ΧΑ: Επιβεβαίωσε τα «ισχυρά» αντανακλαστικά

Η χθεσινή αναστροφή, με υπεραντίδραση της Εθνικής και της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ επιβεβαιώνει την ενεργή συμμετοχή των «ισχυρών χεριών» και τη διάθεσή τους να μην «διορθώσει» χαμηλότερα των 380-375 μον. ο FT 25. Εύλογο ενδιαφέρον για την Πειραιώς.

Με δημοπρασίες ή... χωρίς, η χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στα υψηλά ημέρας και το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομερώς όσα διαδραματίστηκαν χθες, σε μία καμπή πονηρή και για το χρηματιστήριο.

Ωστόσο, το ταμπλό έγραψε Γενικό Δείκτη στις 1.173,30 μονάδες, FT 25 στις 389,99, Ft Mid στις 1.178,70 και Τράπεζες στις 186 μονάδες. Με συναλλαγές συγκριτικά ικανοποιητικές (εάν αφαιρεθεί ο τζίρος της Πειραιώς- μετοχές και warrants) καθώς κυμάνθηκαν περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. Χαμηλότερες μεν από τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά στα όρια, που συμβάλλουν στη διατήρηση της βραχυπρόθεσμης φοράς της αγοράς.

Αδιαμφισβήτητα το placement της Πειραιώς ήταν το γεγονός των τελευταίων δύο ημερών (το euro2day κάλυψε ενδελεχώς όλες τις πτυχές και κυρίως τις προεκτάσεις του, με ενδεικτική τη χθεσινή προσέγγιση του Dr Money, και ο Χρ. Κίτσιος επιχείρησε να δει πίσω από τις... γραμμές).

Στο σχετικό άρθρο του γίνεται αναφορά και για το στοίχημα της Eurobank και τις «καθαρές» λύσεις στον κλάδο. Απαραίτητη η αναφορά μας, καθώς από τα τέλη Σεπτεμβρίου υποστηρίζουμε πως η υπόθεση άνοδος απαιτεί την ενεργότερη συμμετοχή του κλάδου, τη μόχλευση και των πέντε τραπεζικών μετοχών.

Δεν έπιασε σε κλείσιμο τις 190 μονάδες εχθές ο κλαδικός δείκτης, όπως θα ήταν το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο, ωστόσο οι 180-185 δοκιμάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν. Για την καλύτερη απεικόνιση της τεχνικότητας του δείκτη ανεβάσαμε στον Εκηβόλο διάγραμμα (του calculator-analysis) όπου αποτυπώνεται εμφανώς η σπουδαιότητα των 180 μονάδων ως σημείου αναφοράς και εν δυνάμει στήριξης για όσους ποντάρουν στο ανοδικό σενάριο. Κάτι που χρειάζεται συναλλαγές, περισσότερες των 100-120 εκατ. ευρώ, άμεση επαναφορά της Εθνικής προς τα 4,25 ευρώ, κίνηση της Πειραιώς για το 1,60 ευρώ και τα καλύτερα δυνατά κλεισίματα για την Alpha Bank αλλά και για τη Eurobank και την Attica Bank, που έχουν δώσει άλλη δυναμική και σύνθεση στον δείκτη Ft Mid.

Όμως, το μεγαλύτερο κέρδος -ίσως...- από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως ξεπεράστηκε ένα κομβικό εμπόδιο, σε μία συγκυρία πονηρή, θα το επαναλάβουμε. Η επιβεβαίωση των 380 μονάδων για τον FT 25 και εχθές ενισχύει την ευρύτερη περιοχή ως στήριξη και απομακρύνει το ενδεχόμενο υποχώρησης προς τις 360-364 μονάδες. Εάν αυτό σήμερα-αύριο εκφρασθεί σε άλλη μία προσπάθεια επαναφοράς, τότε το συζητάμε.

Η μετοχή της ΕΤΕ αντιδρώντας κατά 4,56% στα 4,13 ευρώ (και χαμηλό ημέρας θυμίζουμε στα 3,98 ευρώ) βλέπει εκ νέου τα 4,25 ευρώ. Καλές οι συναλλαγές του 1,723 εκατ. μετοχών, αλλά η ανοδική αντίδραση χρειάζεται τουλάχιστον 2 και εκατ. τεμάχια για μία πειστική κίνηση. Η Πειραιώς σήμερα - αύριο έχει τα φόντα να δώσει μία αντίδραση, ενδεχομένως από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Όμως, η μη τραπεζική 3άδα (όπως συνηθίσαμε να λέμε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) από τα προ μηνών χαμηλά των μετοχών κατέδειξε την ενεργή συμμετοχή των «ισχυρών χεριών», τη μεθοδική τακτική του «σκουπίσματος» και την ευχέρεια καταγραφής υπεραξιών σε στενό χρονικό ορίζοντα. Ακόμη και ενδοσυνεδριακά, καθώς η μετοχή του ΟΤΕ κυμάνθηκε μεταξύ της χαμηλής των 8,51 και της υψηλής των 8,84 ευρώ, με εμφανές μάζεμα περίπου στις 12.55.

Για τον ΟΠΑΠ το εύρος διαμορφώθηκε στα 9,20-9,48 με ισχυρές αγορές από τα χαμηλά ημέρας στις 11.05 και τέλος η ΔΕΗ όπου έγινε το απόλυτο μπλοκάρισμα των «πωλητών». Από τα 10 ευρώ στα υψηλά των 10,67 η μετοχή της Επιχείρησης, με δύο φάσεις αγορών στις 11.05 και στις 12.35 και κλείσιμο... κάγκελο στο τέλος της δημοπρασίας.

Στο πλευρό αυτών των τριών μετοχές εταιρειών από άλλους κλάδους με διαμορφωμένη βραχυμεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Στα 6 ευρώ ο Μυτιληναίος με υψηλό ημέρας τα 6,09, στα 7,39 ευρώ η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με καταγραφή νέου υψηλού, στα 7,69 τα ΕΧΑΕ με υψηλό ημέρας τα 7,72 ευρώ.

Στα 8,62 με υψηλό ημέρας τα 8,65 ευρώ η Motor Oil, που όλο και πλησιάζει τα υψηλά έτους των 9,37 ευρώ (από τις 18/2), από τα 12,70 στα 13,20 η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, από το 0,45 στο 0,468 ευρώ η μετοχή της MIG, και «νέα υψηλά» στα 21,65 ευρώ για το FFG (στη μετοχή έγιναν 2-3 πακέτα, με το σημαντικότερο των 50.000 στα 21,20 ευρώ).

Και ερχόμαστε στον FT Mid, που παραμένει ο δείκτης... αδυναμία μας, καθώς ως δείκτης σηματωρός μας έχει βγάλει από τα δύσκολα ουκ ολίγες φορές. Το βάθεμά του του με τις δύο τραπεζικές μετοχές Eurobank και Attica Bank, η συμμετοχή εταιρειών όπως του Φουρλή, της ΓΕΚ Τέρνα, των θυγατρικών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΣΙΔΕΝΟΡ όπως και άλλων -Ιντρακόμ, MLS, ΕΥΑΘ, Σαράντης- θα λέγαμε πως λειτουργεί πιο αντιπροσωπευτικά για την αγορά.

Στη Eurobank το μάζεμα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί αμείωτο, μέχρις ότου γίνουν γνωστές οι καταρχήν προϋποθέσεις της ΑΜΚ. Η μετοχή της Attica Bank μπορεί να αποτυπώσει τη σταθερή βελτίωση της ίδιας της επιχειρηματικής εικόνας της, της μόνης εκτός ΤΧΣ (μην ξεχνιόμαστε). Αμφότερες φαίνεται πως θα ακολουθήσουν με μικρή καθυστέρηση την πορεία των τριών του 25άρη. Πειστική επαναφορά της ΓΕΚ Τέρνα στην περιοχή των 3 ευρώ με στόχο το υψηλό έτους»των 3,11 ευρώ (από τις 29/10). Ικανοποιητική η εικόνα των ΕΥΑΘ, Φουρλή, Ιντρακόμ, Πλαστικών Θράκης και Σαράντη.

Από τεχνική πλευρά, όσο ο FT 25 δοκιμάζεται κι επιβεβαιώνει τις 380-375 μονάδες εκτιμάται πως θα δίνονται ανοδικές διαφυγές. Προσώρας τα υψηλά της Τρίτης 22/10 στις 399,92 μονάδες (ενδοσυνεδριακή κορυφή) παραμένουν ισχυρή αντίσταση και αρχικός στόχος.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μία κίνηση του 25άρη προς τις 395 μονάδες. Με τη βασική προϋπόθεση πως οι 380-375 θα διασφαλίζουν τα νώτα μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v