Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προετοιμασίες για το 2014 και στο ΧΑ

Κινήσεις της τελευταίας στιγμής, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 180 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη και των 4 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Πολύ δύσκολο να σημειωθεί «νέο υψηλό έτους» στη μιάμιση συνεδρίαση, που απομένει για το 2013.

Μιάμιση συνεδρίαση για να «φύγει» το 2013, με τους ανθρώπους της αγοράς να κάνουν ταμείο και να καταστρώνουν τα σχέδια τους για το 2014.

Που θα παιχτεί το... φίνις της χρονιάς, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά την τεχνητή αντίδραση της Παρασκευής και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.165,24 μονάδες (4,78%) και του FT 25 στις 386,24 μονάδες (4,76%), με τον τραπεζικό δείκτη στην περιοχή των 182 μονάδων και τον FT Mid κατά 4,47% υψηλότερα στις 1.154,29 μονάδες.

Αξία συναλλαγών στα 130 εκατ. ευρώ, αρκετά πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις, κινητικότητα (σε πακέτα) στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και επάνοδος των δεικτών στα λίγο ως πολύ αναμενόμενα πλαίσια διακύμανσης.

Προσπάθεια... καλλωπισμού είτε όχι μικρή σημασία έχει, αφού βασικοί δείκτες και μετοχές επανήλθαν και μένουν εντός των τεχνικών ορίων, για τον FT 25 δεν σημειώθηκε «νέο υψηλό έτους» τον Δεκέμβριο (έμεινε η κορυφή των 406,29 μονάδων από τις 17 Μαΐου), ενώ τράπεζες και Εθνική παραμένουν κοντά σε κρίσιμες τεχνικά περιοχές.

Στα σχετικά θέματα των Στέφανου Κοτζαμάνη και Θανάση Σταυρόπουλου άνθρωποι της αγοράς κάνουν τον απολογισμό τους για την χρονιά που φεύγει, ενώ εκτιμούν τις πιθανές εξελίξεις και ενδεχόμενα για αυτήν που έρχεται.

Η απόδοση της τάξης του 28%, που περίπου θα κλείσει το 2013, προφανώς και ικανοποιεί την πλειονότητα των ενεργών παικτών και επενδυτών (τους οποίους οι αρμόδιοι «φρόντισαν» να «κάψουν» με τις παλινωδίες και τις... αστειότητες του φόρου υπεραξίας).

Εκκίνηση από υψηλότερο επίπεδο για το 2014, που ωστόσο εκ προοιμίου χαρακτηρίζεται «πονηρό» και «διττό», καθώς έχει χωριστεί ήδη σε δύο πολύ κύριες περιόδους. Την πρώτη που φθάνει μέχρι την περίοδο των εκλογών του Μαΐου και την δεύτερη που ακολουθεί τις εξελίξεις και τις πιθανές ανακατατάξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Πάντως, η... αποχώρηση αυτής της χρονιάς γίνεται εν μέσω ρευστότητας στη γειτονική Τουρκία, δολοφονικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ρωσική επικράτεια, με το marketwatch να παρουσιάζει τους έξη πολιτικούς «μάγειρους» που επηρεάζουν τη διεθνή σκηνή.

Μιάμιση συνεδρίαση, με τους νικητές του 2013 να αποτελούν -στην πλειονότητα τους- τις κύριες επιλογές επενδυτών και παικτών τουλάχιστον για το πρώτο 5-6μηνο του 2014.

Στις τράπεζες αποδίδεται σημασία στο αν για παράδειγμα ο κλαδικός δείκτης κλείσει πάνω από τις 190 μονάδες, εάν η Εθνική κρατήσει ή χάσει σε κλείσιμο τα 4-4,05 ευρώ (με τις εξελίξεις στην Τουρκία εύλογα να επηρεάζουν τον όμιλο). Όπως επίσης τα κλεισίματα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και μετοχών σηματωρών-εταιριών που ξεχώρισαν αυτήν τη χρονιά.

Μετοχές-εισηγμένες που συνέχισαν την βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία αναστροφής (από τα ιστορικά χαμηλά τους), που έκαναν την έκπληξη, αλλά και όσες απογοήτευσαν/δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Από τα τελευταία στοιχήματα για φέτος (δεδομένου ότι δεν μου βγήκε το ποντάρισμα στην καταγραφή νέου υψηλού για τον 25άρη) το αν ο ΟΤΕ θα σημειώσει «νέα κορυφή» πάνω από τα 9,75 ευρώ (της 5ης/12), καθώς την Παρασκευή αντέδρασε έως τα 9,60 για να κλείσει στα 9,58 ευρώ. Αντιθέτως, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ υπολείπονται σαφώς περισσότερο από τα αντίστοιχα «υψηλά» τους των 10,42 ευρώ και 11,49 ευρώ.

Στα 11,90 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με το υψηλό της να... απέχει 0,20 ευρώ από τα 12,10 της 26ης/11, ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντέδρασε έως τα 3,34 ευρώ και έκλεισε στα 3,26 ευρώ, με υψηλό τα 3,43 ευρώ από τις 3/12.

Από τη μεσαία κατηγορία στα 3,30 ευρώ η μετοχή της MLS (υψηλό στα 3,45 ευρώ), στα 4 ευρώ ο Fourlis (4,18 ευρώ), στα 6,47 ευρώ ο Σαράντης (6,74 ευρώ), στα 6,09 ευρώ το Πλαίσιο (6,50 ευρώ) βρίσκονται πιο κοντά στις κορυφές τους, αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί.

Συμπερασματικά, ο Δεκέμβριος, παρά το... αρνητικό τελείωμά του, ήταν ο μήνας που σημειώθηκαν «νέο υψηλό» για τον Γενικό Δείκτη (1.228,32 μονάδες στις 2/12), αλλά στην αρχή του, και αρκετές «κορυφές» για εταιρίες κυρίως της « μεγάλης» και της «μεσαίας» κατηγορίας.

Προς το τέλος και με αφορμή κυρίως τον... φόρο υπεραξίας πολλοί έκαναν ταμείο, δείκτες και μετοχές διόρθωσαν, ενώ για πολλές από τις 45 μετοχές (των δύο βασικών δεικτών) η τρέχουσα τιμή έχει «διορθώσει» 5%-8% από τα «υψηλά έτους» που καταγράφηκαν στο τελευταίο δίμηνο για φέτος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v