Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές "πακέτα" και... γυρίσματα

Απώλειες στο χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη οριακά κάτω από τις 1.160 μονάδες. Κέρδη κατέγραψαν ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Frigoglass. Πτώση για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Mυτιληναίο, Coca Cola. Δεκατρείς τίτλοι απέσπασαν το 83% των συναλλαγών.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και η προτελευταία του μήνα (αύριο έχει ημιαργία στο Χ.Α. με την λήξη των συναλλαγών στις 15.20), που είχε σαν κυριότερους ημερήσιους πρωταγωνιστές τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά και τα γυρίσματα χέρι με χέρι, εν όψει εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη η διατήρηση του τζίρου σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα υψηλότερα των 139 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 51,8 εκατ., δηλαδή περισσότερο από το 37%, αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΔΕΗ, ΣΑΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΠΙΚ, ΜΛΣ ("πακέτο" 150.000 μετοχών ή του 1,21%)

Υπερσυγκέντρωσης συνέχεια, με 13 τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μέτκα, Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Μυτιληναίο, ΕΤΕΤΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil) να αποσπούν το 83% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε μετά από τον "αγοραστικό ενθουσιασμό" της Παρασκευής και απλά επιβεβαίωσε όλους όσους υποστήριζαν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις 2/12 "είδε" το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους, αλλά και το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 29 μηνών.

Σαφώς λιγότερες οι διαθέσεις "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων σήμερα και τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση της Αγοράς, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί και πολύ περισσότερο το ποια χαρτοφυλάκια θα αναλάβουν να κάνουν την επόμενη κίνηση διαμορφώνοντας την βραχυπρόθεσμη τάση.

Φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται να υπάρξει σημαντική μεταφορά κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο της γειτονικής Τουρκίας, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται, αλλά οι γενικότερες εξελίξεις στην γείτονα Χώρα, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν, τουλάχιστον για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές και στην Ευρώπη, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στο NYSE, κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με ημερήσια κέρδη 0,69%, ενώ από την αρχή του χρόνου σημειώνει κέρδη περίπου 57%, που είναι και η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 1972, ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες Αγορές στην Ασία.

Σύμφωνα με αναλυτές, τις τελευταίες εβδομάδες η υποχώρηση του γεν ανέβασε στροφές μετά την απόφαση της Fed να ξεκινήσει την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων και εν μέσω προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα δρομολογήσει και νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Reuters, οι Αρχές της Κίνας ανέφεραν σε ανακοίνωση τους πως στο τέλος Ιουνίου το τοπικό χρέος των κυβερνήσεων ανερχόταν σε 2,95 τρισ. δολάρια. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Κίνα ανακοινώνει το συνολικό χρέος των τοπικών κυβερνήσεων.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη και από την μέχρι στιγμής οικονομική ειδησεογραφία, δείχνει να ξεχωρίζει η απόρριψη από τους μετόχους της Ιταλικής Τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena του σχεδίου για πώληση μετοχών ύψους 3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη Τράπεζα της Χώρας ενδέχεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης.

Τι εκτιμούν αναλυτές της αγοράς

Μετά την έντονα ανοδική αντίδραση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σήμερα η Αγορά επέστρεψε σε κινήσεις αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, οι οποίες έγιναν κυρίως με "πακέτα" και γυρίσματα, λόγω της επικείμενης εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, αλλά και λόγω τέλους του χρηματιστηριακού έτους, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Βραχυπρόθεσμα, το σημαντικότερο γεγονός για το Χ.Α. είναι το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου και θα αφορά τον Τραπεζικό κλάδο και τα warrants.

Παράλληλα, η αναμενόμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, θα επηρεάσουν σημαντικά τις Τραπεζικές μετοχές.

Επιπρόσθετα, το δεύτερο 10ημερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ για την Χώρα και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να φέρουν "αναταράξεις" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ερωτηματικό παραμένει το πως θα κινηθεί ό όγκος συναλλαγών από την αρχή του καινούργιου χρόνου, με τις προσδοκίες της Αγοράς, για κάτι καλύτερο, να στρέφονται σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα, στα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, η διάσπαση των 1180 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς την ζώνη των προηγούμενων υψηλών.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η διολίσθηση του Δείκτη αρχικά προς τις 1130 μονάδες και εν συνεχεία προς τις 1.100 μονάδες, περιοχή όπου ο Δείκτης έχει δείξει να διαθέτει ισχυρές στηρίξεις.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Με την οικονομική προοπτική για το νέο χρόνο και την τυχόν επανεμφάνιση των "φαντασμάτων" από τα προηγούμενα χρόνια ασχολούνται οι αρθρογράφοι της Γερμανικής έκδοσης της "Wall Street Journal". Και, όπως υπογραμμίζουν, ο κίνδυνος ενός "Grexit" δεν αποσοβήθηκε, απλά αναβλήθηκε.

Μεταφερόμενοι στο Χ.Α. και με μισή συνεδρίαση να απομένει για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, όλες οι τελευταίες φορολογικές εξελίξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η "σκυτάλη" της τάσης περνά αποκλειστικά στα χέρια των ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία θα αποτελέσουν τον "άγνωστο Χ" για το 2014. Από την άλλη, οι εγχώριοι "κωδικοί λιανικής" είναι σαφώς αποδυναμωμένοι, αλλά και με πολύ άσχημο "sentiment", μιας και βιώνει την οικονομική Ελληνική πραγματικότητα χωρίς να βλέπει ιδιαίτερα τα στοιχεία εκείνα που οι ξένοι μπορεί να βλέπουν.

Από την άλλη, η μόνη αλλά πολύ σημαντική ανησυχία των ξένων χαρτοφυλακίων, είναι η πιθανή υποτροπή σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θεωρείται απόλυτα βέβαιος ο "συνωστισμός στην θύρα εξόδου", για μία τόσο "ρηχή" Αγορά όπως η Σοφοκλέους. Πιθανή επιθετική αποχώρηση ξένων χαρτοφυλακίων, θα αποτελέσει κατάρρευση τιμών στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "ανοδική ουρά", πολύ γρήγορα σημείωσε διπλή πρόσκρουση στις "παρυφές" των 1176 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1175,52 μονάδες, +0,88%), όμως μετά τις 14.18 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1157,75 μονάδες (-0,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1160,1 (-0,44%) και τελικά έκλεισε στις 1158,03 μονάδες με απώλειες 0,62%.

Κακή η "μεγαλύτερη εικόνα του ταμπλώ", καθώς η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών προσέγγισε το 1 προς 1,5.

Από τις μετοχές του FTSE 25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Eurobank Properties. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, Motor Oil.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, ενώ δεν λείπουν και οι ανησυχητικές εκτιμήσεις που αναφέρονται σε περαιτέρω αύξηση των "κόκκινων" δανείων.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, σαφώς μεγαλύτερος προβληματισμός προέρχεται από τους τίτλους των Εθνικής και Πειραιώς, όσο επιμένουν να δίνουν κλεισίματα χαμηλότερα των 4,20 και 1,55 - 1,60 ευρώ, αντίστοιχα. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες υποχώρησης για την Εθνική προς τα 3,62 και 3,50 - 3,40 ευρώ και για την Πειραιώς προς τα 1,35 - 1,30 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πως μετά το διακανονισμό των εντολών άσκησης warrants περιλαμβανομένων και των κλασματικών μετοχών ασκήθηκαν 31.046 warrants επί μετοχών έκδοσης της Τράπεζας και κατοχής του ΤΧΣ. 

Τίποτα τα άξιο λόγου από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, ενώ χαμηλότερα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της ΕΒΖ και τρίτη συνεχόμενη ανοδική ο τίτλος της Σελόντα που προσπαθεί να αντιδράσει από τα συνεχόμενα πολυετή χαμηλά.

Επαναπροσεγγίζει τα χαμηλά έτους που είναι και χαμηλά 52 εβδομάδων ο ΚΛΜ, ενώ στον Παπουτσάνη και στα 0,5950 ευρώ άλλαξαν χέρια 180000 τεμ.

Μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, τώρα "μετράει" τρεις συνεχόμενες πτωτικές ο τίτλος της ΝΕΛ, τα ημερήσια κέρδη της FG Europe ήταν αποτελέσματα "ανοιχτών" εντολών αγορών, ενώ ο "μετοχικός ανταγωνισμός" καλά κρατεί στην Forthnet που έφθασε σε κεφαλαιοποίηση τα 214,7 εκατ.

ΧΠΑ

Με ελεγχόμενη υποχώρηση ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων και την συνεδρίαση να έχει σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και την ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.774 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με σχετικά καλύτερη διάθεση αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 1,14%.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.545 - 2.989 Ιανουαρίου, 33 Φεβρουαρίου και 523 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 388,25) κινήθηκε μεταξύ 385,75 και 393 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΤΕ, 5.000 Μέτκα, 10.000 ΟΠΑΠ, 17.000 Εθνική, 57.000 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (622), ΔΕΗ (480), Alpha Bank (668), Εθνική (503), Πειραιώς (955), Μυτιληναίο (319), ΟΠΑΠ (456), MIG (344), Ελ. Πετρέλαια (245), Motor Oil (220), ΓΕΚ (147), Τιτάνα (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, εξίσου απογοητευτική ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 καθώς καταγράφηκαν 184 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (154 calls και 30 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 42%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.515.322 τεμ.), Εθνική (2.149.130 τεμ.).

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v