Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τον αέρα του Οκτωβρίου μπαίνει ο Νοέμβρης

Εντυπωσιακή η επίδοση του ΧΑ τον Οκτώβριο. Παραμένουν στο επίκεντρο οι τράπεζες, προέχουν τα €4,25 της ΕΤΕ και οι μετοχές με διαμορφωμένη ανοδική φορά. Προσδοκίες για διάχυση του παιχνιδιού σε επιλεγμένα "μικρομεσαία".

Καλό μήνα, προ πάντων με υγεία! Με την καλύτερη απόδοση των τελευταίων 39 μηνών έκλεισε ο Οκτώβριος. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.188,17 μονάδες, τον FT25 στις 394,52, τις τράπεζες στις 189,84 μονάδες και τον FT Mid στις 1.204,28 μονάδες. Ο δείκτης σηματωρός της αγοράς -από τα χαμηλά του Ιουνίου 2012- έδειξε και χθες για πολλοστή φορά την τάση.

Μόλις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις τον Οκτώβριο μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό αναλυτικό και πλήρες στοιχείων θέμα του, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 26,9%, με αιχμή την Εθνική και τις άλλες τέσσερις να συνδράμουν τα δέοντα(*).

Κοντά στην περιοχή των 1.200 μονάδων και πάλι ο Γ.Δ., αλλά με τον FΤSE 25 να έχει ως ισχυρή αντίσταση τις 399,98 μονάδες, εμπόδιο που θα πρέπει να υπερβεί πειστικά εάν και εφόσον θέλουμε να έχει τύχη ο επόμενος ανοδικός κύκλος προς τις 425-428 μονάδες.

Μήνας αλλαγών ο Νοέμβριος, κυρίως λόγω MSCI, μήνας τριβών και εκκρεμοτήτων - από την παράταση στο θρίλερ για τον γύρο ακινήτων, μέχρι την πολιτική ρευστότητα και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο Νοέμβριος ξεκινά -μετά από πολλά χρόνια- από την εμφανή αντιπαράθεση Ουάσιγκτον- Βερολίνου (εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο των F.T. για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και τις ευθύνες των Ε.Ε. -Γερμανίας), με τα χρηματιστήρια σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά.

Ο διεθνής περίγυρος κι οι εξελίξεις προοιωνίζονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέχεια - κλείσιμο χρόνου, με ιστορικές αλλαγές σε πολλά μέτωπα.

Στην Αθήνα μένει να μετρηθούν οι αντοχές του πολιτικού συστήματος, βεβαίως της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, αλλά και τα πιθανά ενδεχόμενα στα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Κρίνοντας από την εκτενή αναφορά του Bloomberg για το ελληνικό χρηματιστήριο-πρωταθλητή (από τα χαμηλά της 5ης/6/2012 με απόδοση σχεδόν 148%) κάποιος διαπιστώνει πως άλλοι θεωρούν πως υπάρχει ακόμη ανοδικός δρόμος, περιθώρια αποκόμισης επιπλέον υπεραξιών. Άλλοι όμως εκτιμούν πως στη μέχρι τώρα άνοδο των δεικτών έχει προεξοφληθεί κι έχει ενσωματωθεί η όποια βελτίωση της οικονομίας, τα βήματα που έχουν γίνει από την πλευρά αρκετών επιχειρηματιών κι εταιρειών.

Το άρθρο σχετικά με το Bloomberg απηχεί ενδεικτικά τη θέση των ξένων (άλλοι βλέπουν μισοάδειο το ποτήρι και άλλοι μισογεμάτο), ενώ η ατάκα του Άνθιμου Θωμόπουλου πως "πριν από εννέα μήνες το κλίμα διεθνώς ήταν δεν θέλω να αγγίξω ούτε καν ελληνικό γιαούρτι..." είναι όλα τα λεφτά. Και δεδομένης της απήχησης που έχει διεθνώς το brand greek yogurt θα πρέπει να έκανε αίσθηση.

Εν πάση περιπτώσει, μεσοπρόθεσμα η εικόνα των δεικτών δείχνει πως έχουν απεγκλωβιστεί από τα ιστορικά χαμηλά του Ιουνίου 2012, πως όλο και περισσότερες μετοχές εταιρειών δημιουργούν κι ολοκληρώνουν σχηματισμούς αναστροφής.

Κατά πάσα βεβαιότητα, πρόκειται για μετοχές εισηγμένων για τις οποίες προεξοφλείται, εκτιμάται ή... ποντάρεται εάν θέλετε πως θα συμμετέχουν στις διεργασίες της επόμενης ημέρας.

Μία προσεκτικότερη ματιά στο ταμπλό αναδεικνύει αρκετές μετοχές, και όχι μόνον, από τον FTSE 25 ή τον FT Mid.

Ποια midcaps επιστρέφουν στο ραντάρ των ξένων και γιατί αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σημειώνοντας πως "...από τις μετοχές που ξεχωρίζουν και στις οποίες φαίνεται να ποντάρει η αγορά είναι η Aegean, η ΕΛΒΑΛ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η Lamda Development, ο Σαράντης, ο Fourlis, η J&P Άβαξ και η Autohellas". Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως στην επίπονη και δύσκολη συνέχεια θα αναδειχθούν και άλλοι "παίκτες", θα αναδειχθούν επιχειρηματίες, εταιρείες, επικρατέστεροι και εκπλήξεις. Άλλοι βέβαια, κατά πώς φαίνεται οι περισσότεροι, θα μείνουν πίσω, θα χάσουν έδαφος, θα βρεθούν εκτός παιδιάς.

Η εκτίμησή μας για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των βασικών δεικτών και συγκεκριμένων μετοχών γνωστή, ξεκάθαρη και όταν πρωτοδιατυπώθηκε στα χαμηλά πέρυσι τον Ιούλιο -θυμάμαι- συνάντησε άρνηση και λοιδορία (ακόμη και από φίλους χρόνων). Για τη δε μεσομακροπρόθεσμη το ίδιο, με την προϋπόθεση πως αυτός ο τόπος θα συνεχίσει τη διαδρομή του.

Ωστόσο, καθημερινά προέχει η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, ακόμη και η ενδοσυνεδριακή.

Και σε αυτήν εστιάζουμε έχοντας τον τραπεζικό δείκτη οριακά στις 190 μονάδες, τον FT Mid σε διαδικασία επαναφοράς προς τα υψηλά του και το μεγάλο μας στοίχημα που παραμένει είναι η κατάκτηση νέων κορυφών στις 425-428 μονάδες για τον 25άρη, μέσα στον Νοέμβριο.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένη τη μόχλευση της αγοράς με αφορμή τις αλλαγές της MSCI, ας μην προτρέξουμε όμως. Προέχει η υπέρβαση των 400 μονάδων -προσέγγιση των 410-, επιβεβαιώνοντας σε κάθε αφορμή, σε κάθε διόρθωση, την ανθεκτικότητα των 380-375 μονάδων για τον FT25.

Κατά την εκτίμησή μας, και αυτή η άνοδος -εάν και όπως έρθει- θα στηριχθεί από τις τράπεζες, που σημαίνει κλαδικός δείκτης πάνω από τις 205 μονάδες με επαναφορά της Εθνικής στα τελευταία υψηλά των 4,70 ευρώ. Εξελίξεις και στη Eurobank (παραίτηση Μιχ. Κολακίδη, εθελουσία για 700 εργαζόμενους, επίμονο μάζεμα της μετοχής κ.λπ.) και με την Πειραιώς να έχει το πλεονέκτημα του επιτυχούς placement.

Εάν επιβεβαιωθεί η ανοδική τάση για τις τράπεζες, κατά πάσα βεβαιότητα θα ακολουθήσει και θα συμπαραταχθεί σημαντικό μέρος της υπόλοιπης αγοράς.

Από τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, FFG κ.ά. μέχρι τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis, MLS, Σαράντης κ.λπ. από τις μικρότερες κατηγορίες.

Τέλος, να θυμίσουμε πως η σειρά παραγώγων μηνός Νοεμβρίου κλείνει τη μεθεπόμενη Παρασκευή 15 του μήνα, δηλαδή στο ενδιάμεσο της ανακοίνωσης των αλλαγών στον δείκτη MSCI και της ένταξης των μετοχών και τυπικά στη νέα κατηγορία. Διαφωτιστικό το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη για τις φερόμενες ως επικρατέστερες μετοχές, τις πιθανές εισροές κεφαλαίων εν όψει αυτών των αλλαγών λόγω Morgan Stanley.

(*)Οφείλω ένα θερμό ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του euro2day.gr να αποτυπώσει όσο το δυνατόν σαφέστερα την τάση και τις εξελίξεις.

Το ότι ο Εκηβόλος είχε αναφερθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου στο γεγονός πως "...η άνοδος χρειάζεται και τις τράπεζες, κλειδί τα 3,25 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής" είναι αποτέλεσμα μιας συνολικότερης δουλειάς, που γίνεται από όλους μας, όλους σας. Τον Οκτώβριο όντως κάναμε "καλό ταμείο", ας συνεχίσουμε και τον Νοέμβριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v