Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καλύτερη άμυνα η... επίθεση

Με τις διεθνείς αγορές "συγχρονίζεται" το Χρηματιστήριο. Υπεραποδίδει η Τράπεζα Πειραιώς. Κέρδη άνω του 2% για Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, Βιοχάλκο. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος. Απώλειες για Coca Cola, Tέρνα Ενεργειακή.

Έγκαιρη η ενεργοποίηση των "ισχυρών χεριών" και μέρους του συστήματος, δεν άφησε περιθώρια... υποτίμησης. Από την προσυνεδρίαση αλλά και στα πρώτα 5΄ η επιθετική συμπεριφορά συγκεκριμένων παικτών ώθησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.010 μονάδες και τον έκανε να πλησιάσει νωρίτερα τις 1.020.

Επίθεση αντί άμυνας, και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η τακτική στη συνέχεια της συνεδρίασης, αλλά κυρίως στην κρίσιμη αυριανή, που εδώ και καιρό έχει φορτισθεί λόγω (κυρίως) των γερμανικών εκλογών.

Ο Ftse Large Cap ωθήθηκε προς τις 350 μονάδες, περιοχή που για αρκετούς αποτελούσε τον πρώτο στόχο από τα τέλη Αυγούστου - όπου εκδηλώθηκαν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις. Στο σημείο εκείνο, και περίπου λίγο μετά τις 10.50, δεν φάνηκαν πολλοί πρόθυμοι να ακολουθήσουν το αρχικό ανοδικό άνοιγμα-τίναγμα, με συνέπεια τη μικρή διολίσθηση της αγοράς προς τις 1.015 μονάδες.

Ανεβασμένες οι συναλλαγές, τις περιμέναμε λιγότερες, στα 24 εκατ. ευρώ, με υψηλούς τζίρους σε Πειραιώς -για ακόμη μία συνεδρίαση-, ΟΤΕ αλλά και στη ΔΕΗ. Δίπορτο ΔΕΗ με φυσικό αέριο και λιγνίτη σημειώνει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης κι ενώ η μετοχή της Επιχείρησης αντιδρά έως τα 8,09 ευρώ.

Εδώ και καιρό αναφέρεται από το euro2day πως μετά τον Τιτάνα ή τη CC HBC ή την ΕΥΔΑΠ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα επαναφοράς είναι αυτό της ΔΕΗ. Με υψηλό 52 εβδομάδων στα 8,49 ευρώ η μετοχή (από τις 16/5/2013) βρίσκεται σε διαδικασία επανάκαμψης προς την τοπική κορυφή, που για να επιτευχθεί χρειάζεται πειστική υπέρβαση των 8 ευρώ. Ένα εναθρρυντικο στοιχείο είναι οι συναλλαγές, οι οποίες και σήμερα είναι αυξημένες. Περίπου 150.000 κομμάτια (στις 10.55) αξίας 1,125 εκατ. ευρώ, που τεχνικά ενισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης.

Αγοραστικό ενδιαφέρον και για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς η αγορά υποδέχεται θετικά τα περί νέας εθελουσίας εξόδου.

Σε σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα αναφέρονται περισσότερα, η ουσία όμως είναι πως στον Οργανισμό έχουν αλλάξει χέρια περισσότερες από 180-190 χιλιάδες μετοχές στα πρώτα 30΄ της συνεδρίασης. Κινητικότητα και σε Jumbo, EXAE καθώς και στις δύο έχουν αλλάξει χέρια πακέτα μετοχών. Ένα των 261.994 στα 9 ευρώ για την Jumbo και ένα μικρότερπ των 60.000 στα 6,82 ευρώ για την ΕΧΑΕ. Σημειωτέον πως το πακέτο στην Jumbo γίνεται πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων των 9,07 ευρώ από τις 13 Αυγούστου.

Η επανάκαμψη των αγοραστών (στις 11.00) μετά την επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης στήριξης (λίγο πάνω από τις 1.010 μονάδες) ώθησε τον Γ.Δ. κατά 2,20% υψηλότερα, με το σύνολο -πλην της Eurobank Properties- σε καλύτερες τιμές.

Αγοραστές στις τράπεζες, κι ο κλαδικός δείκτης πάνω από τις 160 μονάδες ενώ η μετοχή της Εθνικής όλο και πλησιάζει τα 3,25 ευρώ. Με συναλλαγές όπως και η Alpha Bank, που δοκιμάζει πάλι προς το 0,60 ευρώ. Αυξημένος τζίρος -ως συνήθως- στην Πειραιώς με ορατό τον στόχο του 1,50 ευρώ.

Πάνω από τα 5 ευρώ ο Μυτιληναίος, πάνω από τα 12 η ΜΕΤΚΑ, στο 0,37 η MIG, σε νέο υψηλό η ΕΥΔΑΠ έφτασε έως τα 8,32 ευρώ(!), με τη Eurobank Equities να έχει ανεβάσει από εχθές τον πήχη. Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Frigoglass, FFG με αγοραστές λίγο μετά τις 11.05.

Στις 1.070 μονάδες ο Ft Mid, που υποαποδίδει και σήμερα έναντι του Ftse Large Cap και του Γενικού. Με το σύνολο των μετοχών -πλην του Ιατρικού- σε ανοδική φορά. Και με αυξημένες συναλλαγές σε Eurobank, Attica Bank, Φουρλή, Ιντρακόμ, ΓΕΚ Τέρνα. Σημείο καμπής για τον δείκτη παραμένυν οι 1.095 μονάδες.

Στις ευρωαγορές το ευρώ τσιμπάει προς το 1,35 δολ., ενώ τα περισσότερα χρηματιστήρια συγχρονίζονται με την έκπληξη της Fed και τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall. Σε θερμό -προεκλογικό- κλίμα η Φρανκφούρτη καθώς ο DAX περνά πάνω και από τις 8.700 μονάδες σε ακόμη ένα συνεχόμενο νέο υψηλό, πριν από την... αναμέτρηση της Κυριακής. Στις 8.747 μονάδες ο δείκτης (στις 11.10), με άνοδο 1,35%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v