Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικο πάρτι στο Χρηματιστήριο

«Ξέσπασμα» επιφύλαξε η συνεδρίαση της Παρασκευής στο ΧΑ, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο του έτους. Κέρδη άνω του 8% για Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ. Ισχυρά κέρδη και για MIG, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Απόδοση 3,68% για το ΓΔ σε μια «κουτσή» εβδομάδα.

Απόλυτα συνεπής, ως προς την ασυνέπειά της, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αφού κατόρθωσε να πείσει και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξους, ότι έχει επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, στην δεύτερη και συγχρόνως τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, έδωσε αναπάντεχα έντονη ανοδική αντίδραση, που αιφνιδίασε ακόμα και τους πλέον "υποψιασμένους" που περίμεναν, έστω και "παρά πέντε" μία προσπάθεια "window dressing"(!)

Αρκετοί αναλυτές θα έσκιζαν τα πτυχία τους, αν δεν υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για επιχείρηση "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, εν όψει τέλους χρηματιστηριακής χρονιάς.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από κινητικότητα σε όλο, σχεδόν, το εύρος του FTSE25, ενώ επεκτάθηκε και σε τίτλους εταιρειών που παραδοσιακά εμπεριέχονται στα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, σαφέστατη ένδειξη ότι η σημερινή κίνηση είχε σαν "κινητήριο μοχλό" εγχώριους θεσμικούς και όχι ξένους διαχειριστές, που συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις χειμερινές τους διακοπές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1168,38 μονάδες (+5,06%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1166,18 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1165,24 μονάδες με κέρδη 4,78%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +4,78% του Γενικού Δείκτη, είναι η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος για το τρέχον έτος, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 9/4 (+5,72%) και στις 8/5 (+6,06%).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα, των δύο συνεδριάσεων, που μόλις ολοκληρώθηκε, διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη κέρδη 3,68% και στον Τραπεζικό κέρδη 2,03%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 28,34% και ο Τραπεζικός απώλειες 19,68%.

Σε πανηγυρικό κλίμα δείχνει να ολοκληρώνεται η χρηματιστηριακή χρονιά στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς ο Ιαπωνικός Nikkei κινείται σε υψηλά εξαετίας και πλέον, σε ιστορικά υψηλά οι DAX, S&P 500 και Dow Jones και σε πολυετή υψηλά οι περισσότερες από τις υπόλοιπες θεωρούμενες "μεγάλες" Χρηματιστηριακές Αγορές.

Ξεκινώντας από την Ασία, ξεχώρισαν τα κέρδη του Χρηματιστηρίου της Κίνας, καθώς η σχετική αποκλιμάκωση των Κινεζικών διατραπεζικών επιτοκίων δείχνει να ανακουφίζει σε ένα βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για τις συνθήκες ρευστότητας στην Κινεζική Αγορά.

Σύμφωνα με την Barclays όλο και περισσότερα funds μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους προς εναλλακτικές Αγορές, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οίκος υπάρχει "πολύς χώρος” για άνοδο στις Αγορές εκτός των Η.Π.Α.
Σημαντική κινητικότητα και σε επίπεδο ισοτιμιών, με το δολάριο να υποχωρεί σημαντικά έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων.

Τα επιμέρους της συνεδρίασης 

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε, μετά και από αίτημα της εισηγμένης εταιρείας "ΚΡΙ-ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΒΕΕΕ", την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της, από σήμερα 27 Δεκεμβρίου 2013 και μέχρις ότου υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τις επιπτώσεις στη λειτουργία και τα οικονομικά της αποτελέσματα, από την πυρκαγιά της 24-12-2013 στο εργοστάσιο της εταιρείας.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι 18 από αυτές και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, EEE, Eurobank Properties, Intralot, Frigoglass, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου, δεν ήλθαν ούτε στιγμή σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, εμφανής ήταν η ύπαρξη πωλητή σε Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό οι Eurobank Properties, Jumbo, Frigoglass και Σωλ. Κορίνθου.

Ο τζίρος στα γνωστά ικανοποιητικά επίπεδα, έφθασε τα 130,9 εκατ. από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΠΙΚ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΧΑΕ). Το 68% του συνολικού τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις 10 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Alpha Bank, Jumbo, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρελαίων, Εθνική και Μυτιληναίου.

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των παραγόντων της Αγοράς εκτιμά ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "ειδικών συνθηκών", δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα η Αγορά έδωσε ένα πρώτο σήμα επανατοποθετήσεων, καθώς διέσπασε ανοδικά τον απλό ΚΜΟ των 50 ημερών, τόσο για τον Γενικό Δείκτη (1165 μονάδες), όσο και για τον FTSE25 (386 μονάδες). Εννοείται ότι για επιβεβαίωση χρειάζεται "φίλτρο" ακόμα μίας συνεδρίασης με κλείσιμο υψηλότερα από τα εν λόγω επίπεδα.

Τι έγινε στο ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, συμπληρώθηκε η "ελλιπής" εβδομάδα, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή πτώση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.666 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με σχετικά καλύτερη διάθεση κλείνοντας με υπερτίμηση 0,76%.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.363 - 5.863 Ιανουαρίου, 59 Φεβρουαρίου και 441 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 389,25) κινήθηκε μεταξύ 372 και 390,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.100 ΟΤΕ, 5.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (926), ΔΕΗ (1.217), Alpha Bank (3.795), Εθνική (837), Πειραιώς (1.690), Μυτιληναίο (747), ΟΠΑΠ (363), MIG (579), Ελ. Πετρέλαια (789), Motor Oil (162), ΕΧΑΕ (134), ΓΕΚ (257), Ελλάκτωρα (265), Τιτάνα (104), Jumbo (115).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 33%, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο καθώς καταγράφηκαν μόνο 583 δικαιώματα (542 calls και 41 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.510.322 τεμ.), Εθνική (2.149.130 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v