Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα παιχτεί το φίνις της χρονιάς

Το ράλι-έκπληξη της Παρασκευής και τι σηματοδοτεί για τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις. Οι κινήσεις «καλλωπισμού», τα «γυρίσματα» και τα ανοιχτά μέτωπα που επιβαρύνουν την τάση. Παραμένουν επιφυλακτικοί οι αναλυτές. Τι συστήνουν. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Αναπάντεχη ανοδική αντίδραση, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αιφνιδίασε όσους παρακολούθησαν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., όχι τόσο όσον αφορά την κίνηση, αλλά όσον αφορά την ένταση.

Χωρίς να αποκλείεται η κίνηση που ξεκίνησε στην συνεδρίαση της Παρασκευής να έχει συνέχεια και στην μιάμιση συνεδρίαση που απομένει μέχρι το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς, αν τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια επιθυμούν περαιτέρω "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων, οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι από τους παράγοντες που οδήγησαν το Χ.Α. σημαντικά χαμηλότερα, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας, η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τις κλειστές Τραπεζικές "κάνουλες" θα συνεχίσει να αφαιρεί ρευστότητα από την "στραγγισμένη" Αγορά, ενώ ένας νέος απόλυτα αστάθμητος παράγοντας δείχνει να προβάλλει και αυτός δεν είναι άλλος από την διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια στην γειτονική Τουρκία.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παρακολουθούν με προσοχή τις γειτονικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι κατά το παρελθόν και σε αρκετές περιπτώσεις, η γειτονική Χώρα συνήθιζε να "εξάγει τις εσωτερικές της κρίσεις" με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Τι βλέπουν πέντε αναλυτές

Η Αγορά με αφορμή τον νόμο υπεραξίας, διόρθωσε σημαντικά, το προηγούμενο διάστημα, χαλώντας το όποιο θετικό momentum είχε φτιαχτεί, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Πολλοί, κυρίως εγχώριοι επενδυτές, αποφάσισαν να πουλήσουν και να δουν την Αγορά με την καινούργια χρονιά, ενώ άλλοι μπήκαν στην διαδικασία να πουλάνε και να αγοράζουν τις θέσεις που είχαν σημαντικά κέρδη, προκειμένου να γράψουν μεγαλύτερη τιμή κτήσης.

Ο Δεκέμβρης χαρακτηρίζεται ως ο πιο "περίεργος" μήνας, τεχνικά, μιας και η Αγορά συχνά - πυκνά κάνει "αλλοπρόσαλλες" κινήσεις λόγω κλεισιμάτων βιβλίων ξένων και πιθανών "ανασυντάξεων" χαρτοφυλακίων για την καινούργια χρονιά.

Από την άλλη τα εγχώρια χαρτοφυλάκια θεσμικών, ειδικά αυτά των αμοιβαίων, στο τέλος του χρόνου προσπαθούν να "ωραιοποιήσουν" τις αποτιμήσεις τους, για να κερδίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση.

Για όλο αυτό το σκηνικό που βιώνει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες μέρες, δεν υπήρχε κάποιος σημαντικός λόγος είτε στην πτώση, με εξαίρεση την αφορμή του φόρου υπεραξίας, είτε για αυτό που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εκτός από την "εξισορρόπηση" της Αγοράς. Άλλωστε και οι υπόλοιπες ξένες Αγορές βοηθάνε σημαντικά, μιας και καθημερινά πηγαίνουν από ιστορικό σε ιστορικό ρεκόρ. Οι επενδυτές και όχι οι traders, πρέπει να βλέπουν την Αγορά μεσοπρόθεσμα και όχι στις όποιες ημερήσιες κινήσεις της. 

Από την άλλη, η χρονιά του 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική, έστω και με την διόρθωση που είδαμε το τελευταίο διάστημα. Μην ξεχνάμε δε, πως συνήθως η πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου, αν μη τι άλλο, ή και όλος ο μήνας, έχει θετική κίνηση στις Αγορές μιας και πολλοί επενδυτές ποντάρουν στο "January effect".

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η Αγορά για να δώσει ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, θα πρέπει ο FTSE25 να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 384 μονάδων.

Η χρηματιστηριακή χρονιά φαίνεται να ολοκληρώνεται με θετικό τρόπο και θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα καλύτερα στις αμέσως επόμενες μέρες, αν θεωρήσουμε ότι η υποχώρηση της Αγοράς κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στις αντιδράσεις που δημιούργησε το πρόσφατα ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο, εκτιμά ο Θεόδωρος Κρίντας.

Σύμφωνα με τον κ. Κρίντα, η Ελλάδα με λίγη τύχη και αρκετή επιμονή, θα μπορούσε να αποδειχθεί μία ενδιαφέρουσα Αγορά και το 2014.

Σε κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλλει τόσο η ανάληψη της προεδρίας στην Ε.Ε., θεσμικά, όσο και οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη Περιοχή, όπως Β. Αφρική και Τουρκία, αν η τελευταία δεν κάνει "εξαγωγή της κρίσης", κάτι που το συνηθίζει... Σε αυτή την περίπτωση η Χώρα θα μπορούσε να αναδειχθεί σαν διεθνής πόλος σταθερότητας.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica WealthManagement,, δεν πρέπει να διαφεύγει από τους επενδυτές, ότι στο τέλος του χρηματιστηριακού χρόνου και στις περισσότερες Αγορές παρουσιάζεται το φαινόμενο του "window dressing" και αυτό συνηγορεί σε περισσότερο "μετρημένες κινήσεις" και όχι σε "συμπεριφορές με αυθόρμητο τρόπο" (!)

Η "νηοπομπή" των περίπου συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων που προηγήθηκε, έφερε αντίδραση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με σκοπό την καλυτέρευση των αποτιμήσεων, εν όψει τέλους χρόνου, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι οι ρευστοποιήσεις που προηγήθηκαν, αποτέλεσμα της οριστικοποίησης της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από τους "σοφούς" του ΥΠΟΙΚ, διακόπηκαν επιβεβαιώνοντας ότι οι βραχυχρόνιες κινήσεις στις Αγορές έχουν πάντα στο πιθανό σενάριο και τον παράγοντα της ασύμμετρης συμπεριφοράς (!)

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Παρασκευής στο Χ.Α. δεν μπορεί να σηματοδοτήσει, από μόνη της, την αλλαγή του κλίματος, καθώς η φορολογική "καταιγίδα" που υφίστανται οι εγχώριες Οικονομία και Αγορά, απαγορεύει ακόμα και την συγκρατημένη αισιοδοξία.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων τηςTecGroup, αν η κίνηση που ξεκίνησε σήμερα έχει συνέχεια και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα είναι μία καλή ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε συγκριτικά καλύτερες τιμές, καθώς ο πήχης των προσδοκιών για τους πρώτους μήνες του 2014 παραμένει χαμηλός.

Η Αγορά ξεπέρασε τους πρώτους κραδασμούς που έφερε η επιβολή του φόρου υπεραξίας και σήμερα αντέδρασε, τεχνικά και καλύτερα του αναμενομένου, τονίζει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Ο αυξημένος όγκος συναλλαγών δεν αποτελεί κριτήριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτού ήταν συνέχεια γυρισμάτων και αυτό θα φανεί στις πρώτες συνεδριάσεις του καινούργιου χρόνου.

Εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια εκμεταλλευόμενα την απουσία των ξένων επενδυτών, επιχείρησαν την ωραιοποίηση των αποτιμήσεων και αυτό, από μόνο του, επιβάλλει ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν την υποχώρηση της Αγοράς από την περιοχή των 1230 στην περιοχή των 1100 μονάδων, δεν έχουν εκλείψει.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται οι εξελίξεις στην γείτονα Χώρα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η "προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης" (!)

"Η Αγορά 'βρήκε έδαφος' στο θετικό διεθνές κλίμα και σε συνδυασμό με την πίεση που προηγήθηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις και στην διάθεση σχετικού 'window dressing', κάνει ένα δυνατό φίνις χωρίς να διαφοροποιεί την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η πλάγια κίνηση που κάνει η Αγορά κατά το τελευταίο δίμηνο είναι προϊόν της στάσης αναμονής των επενδυτών εν όψει γεγονότων που αφορούν τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock, της επικείμενης ΑΜΚ για την Eurobank και των "απαιτητικών" αποτιμήσεων που έχουν διαμορφωθεί σε σημαντικό αριθμό Δεικτοβαρών μετοχών.

Καταλύτες ανόδου υπάρχουν, ωστόσο βραχυπρόθεσμα η επιβολή του φόρου υπεραξίας, το "πόθεν έσχες" στην αγορά μετοχών και οι εξελίξεις στην γείτονα Χώρα, μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Επί του παρόντος και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., το εύρος 1100 - 1200 απαιτεί "νεότερο υλικό νέων" για να διασπαστεί, προς την μία ή την άλλη πλευρά.

Το Χριστουγεννιάτικο... πάρτι της Παρασκευής

Απόλυτα συνεπής, ως προς την ασυνέπειά της, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αφού κατόρθωσε να πείσει και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξους, ότι έχει επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, στην δεύτερη και συγχρόνως τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, έδωσε αναπάντεχα έντονη ανοδική αντίδραση, που αιφνιδίασε ακόμα και τους πλέον "υποψιασμένους" που περίμεναν, έστω και "παρά πέντε" μία προσπάθεια "window dressing"(!)

Αρκετοί αναλυτές θα έσκιζαν τα πτυχία τους, αν δεν υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για επιχείρηση "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, εν όψει τέλους χρηματιστηριακής χρονιάς.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από κινητικότητα σε όλο, σχεδόν, το εύρος του FTSE25, ενώ επεκτάθηκε και σε τίτλους εταιρειών που παραδοσιακά εμπεριέχονται στα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, σαφέστατη ένδειξη ότι η σημερινή κίνηση είχε σαν "κινητήριο μοχλό" εγχώριους θεσμικούς και όχι ξένους διαχειριστές, που συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις χειμερινές τους διακοπές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1168,38 μονάδες (+5,06%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1166,18 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1165,24 μονάδες με κέρδη 4,78%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +4,78% του Γενικού Δείκτη, είναι η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος για το τρέχον έτος, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 9/4 (+5,72%) και στις 8/5 (+6,06%).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα, των δύο συνεδριάσεων, που μόλις ολοκληρώθηκε, διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη κέρδη 3,68% και στον Τραπεζικό κέρδη 2,03%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 28,34% και ο Τραπεζικός απώλειες 19,68%.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι 18 από αυτές και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, EEE, Eurobank Properties, Intralot, Frigoglass, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου, δεν ήλθαν ούτε στιγμή σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, εμφανής ήταν η ύπαρξη πωλητή σε Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό οι Eurobank Properties, Jumbo, Frigoglass και Σωλ. Κορίνθου.

Ο τζίρος στα γνωστά ικανοποιητικά επίπεδα, έφθασε τα 130,9 εκατ. από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΠΙΚ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΧΑΕ). Το 68% του συνολικού τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις 10 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Alpha Bank, Jumbo, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρελαίων, Εθνική και Μυτιληναίου.

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των παραγόντων της Αγοράς εκτιμά ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "ειδικών συνθηκών", δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα η Αγορά έδωσε ένα πρώτο σήμα επανατοποθετήσεων, καθώς διέσπασε ανοδικά τον απλό ΚΜΟ των 50 ημερών, τόσο για τον Γενικό Δείκτη (1165 μονάδες), όσο και για τον FTSE25 (386 μονάδες). Εννοείται ότι για επιβεβαίωση χρειάζεται "φίλτρο" ακόμα μίας συνεδρίασης με κλείσιμο υψηλότερα από τα εν λόγω επίπεδα.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.165,86 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,68%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε κατά 3,89% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,32%.

Ισχυρή εβδομαδιαία απόδοση κατέγραψε ο κλάδος ακίνητης περιουσίας (+10,45%), των ταξιδίων (+7,63%), των τηλεπικοινωνιών (+6,68%) και των προσωπικών – οικιακών προϊόντων (+6,37%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσε ο κλάδος Μέσων Ενημέρωσης (-3,94%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΣΙΔΜΑ (43%), Forthnet (42,28%), PC Systems (34,62%), Γαλαξίδι (20%), Compucon (20%), Μπουτάρης (18%), Σελόντα (14,94%), Γενική (13,88%), Επίλεκτος (12%) και Eurobank Properties (11,05%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κτήμα Λαζαρίδη (-24,54%), Medicon (-19,71%), Pasal (-15,43%), Φιερατέξ (-13,67%), ΗΟL (-12,86%), ΝΕΛ (-12,40%) Νάκας (-12,4%), Παρνασσός (-11,36%), Lavipharm (-10,9%) και Τζιρακιάν (-10,89%). 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v