Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: 2+1 κινήσεις για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση

Πώς θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας EBA Core Tier I πάνω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους. Οι διαπραγματεύσεις για Asset Management και Πανγαία και το deal με Arch Re για ΕΕΓΑ. Αλλάζει το σχέδιο εθελουσίας.

ΕΤΕ: 2+1 κινήσεις για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση
Δύο συν μία κινήσεις έχει δρομολογήσει η διοίκηση της Εθνικής για να ενισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τα κεφάλαιά της κατά περίπου 550 - 830 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δείκτη EBA Core Tier I σε επίπεδα ίσα ή υψηλότερα του 10,3%, και να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει σταδιακή διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank την επόμενη διετία.

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day, προτεραιότητα στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής έχει η Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η Εθνική βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το real estate fund INVEL του κ. Χρ. Παπαχριστοφόρου για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας.

Οι συζητήσεις αφορούν την είσοδο της INVEL είτε στην Πανγαία, είτε σε μια νέα ΑΕΕΑΠ, που θα συσταθεί με απόσχιση και εισφορά ακινήτων της Πανγαία. Και στις δύο περιπτώσεις η INVEL θα βάλει φρέσκο χρήμα για να αποκτήσει πάνω από το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και θα ακολουθήσει η είσοδός της στο Χ.Α.

Παρά τη μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, εκτιμάται ότι το deal θα έχει τελειώσει πριν από το τέλος του έτους φέρνοντας σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση στην Εθνική Τράπεζα.

Η Πανγαία είναι η μεγαλύτερη σε ενεργητικό εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (υπό διαχείριση ενεργητικό 962 εκατ. ευρώ στις 30/6, εκ των οποίων τα 147 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα) και θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εισαχθεί σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά καθώς λήγει και η τελευταία παράταση 18 μηνών που της χορηγήθηκε. Αν δεν το κάνει θα απολέσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Η Εθνική βρίσκεται και σε συζητήσεις για την πώληση της Asset Management σε ξένη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η συζητούμενη συμφωνία περιλαμβάνει και ευρύτερη συμφωνία μεταξύ του αγοραστή και της Εθνικής για συνεργασία στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων και προώθησης προϊόντων μέσω του δικτύου του ομίλου.

Με βάση δημοσιεύματα, ενδιαφερόμενος αγοραστής της Asset Management είναι η Calamos Investments, γεγονός που ίσως να εξηγεί και την απόσυρσή της, στο παρά πέντε, από το σχήμα εξαγοράς της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr

Παρότι το τίμημα εξαγοράς της Asset Management, εφόσον βέβαια η συμφωνία κλείσει, δεν θα είναι σημαντικό για την κεφαλαιακή βάση της Εθνικής, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί και προκαταβολή (up front fee) για ενδεχόμενη σύμβαση μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ του ομίλου της Εθνικής και της Asset Management υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τέλος, κεφαλαιακό όφελος της τάξεως των 80 - 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει η Εθνική από τη συζητούμενη συμφωνία με την ARCH Re. Η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά του χαρτοφυλακίου εκκρεμών ζημιών αυτοκινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ARCH Re και τη συνέχιση της διαχείρισης από την ασφαλιστική.

Αν οι ζημιές που προκύψουν τελικώς είναι εντός του συμφωνηθέντος εύρους τότε η Εθνική Ασφαλιστική δεν πληρώνει τίποτε ενώ αντίθετα αν είναι υψηλότερες καλύπτει τη διαφορά. Η πώληση του χαρτοφυλακίου θα απελευθερώσει κεφάλαια που έχει δεσμευμένα σήμερα η ασφαλιστική ως αποθέματα.

Εφόσον οι παραπάνω κινήσεις ολοκληρωθούν, η Εθνική θα επιφυλάξει μικρή έκπληξη στην DG Comp καθώς είτε δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο αναδιάρθρωσης είτε ολοκληρώνονται πριν από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Με αυτήν τη θετική τροπή ως αιχμή αυξάνονται οι πιθανότητες να μην επανέλθει πίεση για ταχύτερες και επιθετικότερες κινήσεις αποεπένδυσης από την Τουρκία.

Αλλάζει το μίγμα του προγράμματος εθελουσίας εξόδου

Εν τω μεταξύ, η Εθνική προχωρά σε αλλαγή των χαρακτηριστικών και του μίγματος χρηματοδότησης του προγράμματος εθελουσίας, στόχος του οποίου παραμένει η αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το Ταμείο Αυτασφάλισης των εργαζομένων της θα κατέβαλλε εφάπαξ σε όσους αποδέχονταν πρόωρη συνταξιοδότηση και πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια. Για να αντεπεξέλθει στο Ταμείο η ΕΤΕ θα προχωρούσε σε νέα χρηματοδότησή του κάτι που δεν επέτρεψε η τρόικα.

Μετά το μπλόκο από την τρόικα το πρόγραμμα αλλάζει και όσοι πληρούν τα κριτήρια πρόωρης συνταξιοδότησης θα αποζημιωθούν από την Εθνική χωρίς καμία ανάμειξη του Ταμείου.

Είναι πιθανόν μετά και την εμπλοκή από την τρόικα να επανεξετασθεί και το καθεστώς λειτουργίας του Ταμείου Αυτασφάλισης το οποίο είχε συνάψει δάνεια με το Τ.Τ. και την Εθνική σε παλαιότερες εποχές για την κάλυψη ελλειμμάτων του. Το Ταμείο είναι προκαθορισμένων παροχών και είναι κρίσιμη για τη χρηματοδότησή του η αποδοχή από την τρόικα της πρότασης της Εθνικής για αύξηση του πόρου εργοδοτικής εισφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v