Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αποκρυπτογραφεί» τις εξελίξεις

Σε προσπάθεια ανάλυσης των τελευταίων γεγονότων και των πιθανών σεναρίων το ΧΑ. Επιβάρυνση του βαθμού αβεβαιότητας και ενίσχυση της επιφυλακτικότητας επιβάλλουν αμυντική στάση. Κλειδί η στήριξη των 325/335 μονάδων για τον Ftse Large Cap.

Βαραίνει το κλίμα (και) λόγω των τελευταίων δραματικών εξελίξεων, ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τη συνέχεια. Κοινή εκτίμηση είναι πως ο βαθμός αβεβαιότητας επιβαρύνεται κι η αγορά έχει να συνεκτιμήσει ακόμη έναν αστάθμητο παράγοντα.

Μέρος της εικόνας έχουμε -άλλος μεγαλύτερη κι ευκρινέστερη, άλλος μικρότερη-, όμως ως παίκτες δεν μπορούμε να δούμε συνολικά πώς εξυφαίνεται. Αναφέρομαι στην πλειονότητά μας και όχι στους ελάχιστους που γνωρίζουν πολύ περισσότερα.

Συνεδρίαση δύο όψεων η χθεσινή, με το Χ.Α. να βαραίνει μετά τις 12.45, να επιφυλάσσεται και να διορθώνει χαμηλότερα μετά τις 15.30. Κλείσιμο στις 1.000,81 μονάδες - αν και κατά την ταπεινή εκτίμησή μου λίγη σημασία έχει το ότι διαμορφώθηκε οριακά πάνω από το 1.000ρικο, ενώ προχθές λίγο κάτω από το τετραψήφιο όριο.

Το αρνητικό είναι πως σε μία κρίσιμη συγκυρία (τρόικα, νέες πιέσεις δανειστών, δυσχερέστατη θέση της ελληνικής πλευράς) ο διεθνής παράγοντας (με την αγαστή βοήθεια των πάντα πρόθυμων ΜΜΕ) δακτυλοδείχνει πάλι τη χώρα, το παράδειγμα προς τιμωρία, παραδειγματισμό και αποφυγή.

Μένει να φανεί εάν και σε ποιον βαθμό θα μας επηρεάσουν όλα αυτά -και όσα πιθανόν απευκταία- σημείωσε νουνεχής επιχειρηματίας, ο οποίος συμμετείχε στις επαφές με τους ανθρώπους της UBS και τους πελάτες της.

Στις 343 μονάδες ο Ftse Large Cap και από τεχνική πλευρά είμαστε εντάξει. Είμαστε Ο.Κ. όμως; Γιατί σε περιόδους όπου ανεβαίνει η αβεβαιότητα και αυξάνεται το ρίσκο αρκεί μία σπίθα για να ενεργοποιηθούν μαζικές ρευστοποιήσεις (σπανιότερα αγορές).

Άλλωστε οι ξένες αγορές παραμένουν εδώ και καιρό... αδιόρθωτες, χρωστούν μία κίνηση χαμηλότερα. Ερχεται διόρθωση τον Οκτώβριο προειδοποιεί η UBS, βλέπει bonus τον Δεκέμβριο. Τουλάχιστον από τη Δευτέρα θα έχουμε ένα... ερώτημα λιγότερο, καθώς θα γνωρίζουν οι αγορές τι είδους συγκυβέρνηση θα έχει η Γερμανία.

Όμως το Χ.Α. τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες κινείται επηρεαζόμενο περισσότερο από εγγενείς εξελίξεις, από όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό και όπως δείχνει ανάλογη θα είναι η συνέχεια σύντομα. Προσώρας δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην προς το θεαματικότερον τη διάθεση και το κλίμα. Το σενάριο της συνέχισης της αντίδρασης προς τις 1.050-1.080 μονάδες από εχθές εξασθενεί σημαντικά, εκτός εάν...

Όμως, όπως παραδέχονται έμπειρα στελέχη της αγοράς στην περιοχή του 1.000ρικου καλά είμαστε, το πολύ-πολύ να διαφοροποιηθούν επιμέρους επιλεγμένες εταιρείες και μετοχές.

Και αυτό κέρδος θα είναι, μετά την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση. Οπότε, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει κάπως -όσο είναι δυνατόν- η εικόνα, η αμυντική τακτική προκρίνεται ως η πιο σώφρων.

Λίγη άμυνα έως τις 325-335 μονάδες για τον Ftse Large Cap, περιορισμός θέσεων εάν γυρίσει η αγορά προς τις στηρίξεις της, ενεργότερη παρακολούθηση όσο το δυνατόν περισσότερων ειδήσεων, εξελίξεων και ψυχραιμία.

Αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v