Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Λίγο πάνω από τις 1.000 μονάδες το ΧΑ με πρώτο φρένο από τη CC/HBC, στις 340-345 μονάδες ο Ftse Large Cap. Μικρή άνοδος για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ (που θα «παλέψει» τα 8 ευρώ). Νέο διαδοχικό «υψηλό» για ΕΥΔΑΠ, «παλεύει» για τα 3,2 ευρώ η ΕΤΕ.

Ανοδικά κινείται το Χ.Α., με μόνη μετοχή μέχρι τις 10.50 σε αρνητικό... έδαφος τη CC/HBC. Ένα φρενάκι είναι πάντα χρήσιμο, όταν ο δείκτης δείχνει πως μπορεί να αντιδράσει άμεσα προς τις 350 μονάδες. Μετά τις 10.55 ακολούθησαν ακόμη 2-3 εισηγμένες (ΜΕΤΚΑ, MIG, Eurοbank Properties).

Από λίγο χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση, αλλά η επιμονή των αγοραστών από τα πρώτα κιόλας λεπτά κι η σπουδή τους στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δεν άφησαν και πολλά περιθώρια.

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά μετά τα πρώτα 5΄, διερευνητικά, με την Εθνική να βλέπει προς τα 3,20 ευρώ, τον Τραπεζικό Δείκτη στις 158 μονάδες και τον Γ.Δ. να περνά τις 1.000 (στις 10.32) για να παραμείνει έκτοτε σε ήπια ανοδική φορά μέχρι τις 1.005 μονάδες πριν από λίγο.

Ανάλογο κλίμα συγκρατημένης θετικής διάθεσης και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος εύλογα στη Φρανκφούρτη. Με νέο υψηλό στις 8.626 μονάδες ο DAX, άνοιξε από την περιοχή των 8.600 μονάδων και κινείται πολύ κοντά στην κορυφή του.

Και στο γερμανικό χρηματιστήριο -όπως συμβαίνει σε όλες τις μαρκέτες σε ανάλογες περιπτώσεις- η διακύμανση των δεικτών συγχρονίζεται με τις εξελίξεις και τις δημοσκοπήσεις. Κρίνοντας από τα γερμανικά ΜΜΕ, η πλειονότητα των συστημικών Μέσων κλίνει περισσότερο προς την πλευρά μιας «μεγάλης συμμαχίας» CDU-SPD, παρά προς έναν σχηματισμό των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους (του Φ. Ρέσλερ) εάν υποθέσουμε πως περνούν το όριο εισόδου στη Βουλή τους. Εν πάση περιπτώσει, κοντά στα υψηλά του ο DAX, πολύ κοντά στο νέο ιστορικό υψηλό του ο S&P, ενώ το Χ.Α. παλεύει τις 1.000 μονάδες.

Που σημειωτέον από αυτά τα επίπεδα και ανώτερα μετρά πλέον διψήφια απόδοση από την αρχή του 2013. Ο Γ.Δ. ενισχύεται περίπου 10,5% από τις αρχές του έτους (στις 1.002 μονάδες).

Η αξία των συναλλαγών μέτρια, πολύ μέτρια, καθώς ξεπερνούσε μόλις τα 5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11.05. Από αυτά τα περισσότερα έχουν γίνει σε Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ αλλά και σε ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Η μετοχή της Εθνικής δοκιμάζει μεν τα 3,20 ευρώ, ωστόσο δεν δείχνει δυναμική για την υπέρβαση υψηλότερα των 3,25 ευρώ. Σταθεροποιητικά πάντα, χαμηλότερα όμως, του 0,60 ευρώ και στην περιοχή του 1,30-1,35 ευρώ η Πειραιώς.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου γίνεται λόγος για την DGCom, το κλιμάκιο ελέγχου με επικεφαλής τον Gert Jan Koopman και τις προτάσεις προς το ΤΧΣ για το τι θα πρέπει να γίνει στις τράπεζες τους αμέσως επόμενους 2-3 μήνες. Δικαιολογημένες κατά συνέπεια η νευρικότητα κι η στασιμότητα στον κλάδο, ωστόσο ο δείκτης παραμένει πάντα πάνω από τις κρίσιμες 145 μονάδες, γεγονός που μας καθιστά σχετικά ήσυχους.

Όμως, δυναμική δεν δείχνουν ούτε σήμερα o ΟΤΕ και o ΟΠΑΠ. Θυμίζουμε πως εχθές έκλεισαν με απώλειες αμφότερες οι μετοχές, ενώ η ΔΕΗ έχει οροφή τα 8 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως για τη μετοχή της Επιχείρησης τα 8,49 ευρώ είναι από τις 16/5 το υψηλό 52 εβδομάδων, που δικαιολογημένα θεωρείται κρίσιμη αντίσταση. Προσώρας, όμως, αδυνατεί να γράψει το 8άρι.

Στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ η όποια προσφορά -πολύ λιγότερη σήμερα- απορροφήθηκε από τα χαμηλά των 3,95 ευρώ σταδιακά έως τα 4,07. Για τον όμιλο βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο με επίκεντρο την απόφαση της εταιρείας να βγει από το χρηματιστήριο και να μεταφερθεί στο Βέλγιο και στο Euronext.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς τη δυνατότητα επιτυχούς έκβασης του εγχειρήματος, έμπειροι «παίκτες» της αγοράς, ωστόσο, επιμένουν πως η μία από τις δύο πλευρές απλώς μπλοφάρει. Οι εξελίξεις έχουν και έντονο πολιτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι τη στιγμή που στην Αθήνα έχουν φθάσει εκπρόσωποι ξένων funds για να συναντήσουν εισηγμένες εταιρείες αλλά και εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου ένας ιστορικός όμιλος αλλάζει έδρα.

Επιλεκτικές τοποθετήσεις από τα 4,80 έως τα 4,88 ευρώ στη μετοχή του Μυτιληναίου

Θυμίζουμε πως από εχθές στην Αθήνα βρίσκεται η UBS με περίπου 20 πελάτες της, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τις διοικήσεις 12 εισηγμένων, την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και τους υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Ν. Μηταράκη.

Με βάση το πρόγραμμα, οι πελάτες της UBS έχουν σήμερα Τετάρτη συναντήσεις με τις διοικήσεις των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, Folli Follie και Μυτιληναίου, ενώ στις 20:30 θα δειπνήσουν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη.

Αύριο το πρωί της Πέμπτης, θα συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και αμέσως μετά τις διοικήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζας και Τιτάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο roadshow που διοργανώνει στην Αθήνα η UBS συμμετέχουν στελέχη από 20 περίπου μεγάλα funds.

Στα υπ' όψιν η αναθεώρηση της τιμής-στόχου στα 19,3 ευρώ για τη μετοχή του Τιτάνα και η ανάλυση της Eurobank Equities για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 10,4 ευρώ. Στην αγορά είναι γνωστό πως ο όμιλος της Eurobank είναι ένας από τους ισχυρούς συμμετέχοντες μειοψηφίας (με κτήση στα 7,5 - 8 ευρώ), ενώ σημαντική συμμετοχή διατηρούν ο όμιλος Πειραιώς (από την παλιά Αγροτική) και 2-3 ισχυροί ιδιώτες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v