Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε τα ρεκόρ η απόδοση Οκτωβρίου!

Με την καλύτερη απόδοση των τελευταίων 39 μηνών έκλεισε ο Οκτώβριος για το ΧΑ. Μόλις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις. Πρωταγωνιστές οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 26,92%. Απόδοση 31% για τον ΓΔ στο σύνολο της χρονιάς. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τον Οκτώβριο να αποδεικνύεται ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνιαία κέρδη του Δείκτη έφθασαν το 17,17% και είναι η καλύτερη μηναία απόδοση των τελευταίων 39 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί τον Ιούλιο του 2010 (+17,27%).

Ο Τραπεζικός δείκτης "τερμάτισε" τον Οκτώβριο με μηνιαία κέρδη 26,92%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 30,87% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 16,10%.

Απόλυτα εντυπωσιακά τα στατιστικά του μήνα, καθώς στον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μόλις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις (στις 2, 11, 23 και 29/10).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία 14ετία, ο Απρίλιος του 2003 έχει την πρωτοκαθεδρία με μόλις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ακολουθούν ο Οκτώβριος του 2004 και ο Οκτώβριος του 2013 με τέσσερις αρνητικές συνεδριάσεις (!)

Μετοχή του 10μηνου ο Περσεύς με απόδοση 860,61%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς της αναθεώρησης των δεικτών της Morgan Stanley, ενώ ταυτόχρονα αναμένει την επιστροφή της τρόικας στις 4 Νοεμβρίου, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Θετικό στοιχείο αποτελεί η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου χαμηλότερα του 8%, μετά από πολύ καιρό, καθώς συνηθίζεται η βελτίωση στην Αγορά ομολόγων να είναι "προπομπός" για καλύτερη εικόνα και στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης δείχνει να επιστρέφει στην προσπάθεια διάσπασης της ζώνης 1190 - 1200, προκειμένου να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 1250 μονάδων.

Σε περίπτωση δημιουργίας "διπλής κορυφής", δεν μπορεί να αποκλειστεί διόρθωση προς τις 1150 και ίσως προς τις 1120 μονάδες.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, θετική κρίνεται και η απόφαση της Fed να διατηρήσει την ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα ευνοήσει τις αναδυόμενες Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις 

"Κόκκινα" ταμπλώ στην Ασία, με μικτά πρόσημα κινούνται Ευρώπη και Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης. Πιέζεται σημαντικά ο χρυσός, καθώς ρευστοποιούνται βραχυπρόθεσμα κέρδη.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική ομόφωνα, όπως αναμενόταν, μετά τις ανακοινώσεις για την νομισματική πολιτική της Fed. Παράλληλα, η BoJ αναβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη από 1,3% στο 1,5% για τον επόμενο χρόνο ενώ διατήρησε σταθερή την εκτίμηση για πληθωρισμό που θα κυμαίνεται στο 1,9% το 2015.
 
Oι τέσσερις μεγαλύτερες Τράπεζες της Κίνας ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα προβληματικά δάνεια από το 2010, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Industrial & Commercial Bank of Chinna, στην China Construction Bank, στην Agricultural Bank of China και στην Bank of China αυξήθηκαν κατά 3,5% τους τρεις μήνες από τον Ιούνιο ως τις 30 Σεπτεμβρίου, στα $54 δισ. "Καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και ορισμένες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερπαραγωγής, ορισμένα δάνεια γίνονται σταδιακά προβληματικά. Θα δούμε περισσότερα προβληματικά δάνεια να σχηματίζονται" αναφέρει η Barclays.
 
Έξι από τις Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη συμφώνησαν να διατηρήσουν, μέχρι νεωτέρας, τις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap arrangements) που είχαν θέσει σε ισχύ για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Αμερικανική Federal Reserve, η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσαν ότι "οι υφιστάμενες προσωρινές διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής ρευστότητας μετατρέπονται σε μόνιμες ρυθμίσεις", αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Η Ιταλία έχει εισέλθει σε έναν "αρνητικό σπιράλ παραγωγικότητας" από τότε που συνέδεσε την συναλλαγματική της ισοτιμία με το ευρώ, αναφέρει σε έκθεση της η Mediobanca στην οποία προειδοποιεί για έξοδο της Χώρας από το ευρώ αν δεν αλλάξει πολιτική η Γερμανία. Η Ιταλική Τράπεζα επισημαίνει πως η νομισματική ένωση επέτρεψε στην Γερμανία να εξασφαλίσει εμπορικό πλεονέκτημα, συσσωρεύοντας πλεόνασμα €1,4 τρισ. ή 50% του Γερμανικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με την έκθεση, η διασφάλιση του πλεονεκτήματος της Γερμανίας οδηγεί την Ευρωζώνη σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.
 
Απόλυτα επιφυλακτικοί όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, εκτιμούν ότι έρχεται διόρθωση στις διεθνείς Αγορές και εφιστούν την προσοχή επισημαίνοντας: Το NYSE και πιο συγκεκριμένα οι δείκτες  S&P 500 και Dow Jones συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, θυμίζοντας  όλο και περισσότερο αναρρίχηση αλόγου σε τοίχο που  το πρώτο λάθος βήμα θα ρίξει τον αναβάτη  στο κενό (!)
 
Η εικόνα προϊδεάζει για σημαντική διόρθωση στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, αν οι επενδυτές προσέξουν τι γίνεται με τις μετοχές των παραδοσιακών "blue chips" της Αμερικανικής Αγοράς μετοχών. Το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν καμία από τις παραδοσιακές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ δεν έχει υπεραποδώσει  σε σχέση με τον δείκτη S&P 500, όσο δε αφορά τις εταιρείες τεχνολογίας  IBM και  CISCO έχουν την χειρότερη εικόνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Παγώνει η τρόικα την επιστροφή της στην Αθήνα καθώς οι δανειστέςαδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές που έχουν με την Ελλάδα για το πώς θα κλείσει η "τρύπα" των 2 δισ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με το Reuters.
H S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι θα επαναταξινομήσει την Ελλάδα ως αναδυόμενη Αγορά τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς:
 
1) η Ελληνική μετοχική Αγορά υστερεί σε σχέση με τις εξελίξεις στις τυπικές πρακτικές της Αγοράς σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες Αγορές.
2) Δραματική και σταθερή μείωση του μεγέθους της Αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
3) Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει αξιολογηθεί ως "B-" με το ελάχιστο να είναι "BB +" και
4) Αποτυχία κριτηρίων πρόσβασης στην Αγορά.
 
"Οι Ελληνικές μετοχές, τις οποίες κάποτε αποστρέφονταν οι επενδυτές φοβούμενοι ότι η Χώρα θα χρεοκοπήσει και θα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη, σπάνε τα ρεκόρ σχεδόν σε όλες τις Αγορές Παγκοσμίως" αναφέρει το πρακτορείο Bloombeg.
 
Από τις 5 Ιουνίου 2012, δύο εβδομάδες προτού η MSCI γνωστοποιήσει ότι μπορεί να επαναταξινομήσει την Ελλάδα ως αναδυόμενη Αγορά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο 146%, περιορίζοντας την υποχώρηση από την "κορυφή" του 2007 στο 79%. Τα κέρδη αυτά ήταν υψηλότερα από όλους τους 94 Εθνικούς δείκτες Παγκοσμίως -πλην της Βενεζουέλας- την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι αποδόσεις των 10ετών Ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί στο 8% από το 33,7% που είχαν αγγίξει τον Μάρτιο του 2012.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εισροές σε equity funds που επενδύουν στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί 129% από την αρχή του έτους έως και τις 28 Οκτωβρίου, έναντι της αύξησης 15% για το σύνολο της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της EPFR Global. Παράλληλα οι επενδυτές έχουν ρίξει φέτος σε Ελληνικές μετοχές 179 εκατ. δολάρια.
 
"Τα ηνία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς συνεχίζουν να τα κρατούν τα hedge funds που με τη σειρά τους περιμένουν να δώσουν τις μετοχές που έχουν αγοράσει, στην επόμενη σειρά επενδυτών και κυρίως σε Ασφαλιστικά Ταμεία. Από εκεί και πέρα χρειάζεται προσοχή καθώς μπαίνουμε στον μήνα που οι Αμερικάνοι κλείνουν τα βιβλία τους και πληρώνονται τα Bonus τους με βάση τις αποδόσεις του έτους" αναφέρουν οι εγχώριοι επαγγελματίες του χώρου.
 
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης και φαίνεται και αυτή να έχει επιχειρήματα.
Η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Χώρας. Ο κίνδυνος να παρουσιαστεί το φαινόμενο του "jobless recovery" (ανάπτυξη σε όρους ΑΕΠ και άλλων μακροοικονομικών στοιχείων χωρίς αντίστοιχη δημιουργία θέσεων εργασίας)  είναι μεγάλος και θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιου τύπου ανάπτυξη δεν είναι διατηρήσιμη.
 
"Αυτό που ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε είναι ποιοι θα είναι οι αγοραστές την επόμενη της 26ης Νοεμβρίου, με τους εγχώριους παίκτες στην γνωστή κατάσταση, τους ξένους να "έχουν πληρώσει το λογαριασμό" και τις αποτιμήσεις να ξεπερνούν ακόμα και τις προσδοκίες μας για το 2014. Μήπως το "year-end rally" ήρθε νωρίτερα φέτος;" ερωτούν οι πιο συντηρητικά σκεπτόμενοι.
 
Οι τελευταίοι επισημαίνουν την διακριτή "μόχλευση" της Αγοράς και εκτιμούν ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα δώσει διαφυγή από το εύρος 1150 - 1200 μονάδες.
 
Από εκεί και πέρα το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι οι εγχώριοι αναλυτές "έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά", καθώς με το "rotation" που συνεχίζεται στις Δεικτοβαρείς μετοχές, την μία μέρα δίνουν σήμα εξόδου και την αμέσως επόμενη ηγούνται της ανοδικής κίνησης (!) 
 
Κόντρα στην Ευρωπαϊκή τάση οι Ελληνικές Τράπεζες δεν προχωρούν ακόμη σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων παρά το γεγονός ότι το ύψος τους υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 65 δισ. ευρώ ή το 30% των συνολικών χορηγήσεων, με τα ίδια κεφάλαια των Τραπεζών να διαμορφώνονται μόλις σε 30 δισ ευρώ. Αυτό είναι από τα συμπεράσματα της Πανευρωπαϊκής μελέτης που διενήργησε η PriceWaterhouseCoopers για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία διαπιστώνει ότι τα χαρτοφυλάκια των Ελληνικών, Ιταλικών, Ισπανικών και Ιρλανδικών Τραπεζών είχαν τημεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση των NPLs στην Ευρώπη, τα οποία πλέον έχουν ξεπεράσει τα 1,2 τρισ. ευρώ.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 24 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1166,38 (-0,59%) και υψηλό τις 1190,06 (+1,43%), αλλάζοντας 5 φορές πρόσημο. Μετά τις 14.45 κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", στις 17.00 βρέθηκε στις 1184,74 μονάδες (+0,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1188,17 με κέρδη 1,27%.
 
Ο τζίρος στα 135,9 εκατ. από τα οποία τα 22,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΛΟΥΛΗ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΧΑΕ, ΦΦΓΚΡΠ). Να σημειωθεί ότι το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε μόλις 10 τίτλους (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ).
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank Properties και Τιτάν. Αντίθετα, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι Πειραιώς, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Motor Oil.
 
Μένοντας στις μετοχές του 25αρη, δύο απαιτούν και νεότερη τεχνική ανάλυση.
 
Ξεκινώντας από την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο τίτλος άφησε πίσω του και την αντίσταση των 10,80 ευρώ. Αν επιβεβαιώσει την παραπάνω διάσπαση, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,560 και 12,20 ευρώ.
 
Υψηλότερα από την αντίσταση των 3,60 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή, σε υψηλά 66 μηνών. Επόμενη τεχνική αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ.
 
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα η Sato, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στην Autohellas, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΔ, ενώ κινητικότητα επέδειξαν Ευρ. Πίστη και Σιδενόρ.  

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με κυριότερο χαρακτηριστικό την επιστροφή των συναλλαγών σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.572 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, αυξάνοντας οριακά το premium στο 0,35%
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.669, 4.569 Νοεμβρίου, 100 Δεκεμβρίου, 0 Ιανουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 395,75) κινήθηκαν μεταξύ 388 και 397,75 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.398), ΔΕΗ (1.620), Alpha Bank (3.983), Εθνική (1.709), Πειραιώς (7.443), ΟΠΑΠ (544), Μυτιληναίο (1.678), MIG (616), ΓΕΚ (973), Ελλάκτωρα (174), Βιοχάλκο (143),Motor Oil (149), Ελ. Πετρέλαια (117), ΕΧΑΕ (1.093), Μέτκα (255), Σιδενόρ (179).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE διαμορφώθηκε στο 40% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν εξαιρετικά χαμηλός στα συνολικά 83 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (63 δικαιώματα αγοράς και 20 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (17.047.535 τεμ.), Εθνική (1.751.941 τεμ.), MIG (1.789.692 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v