Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στο... Βερολίνο

Ισχυρούς τζόκερ που καθορίζουν την τάση αποτελούν οι γερμανικές εκλογές, και η «επίσημη» έναρξη των διαπραγματεύσεων με τρόικα. Η ατζέντα του Βερολίνου για Ελλάδα και η επόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Από Δευτέρα τα νεότερα. Μπορεί το διήμερο 19-20/9 να επιφύλαξε αναταράξεις κυρίως λόγω του «κλεισίματος» της τρίτης σειράς Παραγώγων για το 2013, ωστόσο η συνέχεια είναι αυτή που προοιωνίζεται ανατροπές σε όλα τα μέτωπα.

Για τα της συνεδρίασης, της εβδομάδας και την τεχνική προσέγγιση της αγοράς ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρονται στην...μάχη του 1.000ρικου, από τον Θανάση Σταυρόπουλο.

Ο Γενικός Δείκτης με «άδειασμα» (μετά τις 15.30-15.40) έκλεισε «άτσαλα» και από τεχνικής πλευράς χαμηλότερα της περιοχής των 990 μονάδων και κοντά στο κρίσιμο όριο των 980 μονάδων. Με αυξημένες συναλλαγές (πάνω από 100 εκατ. ευρώ στο μίνι-κραχ της Παρασκευής και περίπου 92 εκατ. ευρώ στο «τράβηγμα» της Πέμπτης, που είχε προηγηθεί) αλλά αυτά, που έπονται είναι που προκαλούν αβεβαιότητα, επιφυλακτικότητα και ανησυχία στο Μαξίμου και την Αθήνα.

Εύλογα το ενδιαφέρον (και) της ελληνικής πλευράς παραμένει στραμμένο στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, στην εκδήλωση προθέσεων του Βερολίνου.

Αν και η πολιτική της Γερμανίας είναι λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη, ενταγμένη στον ευρύτερο σχεδιασμό της ισχυρότερης ευρωπαϊκής δύναμης τόσο για την Αθήνα, όσο για τον ευρω-Νότο ένα κυβερνητικό σχήμα «μεγάλης συμμαχίας» CDU-SPD θα διάκειται λίγο πιο ήπια από έναν κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών με το FDP. Η παρουσία ή όχι των «αντι-ευρωπαϊστών» της Alternative fur Deutschland στην Bundestag θα επιβαρύνει εν μέρει στο ισοζύγιο δυνάμεων.

Τα συμφέροντα της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι δεδομένα. Οι γερμανικές εξαγωγές αντιστοιχούν (σύμφωνα με την Eurostat) στο 52% του ΑΕΠ της χώρας με την Ευρώπη να είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της. Παρά την ενίσχυση τρίτων αγορών (οι ΗΠΑ έχουν ανέβει κατακόρυφα και δευτερυόντως οι ασιατικές αγορές) η Ευρώπη παραμένει ο κυριότερος προορισμός και ο ευρω-Νότος σημαντική έκθεση κινδύνου για το γερμανικό κεφάλαιο.

Αυτό χρειάζεται μία Ευρώπη, που να καταναλώνει σχετικά (να έχει σχετική αγοραστική δυναμη), να εξαρτάται όμως κεφαλαιακά από το νέο «κεντρικό τραπεζικό σύστημα» που μεθοδικά μετασχηματίζεται, με τον ευρώ- Νότο να παραμένει υποτελής με την μορφή αποικιών χρέους. Παράλληλα το Βερολίνο θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ Ουάσιγκτον-Μόσχας-Πεκίνου τουλάχιστον μέχρις ότου ισοσκελισθεί το ισοζύγιο εξαγωγών μεταξύ ΕΕ-τρίτων χωρών (θεωρητικά αυτό θα συμβεί σε 3-4 χρόνια).

Η Αθήνα, σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένη με τα «γερμανικά συμφέροντα», έχει να...περιμένει από τη «μεγαλοθυμία» των νικητών, καθώς η διαπραγματευτική ισχύς (και) αυτής της κυβέρνησης είναι θεωρητική.

Ο στιγματισμός της Αθήνας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις (σχετικά θέματα των Financial Times και Stratfor για την Χρυσή Αυγή) καταδεικνύει τα ελάχιστα περιθώρια ευελιξίας, που μπορεί να έχει ένα «στιγματισμένο κράτος» (failed state), καθώς η χώρα επαφίεται στη «μεγαλοθυμία» των Γερμανών και τον συσχετισμό δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Το Βερολίνο ενδιαφέρεται «ενεργειακά» για το τρίγωνο Τελ Αβίβ- Λευκωσίας- Αθήνας, απ΄ ότι φαίνεται θα εγείρει όλο και πιεστικότερα θέμα ΤΑΙΠΕΔ, και θα επιχειρήσει να βρει την «χρυσή τομή» στο δισεπίλυτο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους.

Οι τελευταίες βολές της Task Force για αποκρατικοποιήσεις και ΤΑΙΠΕΔ είναι ενδεικτικές των όσων θα ακολουθήσουν. Στο αναλυτικό θέμα του Φώτη Κόλλια αναφέρονται λεπτομέρειες, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ο Joly Dixon μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι.

Τροχιοδεικτικό και το δημοσίευμα για την ανάλυση της DZ Bank βάσει της οποίας προκρίνεται ένα νέο «κούρεμα» γύρω στα 100 δισ. ευρώ. Γενικά τα περί «κουρέματος» και μάλιστα 100 δισ. ευρώ ακούγονται συχνά και στα ευρωπαϊκά γραφεία και στην Αθήνα. Ανοιχτό μέτωπο ούτως ή άλλως το «χρέος» θα απασχολήσει σε εύλογο χρόνο τις γερμανο-ελληνικές σχέσεις.

Το πιθανότατο είναι, πως μίας μορφής «ελάφρυνση» θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα διαχείρισης χρέους και άλλων προβληματικών χωρών.

Δεν είναι τυχαίο, πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες στον γερμανόφωνο Τύπο επανήλθαν αρνητικά δημοσιεύματα και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Το, ότι σύμφωνα με το Bloomberg ο W. Schaeuble θα παραμείνει στην θέση του δεν φαίνεται να αλλάζει την κατάσταση, απεναντίας.

Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Στην ελληνική πλευρά όλα αυτά αξιολογούνται με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο. Από τη μια οι επαφές των ελλήνων τραπεζιτών, του ΤΧΣ και της ΤτΕ με την DGCom από την άλλη η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας, με τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου. Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου θίγεται το «βαλκανικό αγκάθι» των ελληνικών τραπεζών.

Επίσης κρίνοντας από τη νέα ερώτηση που υπέβαλαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (προς τους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Στουρνάρα- Κ. Χατζηδάκη) το...μέτωπο των «κόκκινων δανείων-πλειστηριασμών» και δράσης των distress funds θα (ξανά)ανοίξει άμεσα.

Πέρα από τις τράπεζες υπάρχει ένα μέρος της αγοράς που επιμένει να αγωνίζεται. Η τελευταία ανοδική αντίδραση, που έφερε τον 25άρη στα όρια του στόχου των 350 μονάδων ανέδειξε και νέες δυνάμεις πέραν των λίγο ως πολύ γνωστών. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ παρά το «χώσιμο» του πρώτου παραμένουν εντός παιδιάς.

Η παρατεταμένη άνοδος για τον Τιτάνα- αποτιμάται στα 1,35 δισ. ευρώ- φαίνεται να κρύβει είδηση. Οπως επίσης η αναθεώρηση της τιμής στόχου (στα 19,3 ευρώ από την Goldman Sachs).

Κινητικότητα και σε Μυτιληναίο, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Ελλάκτωρ κ.α. από τον Ftse Large Cap και Ft Mid, αλλά η πορεία τους συνολικότερα θα εξαρτηθεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από τα θέματα, που θα ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Και κυρίως με ποιους όρους θα συνεχισθεί το παιχνίδι του Βερολίνου με την Αθήνα και τι εξελίξεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογηθούν στο εσωτερικό μέτωπο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 984,04 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση  0,75%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 1,77% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 2,05%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ασφάλειες (8,04%), Ακίνητης Περιουσίας (7,22%), Κατασκευές- Υλικά (7,01%) και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (3,03%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (-18,22%), Τρόφιμα – Ποτά (-5,80%) και Τηλεπικοινωνίες (-4,76%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Medicon (43,33%), Μάρακ (31,50%), Χαιδεμένος (18,34%), CPI (17,78%), Paperpack (16,91%), Alsinco (15,79%), Κεπένου Μύλοι (15,75%), Spider (14,04%), Κρέτα Φαρμ (14%) και Κανάκης (12,22%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Δούρος (-53,92%), Αθηνα (-33,71%), Αττι-Κατ (-33,33%), Ακρίτας (-32,50%), Πήγασος Εκδοτική (-31,76%), Σέλμαν (-31,54%) Μοτοδυναμική (-30,91%), Sato (-29,63%), Σφακιανάκης (-20%) και ΕΛΙΧΘ. (-20%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v