Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επέστρεψε στη μάχη του... χιλιάρικου

Βαριές απώλειες άνω του 3,5% στην αγορά, με τον Γ.Δ. να κινείται πλέον κοντά στις 985 μονάδες. Ρυθμιστής της τάσης η Coca Cola. «Γύρισε» αρνητικά η ΔΕΗ. Aπώλειες για Εθνική, Πειραιώς. Νέα υψηλά για Τιτάν. Κέρδη για ΟΠΑΠ.

Συνεδρίαση μεταβλητότητας η σημερινή, με τους βασικούς δείκτες σαν... γιογιό και με αυξημένη κινητικότητα στα παράγωγα.

Κάτω, πάνω και πάλι κάτω ο Γενικός Δείκτης, διόρθωνε πριν από λίγο κατά 2,3% πέριξ των 1.000 μονάδων. Είχε προηγηθεί προσπάθεια αντίδρασης προς τις 1.023 από τα χαμηλά της αρχής (στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης ο Γ.Δ. υποχωρούσε στις 1.013 μονάδες).

Οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες, περίπου στα 65 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 16:00 με μεγάλη κινητικότητα στον τίτλο της Πειραιώς. Αυξημένη κινητικότητα στην Alpha Bank αλλά και στη ΔΕΗ, που μετά το αρχικό ανοδικό άνοιγμα διόρθωσε προς τα 8,06 ευρώ.

Αδιαμφισβήτητα, καθοριστικής βαρύτητας η υποχώρηση της δεικτοβαρούς CCHBC, που μέχρι τώρα κινείται στο εύρος των 21,87-22,40 ευρώ. Ωστόσο, να σημειωθεί πως στο ΧΠΑ η μετοχή της 3Ε «παίζεται» μέχρι 3,07% χαμηλότερα στα 22,10 ευρώ για τη σειρά που λήγει σήμερα. Ακόμη χαμηλότερα στα 21,99 ευρώ γίνονται πράξεις για ΣΜΕ του τέταρτου τριμήνου (λήγουν στις 20/12).

Με τη CCHBC σε ρόλο... ασανσέρ, αναμενόμενη η διακύμανση του FTSE Large Cap και του Γενικού Δείκτη.

Έτσι φαίνεται πως θα πάει η συνεδρίαση, με τη μεταβλητότητα να εντείνεται στη συνέχεια, και όπως παραδοσιακά συμβαίνει, προς τα τελευταία 45΄-30΄. Θα δείξει καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορες κρίσιμες συναντήσεις, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να βγάλουν ειδήσεις.

Στις 158 μονάδες υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, καθώς σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο. Χαμηλότερα στα 3,15 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που εχθές έχασε την... ευκαιρία να πιάσει τα 3,25. Εύλογα οι πωλητές θα επιμείνουν μέχρι τα 3,10 ευρώ. Ρευστοποιήσεις και στην Alpha Bank, με το 0,60 ευρώ να απομακρύνεται και πάλι. Για την Πειραιώς στόχος παραμένει μεν το 1,50, αλλά όχι σε αυτόν τον γύρο της αγοράς.

Ρευστοποιήσεις έγιναν και στις αρχικά υψηλότερες τιμές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, καθώς αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες θέλουν να κατοχυρώσουν μέρος των υπεραξιών τους. Απόλυτα φυσιολογική κίνηση, αφού μετρούν κάποια κέρδη, μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και οι εκλογές στη Γερμανία, ενώ παραμείνει ισχυρός ο βαθμός αβεβαιότητας στο εσωτερικό.

Το γύρισμα της ΔΕΗ και οι απώλειες του ΟΤΕ παραπέμπουν εμφανώς σε πωλήσεις βραχυπρόθεσμων αλλά και σε αντιστάθμιση που επιχειρείται μέσω του ΧΠΑ. Σημειώνουμε τις τιμές των αντίστοιχων ΣΜΕ στα 8,11 ευρώ για την Επιχείρηση (λήξη τρέχουσας σειράς) και στα 7,70 ευρώ για τον ΟΤΕ.

Ανοδικά επιμένουν Τιτάν, Σωληνουργεία Κορίνθου, Jumbo και Eurobank Properties.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (στις 1.064 μονάδες ο δείκτης) ξεχωρίζουν οι πωλήσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Υγεία, Intracom αλλά και σε Eurobank και Attica Bank.

Στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν μικτές τάσεις, προφανώς εν αναμονή της μεθαυριανής εκλογικής αναμέτρησης. Ήπιες πιέσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v