Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διασφαλίζει τα... κεκτημένα

Επιφυλακτικά και με ήπια κέρδη η πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Στα επίπεδα των 1.190 ο Γ.Δ., έως τις 397 ο FTSE 25. "Παλεύει" τα 4,25 ευρώ η Εθνική, κέρδη για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. Πτώση για Coca Cola, OTE, EΥΔΑΠ.

Με τον... αέρα του Οκτωβρίου ξεκίνησε η συνεδρίαση και με την αγορά να πλησιάζει περισσότερο προς τις 1.200 μονάδες. Μέτριες οι συναλλαγές, καθώς τα 11,8 εκατ. ευρώ που είχαν αλλάξει χέρια στα πρώτα 30΄ είναι λιγότερα του μέσου όρου των τελευταίων ημερών (εξαιρουμένων των πακέτων του placement της Πειραιώς). Τζίρος που στις 11.15 είχε φτάσει τα 14,6 εκατ. ευρώ.

Έως τις 396-397 μονάδες ο FTSE 25, αλλά χωρίς ιδιαίτερη σπουδή από την πλευρά των παικτών να τραβήξουν τον δείκτη προς τις 399 μονάδες και το τελευταίο υψηλό (των 399,92 της 22ας/10) και με τον δείκτη των τραπεζών να επιχειρείται να κάνει τη διαφορά.

Αξιοπρόσεκτο το ότι η μετοχή της Εθνικής με κλιμακούμενες αγορές έφτασε μέχρι τα 4,26 ευρώ (με το... βάθος των εντολών αγοράς να κυμαίνεται από τα 4,17 έως τα 4,21 ευρώ, στις 11.03). Συνακόλουθη η κίνηση και των Πειραιώς, Alpha Bank, ενώ συνεχίζεται η κινητικότητα σε Eurobank και Attica Bank. Στο εύρος των 190-195 μονάδων ο κλαδικός δείκτης, με τη μέχρι τώρα πορεία του σχετικά ικανοποιητική.

Ήπιες διακυμάνσεις, μάλλον επιφυλακτικές κινήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με ευχάριστες εξαιρέσεις τις δύο μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την Ενεργειακή να πιάνει το υψηλό των 3,68 ευρώ και τη μετοχή του FT MId να σημειώνει νέο υψηλό στα 3,29 ευρώ. Πλέον, η συνολική αποτίμηση των δύο εταιρειών ανέρχεται σε 676 εκατ. ευρώ. Πάνω από τα 6 ευρώ η επαναφορά για τη μετοχή του Μυτιληναίου, στα 7,79 ευρώ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στα 9,04 ευρώ της Eurobank Properties.

Χρηματιστηριακός παράγων θεωρούσε απαραίτητη την επιβεβαίωση των "κεκτημένων" του Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως μετά την τελευταία ισχυρή ανοδική κίνηση προέχει το χώνεμα των υψηλότερων επιπέδων τιμών, η εναλλαγή θέσεων και προπάντων η είσοδος νέου ζεστού χρήματος.

Έχουμε αναφερθεί τελευταία στην προϋπόθεση της αύξησης των καθαρών συναλλαγών σε επίπεδα σταθερά πάνω από τα 110-120 εκατ. ευρώ και αναγκαία τη διάχυση της συναλλακτικότητας και σε άλλες μετοχές πέραν των 6-8 που συνήθως συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος στον τζίρο.

Οι 25 μετοχές του FTSE 25 και οι 20 του FT Mid συναποτελούν μία ομάδα 45 μετοχών -των κορυφαίων, υποτίθεται, του χρηματιστηρίου μας- που θα πρέπει σταδιακά να ελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, περισσότερες συναλλαγές. Δεν νοείται αγορά όπου μετά τις 11.15 θα έχουμε περί τις 10-12 μετοχές αυτής της ομάδας με συναλλαγές 40 και 100 κομματιών.

Σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συγκεντρώνεται και σήμερα ενδιαφέρον, με τη μετοχή του Οργανισμού να ενισχύεται νωρίτερα έως τα 9,42 ευρώ. Στα 22,15 ευρώ η μετοχή της Folli Follie, πιάνει το χθεσινό νέο υψηλό, με την αποτίμηση του ομίλου πλέον στo 1,48 δισ. ευρώ.

Μέτριος ο τζίρος σε Πλαίσιο και Σαράντη, που εχθές άφησαν... υποσχέσεις πως μπορεί να γίνουν πιο συναλλακτικές μπας και ανοίξει λίγο ο επενδυτικός κύκλος. Στο 0,575 ευρώ η μετοχή της Intracom, στο 1,77 ευρώ η J&P Άβαξ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v