μέση απόδοση όμως, διαμορφώθηκε στο 2,293% - στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο – από 1,603% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου.
 
Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη Βρετανία από 0,5% για το τρίτο τρίμηνο στο 0,7%.
 
Στα προ κρίσης επίπεδα έχει φτάσει η προτίμηση των Αμερικανών fund managers για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Bank of America/Merrill Lynch, στα οποία τονίζεται ότι η εισροή κεφαλαίων στη ζώνη του κοινού νομίσματος ενισχύθηκε από το "sell off" που υπήρξε στις αναδυόμενες Αγορές. Περίπου το 36% των managers είναι "overweight" στην Ευρώπη, πάνω από το διπλάσιο του 17% του Αυγούστου.
 
 
Η έρευνα των 236 managers με 689 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, διαπίστωσε επίσης ότι η "μεγάλη στροφή" από ομόλογα σε μετοχές συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο.
 
"Η κρίση μεταφέρεται στις αναδυόμενες Αγορές, την ώρα που στις ΗΠΑ ξεκινά o περιορισμός της νομισματικής χαλάρωσης", σημειώνει η Societe Generale, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές έχουν υποαποδώσει τα τελευταία χρόνια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε έκδοση ομολόγου μεταξύ 250-350 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η Emma Delta με στόχο να χρηματοδοτήσει μέρος του ποσού που θα καταβάλει για την εξαγορά του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με το Reuters. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Εmma Delta θα προχωρήσει σε δυο εκδόσεις ομολογιακών αξίας 250 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
 
 
Σε κάθε περίπτωση, "εντύπωση κάνει το γεγονός ότι πολλές εταιρείες αποφασίζουν να βρουν ρευστότητα από την Αγορά ομολόγων με τόσο υψηλό κόστος, μιας και οι Τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε συνάψεις καινούργιου δανεισμού αλλά ούτε καν να αναχρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους παλαιότερους δανεισμούς", αναφέρουν παράγοντες της Αγοράς. Ουσιαστικά, με επιτόκια της τάξεως του 8% είναι τραγικά δύσκολο για μία εταιρεία να μπορέσει να "ορθοποδήσει" στο μέλλον με εύκολο τρόπο. Αυτή την στιγμή αυτό είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία και τις Επιχειρήσεις της που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το σύνολο του Ευρωπαϊκού Νότου.
 
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ώρα για την παρουσία των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια, καθώς η έλευση στην Αθήνα του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού Gert-Jan Koopman, σηματοδοτεί και την οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Συνολικά η DG Comp θα κρίνει την τύχη των θυγατρικών των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια, όπως και τις μη Τραπεζικές δραστηριότητες των ομίλων, ενώ θα δώσει το "πράσινο φως" για εθελούσιες εξόδους και κινήσεις περικοπής του κόστους.
 
"Η Ελλάδα εξακολουθεί να παλεύει με την ύφεση (-4,2% φέτος σύμφωνα με το ΔΝΤ), την ανεργία (27% φέτος), τα ελλείμματα (-4,1% φέτος) και το υψηλό χρέος (πρόβλεψη 176% του ΑΕΠ φέτος). Έως τώρα φέτος υπήρξαν θετικές ενδείξεις, κυρίως ένα πρωτογενές πλεονάσματα και ένας μετριασμός στην πτωτική πορεία του ΑΕΠ", αναφέρει η Research Greece, που ανησυχεί καθώς η Κυβέρνηση προσπαθεί περισσότερο στο μέτωπο να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα περαιτέρω βοήθειας απ' τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους και όχι τόσο στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.
 
 
"Δυστυχώς το 'turnaround story' δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν", αναφέρει η Research Greece.  Και αυτό διότι "θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα, θα πρέπει να επιστρέψει η ρευστότητα (καταθέσεις) και θα πρέπει να υπάρξουν καλά επιχειρηματικά σχέδια. Όμως τα τελευταία θα παραμείνουν μόνο σχέδια εκτός και εάν αρχίσουν να μειώνονται οι ζημιές στην Ελληνική Αγορά, η Ελλάδα υιοθετήσει μία κουλτούρα φιλική στο Επιχειρείν, εξαφανιστεί η γραφειοκρατία, δοθούν νομισματικά κίνητρα και καθιερωθεί πολιτική σταθερότητα".
 
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Exotix για την οποία " η προσπάθεια σταθεροποίησης του Χρηματιστηρίου σε αυτά τα επίπεδα αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατάσταση στη Χώρα με τελευταία σημαντική εξέλιξη τη μεταφορά της Βιοχάλκο στο εξωτερικό και την απώλεια ενός ακόμα σημαντικού 'blue chip' κυρίως λόγω του ιδιαίτερα ακριβού κόστους χρηματοδότησης.
 
Για τον ΟΠΑΠ η Exotix αναφέρει ότι η μετοχή υποαποδίδει λόγω των πληροφοριών για την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων που θα οδηγήσουν σε αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους της εταιρείας και επομένως ίσως χαμηλότερων κερδών.
 
Για τον ΟΤΕ η Exotix γράφει ότι η διοίκηση πέτυχε να περιορίσει το κόστος και να πουλήσει μη δομικά περιουσιακά στοιχεία σε ελκυστικές αποτιμήσεις παρά την κρίση. Γι αυτό και θεωρεί ότι ο ΟΤΕ μπορεί να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο ρευστότητας εκτιμώντας ότι θα έχει κάπου 500 εκατ. ευρώ σε ελεύθερες ταμειακές ροές.
 
 
Σε ότι αφορά την ΕΥΔΑΠ η θέση της επενδυτικής είναι "αγορά" όταν θα υπάρξει κάποιος καταλύτης προσεχώς, με δεδομένο ότι η αποκρατικοποίηση της είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση του δανείου.
 
Για το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα η επενδυτική εστιάζει στο ότι η συζήτηση πρέπει να αλλάξει προς την κατεύθυνση πως θα τονωθεί στη Χώρα ο "δείκτης ευτυχίας" των πολιτών και όχι απλά πως θα ενισχυθεί το ΑΕΠ.
ΕΥΔΑΠ και Τιτάνας, ήταν οι μετοχές που ξεχώρισαν από τον FTSE25.
 
Ο πρώτος τίτλος, αφού απορρόφησε μάλλον εύκολα την ελεγχόμενη προσφορά, έκλεισε σε νέα υψηλά 59 μηνών, ενώ δοκίμασε τιμές και από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, κλείνοντας ελάχιστα χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Παραμένει σαν επόμενη σημαντική αντίσταση η περιοχή των 8,70 ευρώ, με ενδιάμεση στα 8,44 ευρώ.
Νέα υψηλά 26 μηνών για τον τίτλο του Τιτάνα, που πλησιάζει την τεχνική αντίσταση των 16,85 ευρώ.
 
Επαναδιατυπώνει τη σύσταση "buy" για τη μετοχή του Τιτάνα η Goldman Sachs και αυξάνει την τιμή-στόχο στα 19,3 ευρώ από τα 17,2 ευρώ, τονίζοντας ότι αναμένει μια πολυετή ανάκαμψη των Αμερικανικών δραστηριοτήτων. Η θετική της άποψη υποστηρίζεται από τα στοιχεία από τη Φλόριντα, όπου οι οικοδομικές άδειες συνεχίζουν να ξεπερνούν τον αντίστοιχο Αμερικανικό μέσο όρο (+62% για τη Φλόριντα, +24% για τις ΗΠΑ σε εξάμηνη βάση). 
 
Ως βραχυπρόθεσμο καταλύτη προσδιορίζει τους όγκους του τσιμέντου και τα στοιχεία των τιμών για τις ΗΠΑ, Ελλάδα, Αίγυπτο. Τα βασικά πτωτικά ρίσκα περιλαμβάνουν μια μη ευνοϊκή έκβαση των νομικών ζητημάτων στην Αίγυπτο, την αναθεώρηση στους δείκτες για την Ελλάδα ως αναδυόμενη Αγορά, τη συνεχή πτώση των όγκων τσιμέντου στην Ελλάδα και την συγκρατημένη ανάκαμψη στις ΗΠΑ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και την "παράσταση έκλεψε" ο τίτλος του Fourli, όχι μόνο γιατί έκλεισε σε νέα υψηλά 23 μηνών, αλλά και γιατί συμπλήρωσε εννέα ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες δέκα (!) Τεχνικά, η ανοδική διάσπαση των 2,91 ευρώ κρίνεται ιδιαίτερα θετική και μετατρέπεται σε βραχυπρόθεσμη στήριξη. Αν υπερκεραστεί η κοντινή αντίσταση στα 3,12 ευρώ, μπορεί να ακολουθήσει κίνηση προς τα 3,56 ευρώ.
Ακόμα χαμηλότερα, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ευρ. Πίστη και για την Creta Farm (με λιγότερες συναλλαγές), ενώ "ντουμπλάρισε" τις θετικές συνεδριάσεις η Centric.
 
Ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές μεταξύ 0,4900 και 0,4910 για την ΕΚΤΕΡ, που μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον αν έχει τελειώσει ο μεγάλος πωλητής, ενώ εντύπωση προκάλεσε (στο ξεκίνημα της συνεδρίασης) ένα "bid" 100.000 τεμ. στα 1,16 ευρώ για την Έλτον, που βοήθησε τον τίτλο να αναρριχηθεί μέχρι τα 1,24 ευρώ. Εν συνεχεία το "bid" αποσύρθηκε και ο τίτλος υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας.
 
Επαναπροσεγγίζει τα χαμηλά έτους, που είναι και ιστορικά χαμηλά, ο τίτλος της Pasal, που σήμερα με συνολικό όγκο 2421 τεμ. έκλεισε στα 0,1500 ευρώ με απώλειες 19,35% (!)
 
Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, 4 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου και άλλοι 11 έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 10%. 

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων, στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε ανοδικά και τελείωσε με μικρή υποχώρηση. Η μεταβλητότητα και οι μετακυλίσεις θέσεων εκτόξευσαν τις συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.061 συμβόλαια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο επιθετικά κινούνται όσοι μετακυλίουν "long" θέσεις.
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου, με σχετικά υποδεέστερη απόδοση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε οριακά το premium στο 0,22%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 64.242, 32.316 Σεπτεμβρίου, 29.318 Οκτωβρίου, 31 Νοεμβρίου και 2.577 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 343,5) κινήθηκαν μεταξύ 342,75 και 350,75 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.206), ΔΕΗ (2.244), Alpha Bank (9.039), Εθνική (4.721), Πειραιώς (7.120), ΟΠΑΠ (1.233), ΓΕΚ (5.634), Μυτιληναίο (3.820), Eurobank (4.211), MIG (9.006), Ελλάκτωρα (1.843), ΕΥΔΑΠ (340), Σιδενόρ (481), Ελ. Πετρέλαια (345), Βιοχάλκο (193), ΕΧΑΕ (611), Intralot (1.018), Frigoglass (324), ΟΛΠ (306), Τέρνα Ενεργειακή (1.197), Motor Oil (271), Jumbo (144), Eurobank Properties (191), EEE (243), Μέτκα (197).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 42% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 238 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (147 δικαιώματα αγοράς και 91 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.546.335 τεμ.), Εθνική (1.704.530 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 29.192 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v