Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξεκόλλησε ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 2,19%

Ισχυρά κέρδη στο χρηματιστήριο με «καύσιμο» από τις αποφάσεις της Fed και τα πονταρίσματα των επενδυτών σε αναβάθμιση από Moody's. Υπεραπόδοση για Τιτάν, ΕΛΠΕ, Frigoglass, «Κόκκινη» παραφωνία η Coca Cola. Οι επόμενες αντιστάσεις για τα blue chips.

Η απόφαση - έκπληξη του Ben Bernanke να μην προχωρήσει σε "tapering", έφερε κύματα ανακούφισης στις Αγορές, έστειλε σε νέα υψηλά "ever" Dow Jones, S&P 500 και DAX, έδωσε σημαντικά κέρδη σε αναδυόμενες Αγορές και Εμπορεύματα, έστειλε σε υψηλά 7,5 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου και βέβαια το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να λείψει από το γενικότερο πάρτι.

Ακόμη και στο ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων, είναι ξεκάθαρο ότι το "πάγωμα" του "tapering", μεταφέρει τα επίπεδα ρίσκου για τους επόμενους μήνες, υψηλότερα, έστω και αν είναι κοινά παραδεκτό ότι η Fed απλώς καθυστερεί αυτό που αρκετοί παράγοντες των Αγορών εξακολουθούν να περιμένουν. Δεν αλλάζει τις προοπτικές για την οικονομία με κάποιο θεμελιώδη τρόπο, αλλά επηρεάζει τις Χρηματαγορές.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο Bernanke παραμένει ο αγαπημένος Πρόεδρος των Αγορών και των μεγάλων εταιρικών κολοσσών. Τα σχόλια του Bernanke ήταν ενδεικτικά του κλίματος που υπάρχει στις τάξεις των Αμερικανών αξιωματούχων. Η Αμερικανική οικονομία δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά και άρα δε μπορεί να έχει αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Η Fed συνεχίζει να στηρίζει με αγορές ομολόγων και πλέον οι Αγορές θα κληθούν να αποτιμήσουν αυτή την αλλαγή, αφού το σύνολο των αναλυτών προεξοφλούσαν το "tapering" και διαφωνούσαν μόνο ως προς το ύψος του.

Την ψυχολογία των αγοραστών στο Χ.Α., τόνωσε και η πληροφορία που έκανε τον γύρο της Αγοράς, σύμφωνα με την οποία, την πορεία της οικονομίας "ξεσκονίζουν" στελέχη της Moody's που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης του οίκου για την Ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται να συναντήσουν και τον Γ. Στουρνάρα. Υπό αυτά τα δεδομένα δημιουργήθηκαν προσδοκίες για αναβάθμιση της Χώρας το επόμενο διάστημα, όταν ανακοινωθεί η νέα αξιολόγηση.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, με το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών να αφορά 10 τίτλους, όλους από τον FTSE25 (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1025,17 μονάδες (+2,43%) και τελικά έκλεισε στις 1022,75 μονάδες με κέρδη 2,19%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 80 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/5 (1037,83 μονάδες).

Δεν έλειψαν οι μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις ΕΕΕ και Πειραιώς και στο υψηλό τις Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Τιτάνα, Eurobank Properties, Frigoglass.

Ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι από το σύνολο των μετοχών του 25αρη, με αρνητικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο τίτλος της ΕΕΕ (-1,88%), ενώ πλην των ΠΕΙΡ, ΒΙΟΧΚ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΟΠΑΠ και ΣΩΛΚ, οι υπόλοιπες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές έκλεισαν με πωλητές.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι περισσότεροι τίτλοι του FTSE25 προσεγγίζουν σημαντικές αντιστάσεις, που θα αναλυθούν στο υπόλοιπο κομμάτι του σχολίου και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Με τη θετική συνδρομή του πολύ καλού κλίματος των ξένων Αγορών, λόγω Fed, (καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών σε DJI, S&P 500 και DAX 30) και των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών για ύφεση κάτω του 4% ο Γενικός Δείκτης δείχνει προς το παρόν να διαφεύγει από τη συσσώρευση των τελευταίων έξι + συνεδριάσεων κοιτώντας προς το όριο αντίστασης των 1050 μονάδων, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επιβεβαιωμένη φυγή του Δείκτη προς τα εμπρός και όχι ένα διαγραμματικό πισωγύρισμα μέσα στο προηγούμενο σταθεροποιητικό σχηματισμό της ζώνης των 1000 με 980 μονάδων, κυρίως διότι ο υπερμεγέθης εξελισσόμενος τζίρος συναλλαγών, εάν υποτροπιάσει καθοδικά θα μας προϊδεάσει για μια βραχυχρόνια "διανομή".

Η πιθανή τώρα αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τις 1050 μονάδες θα μας θέσει σε εγρήγορση, καθώς η δυναμική ανοδικής διάσπασης ή μη του εν λόγω επιπέδου θα μας φανερώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των "καυσίμων" για τη μετέπειτα ανοδική αναμέτρηση του Δείκτη με τα υψηλά του περασμένου Μαϊου στις 1160 μονάδες περίπου.

Με τη ζώνη αντίστασης των 345 - 355 μονάδων φλερτάρει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνοντας διάθεση να ξεφύγει από τη βαρύτητα του πλάγιου σχηματισμού σταθεροποίησης πέριξ των 340 μονάδων. Ανοδική διάτρηση των 355 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος θα ανοίξει το δρόμο για τη "κατάληψη" των 370 μονάδων ενώ δεν θα πρέπει να λησμονούμε το πολύ ενδιαφέρον τριμηνιαίο διαγραμματικό σχηματισμό "Cup w Handle" (Κούπα με χερούλι), όπου μας έχει δώσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τις 416 μονάδες.

Μερική ανησυχία ενός "εκκολαπτόμενου" πτωτικού κύματος θα προκαλούσε η επιβεβαιωμένη αδυναμία του δείκτη να κινηθεί με σταθερό βηματισμό πάνω από τις 355 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πάρτι στις αναδυόμενες Αγορές, τα νέα ιστορικά ή πολυετή υψηλά προσπαθούν να αφομοιώσουν τα μεγάλα Χρηματιστήρια σε Ευρώπη και η Wall Street, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μετά την έκπληξη από την Fed η προσοχή θα μεταφερθεί στο αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών και στην συζήτηση για το "ταβάνι" του χρέους στις ΗΠΑ.   
 
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα ενισχυθεί το δεύτερο μισό του 2013 και το 2014, δεχόμενη ώθηση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτιμά η Fitch. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,3% το 2013, 2,9% το 2014 και 3,2% το 2015. Η ανάπτυξη στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες θα αυξηθεί στο 1,8% το 2014 και 2% το 2015, από 0,9% το 2013. Στην Ευρωζώνη, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2013 και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό 0,9%. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με 1,6% το 2013, 2,6% το 2014 και 3% το 2015.
 
Η Fitch μείωσε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και για τις τέσσερις BRIC. Η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί στο 7% το 2014 από 7,5% το 2013. Το ΑΕΠ της Ινδίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,8% το 2013 και 5,8% το 2014.
 
Η αναβολή του περίφημου "tapering", μειώνει το ρίσκο πιθανής πρόωρης κίνησης από την Κεντρική Τράπεζα, τονίζει η HSBC.  Ωστόσο, σημειώνει ότι η έναρξη της σταδιακής κατάργησης των προγραμμάτων είναι πολύ πιθανή το Δεκέμβριο, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις Αγορές έως τότε. Ο οίκος επισημαίνει ότι παραμένει θετικός για τις μετοχές, διατηρώντας συστάσεις "overweight" για τις ΗΠΑ και "underweight" για τις αναδυόμενες Αγορές. Για τις τελευταίες ωστόσο, σημειώνει ότι έχουν ενδιαφέρον οι επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές εταιρειών με καλά θεμελιώδη που είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών. 
 
"Από κυκλική σκοπιά, η διάσπαση του υψηλού των 1.709 μονάδων του Αυγούστου ανοίγει ένα νέο ανοδικό παράθυρο στα τέλη του Δεκεμβρίου, το οποίο θα δώσει νέα σημαντική κορυφή για τον δείκτη S&P 500", υποστηρίζουν οι αναλυτές της UBS, που εξακολουθούν να βλέπουν μεγάλο κίνδυνο διόρθωσης τον Οκτώβριο, τονίζοντας ότι θα είναι πιο ρηχή, έως τη ζώνη των 1.600-1.627 μονάδων. Για τον δείκτη Euro Stoxx 50, στη διάρκεια του Οκτωβρίου αναμένεται οπισθοδρόμηση προς τις 2.720 μονάδες, με απαρχή τη διάσπαση των 2.855 μονάδων, ενώ για τον IBEX οι αναλυτές της UBS σημειώνουν την ισχυρή αντίσταση λίγο πάνω από τις 9.000 μονάδες.
 
Για τον χρυσό, εξηγούν ότι ανεξάρτητα από το τι βλέπουν μεσοπρόθεσμα, σε βραχυπρόθεσμη βάση το πολύτιμο μέταλλο και η πλατίνα έχουν φθάσει τις τιμές στόχους που έχουν προβλεφθεί στην πτωτική τους κίνηση και με δεδομένη την εικόνα των υπερπωλημένων επιπέδων περιμένουν να αρχίσει μια βραχυπρόθεσμη αναπήδηση στις τιμές.
Το οικονομικό χάσμα, που χωρίζει τον Πυρήνα και την Περιφέρεια της Ευρωζώνης, είναι το μεγαλύτερο εδώ και μία δεκαετία και θα συνεχίσει να διευρύνεται, αναφέρει η Ernst and Young, επισημαίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα φθάσει το 29% το 2014, ενώ θα είναι μόλις 5,6% στη Γερμανία.

Προσωρινή θεωρεί η Goldman Sachs την άνοδο της τιμής του χρυσού, που ακολούθησε την αιφνιδιαστική απόφαση της Fed να μην προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση “ουδέτερη” για τις τιμές του χρυσού κι εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν το 2014, οπότε τα οικονομικά στοιχεία θα επιβεβαιώσουν νέα επιτάχυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και την ανάγκη για μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο του Euromoney. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως εντός του ετους θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, την Εγνατία Οδό και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και για παραχώρηση μικρότερων Λιμένων και Μαρινών.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, επιμένει ανοδικά ο Fourlis, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΚΤΕΡ, κινητικότητα στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ σημειώθηκε "αφύπνιση" των αγοραστών, κατά το τελευταίο ημίωρο, στην Kleeman.
 
Όσον αφορά τις Δεικτοβαρείς μετοχές, ξεχώρισε το +7,07% για την Frigoglass, το +6,32% για τον Τιτάνα, το +5,82% για την Βιοχάλκο και το +5,66% για τα Ελ. Πετρέλαια. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μετοχές του 25αρη πλησιάζουν σε σημαντικές αντιστάσεις και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή από πλευράς των traders.
 
Έτσι οι τίτλοι που πλησιάζουν σε αντιστάσεις, με την βοήθεια της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, είναι οι εξής: Jummbo (9,59 ευρώ), ΕΕΕ (24), Ελλάκτωρ (2,50), Ελ. Πετρέλαια (8,15), Folli Follie Group (20), Frigoglass (5,50), ΟΤΕ (7,87), ΔΕΗ (8,52), Intralot (1,84), Motor Oil (8,17), Μέτκα (12,83), Μυτιληναίος (5,20), ΟΠΑΠ (8,40), ΔΕΗ (8,52), Τέρνα Ενεργειακή (3,25), ΕΥΔΑΠ (8,44), Τιτάν (18,40), Alpha Bank (0,6000), Εθνική (3,40), Πειραιώς (1,40).

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδική συνεδρίαση, με κύριο χαρακτηριστικό τις μετακυλίσεις θέσεων. Ο όγκος συναλλαγών υποχώρησε στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αυξήθηκε κι άλλο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.001 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου, με οριακά καλύτερη απόδοση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε οριακά το premium στο 0,36%, ενώ ο δεύτερος μήνας διαπραγματεύεται με premium 1%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 28.498, 13.971 Σεπτεμβρίου, 14.105 Οκτωβρίου, 104 Νοεμβρίου και 318 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 350) κινήθηκαν μεταξύ 343,5 και 351,5 μονάδων.
 
Ένας αλλά αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (500.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (4.908), ΔΕΗ (3.344), Alpha Bank (14.696), Εθνική (3.254), Πειραιώς (12.066), ΟΠΑΠ (2.113), ΓΕΚ (2.844), Μυτιληναίο (3.231), Eurobank (2.545), MIG (11.457), Ελλάκτωρα (2.298), ΕΥΔΑΠ (398), Σιδενόρ (842), Ελ. Πετρέλαια (2.963), Βιοχάλκο (195), ΕΧΑΕ (1.230), Intralot (1.529), Frigoglass (195), Τέρνα Ενεργειακή (268), Motor Oil (559), Eurobank Properties (148), EEE (127), Μέτκα (253), Folli Follie Group (224).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση στην κινητικότητα αφού καταγράφηκαν 771 τεμάχια (473 δικαιώματα αγοράς και 298 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 46%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.546.335 τεμ.), Εθνική (1.511.819 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 20.255 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v